Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – ИКСИ

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – не ви говори нищо нали? Вероятно жените сблъскали се с проблемното зачеване, са чували за ИКСИ, но голяма част от лутащите се и опитващи се да заченат жени – не са.

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – ИКСИ

И така, за да ви бъдем с една стъпка по-полезни, в тази статия ще разгледаме именно зачеването по този начин – чрез този вид „лечение“ на стерилитета.

Разбира се процедурата има своите особености. Прилага се при определени условия, докато при други не е възможна. Накратко ще се опитаме да споделим, всичко което е нужно, за да сте информирани и успешно да се сдобиете с едно малко съкровище.

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – какво е ИКСИ

Оплождането по метода ICSI (ИКСИ) е често използвано от специалистите по репродуктивно здраве, за лечение на стерилитет в двойката. При него сперматозоидите се инжектират директно от квалифицирано лице в интраплазмения слой на яйцеклетката.

Някой специалисти квалифицират тази процедура по оплождането, като част от Ин Витро метода, а други я третират, като съвсем отделна и осъвременена. Важното в случая е, че тя може адекватно да помогне на много стерилни двойки, да се сдобият с рожба.

Методът се използва предимно, когато проблемното зачеване се дължи на стерилитет у мъжа. Повечето от Ин Витро процедурите го използват, за да имплантират директно един-единствен годен сперматозоид, в отделената зряла яйцеклетка на жената. След оплождането образувалия се ембрион се прехвърля в матката.

Един стерилитет и липса на зачеване се дължат на много фактори и винаги и двамата партньори имат отношение към проблема. Вижте и най-често правените грешки, докато се опитвате да заченете . Винаги консултацията със специалист е препоръчителна за двойката, за да се намери адекватно решение. И ако определено имате проблемно зачеване повече от година – продължете да четете…

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – как се прави процедурата, кога и при какви обстоятелства

На въпроса, при какви обстоятелства ИКСИ се препоръчва? – специалистите отговарят: ако мъжът в двойката има следните проблеми с половата активност:

  • Вашия партньор се е подложил на тестове и изследвания, които са показали, че активността на спермата му е много малка или нулева.
  • Партньора ви има висока продуктивност на сперматозоиди, но те имат форма необичайна от общоприетата. Това означава, че те са слабо подвижни и много трудно ще достигнат до яйцеклетката, за да я оплодят!
  • Мъжът в двойката има проблемна еякулация. Тоест, той произвежда качествена сперма, но не може да я разпръсне в утробата на жената поради трайна травма или вазектомия например. Тогава сперматозоидите се извличат директно от тестисите или канала, за да се инжектират интрацитоплазмено.
  • Съпругът има проблеми не само с еякулацията, но и с ерекцията. Това може да бъде в следствие на заболявания на гръбначния мозък или поради висока кръвна захар.

Общо взето зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (ИКСИ) се предприема най-често, когато репродуктивните проблеми са причинени от мъжката половинка.

На въпроса – как се прави процедурата по оплождането? – повечето специалисти отговарят: Като едно стандартно Ин Витро оплождане.

Първата стъпка от лечението е приема на стимуланти, за увеличаване на плодовитостта у жената. Тоест стимулират се яйчниците да отделят няколко зрели и годни за оплождане яйцеклетки.

При втората стъпка се събират зрелите яйцеклетки от жената и съответно отделената от мъжа сперма. В зависимост от това, дали мъжът може да еякулира или не – спермата се събира с местна упойка, или той я събира в специален съд.

Често пъти липсата на ерекция и еякулация е проблем. Тук е време да споменем за „аспирация на сперматозоиди“. Това е процедурата, чрез която специалист с помощта на игла, изтегля сперматозоидите. Ако те са негодни и недостатъчни, се пристъпва към вземането на тъкан от тестисите (биопсия) – в нея се съдържа сперма обикновено.

Когато процедурите за двата пола по вземането на материал за оплождането приключат, идва ред на ембриолога. Той изолира отделните сперматозоиди в специална среда, като инжектира всеки един от тях в яйцеклетка. Оплождането настъпва обикновено след два дни и налице са ембриони (вече има образувани клетки).

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди следва стъпките на Ин Витро процедурата. Следва, при жената да се имплантират образувалите се ембриони, един, два или повече. Те се имплантират в матката и маточната шийка с помощта на катетър.

Като цяло ИКСИ се прави на жени под или над 40 години, също както Ин Витро лечението. За дамите под 40 години се имплантират най-често до два ембриона максимум. Докато за тези над 40 години се поставят поне три ембриона.

Ако са оплодени повече яйцеклетки, те могат успешно да бъдат замразени и използвани на по-късен етап. Вижте статията ни за замразяване на ембриони. След самото оплождане, ембрионите се имплантират до два, три дни. След имплантацията, за около две седмици се прикрепят към стената на матката и можете да си направите тест за бременност.

Зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – успеваемост, предимства и недостатъци

Като цяло лечението на безплодие с ИКСИ отнема не повече от месец, месец и половина. Много специалисти по репродуктивно здраве смятат, че метода е по-успешен от самата Ин Витро процедура. Все пак всичко зависи от проблема за зачеването и здравето на двамата партньори.

В проценти нещата изглеждат така: до 40 години от 35% до 20% е шанса ви успешно да заченете и износите бебе. След 40 години процентите рязко спадат на 15% до 5%.

Предимствата на зачеване с Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди са, че можете да заченете дете, което е генетично ваше и то при неизяснен стерилитет в двойката.

При това недостатъците на процедурата са нейната висока цена, защото е по-нова и съвременна от Ин Витро оплождането. Освен това си остава риска от извънматочна бременност или многоплодие. Също така рисковете за генетични увреждания са малко по-високи от естественото зачеване, защото естествения подбор на сперматозоидите е прескочен.

И все пак винаги има решение, има ли воля. Така, че не спирайте да търсите решението и скоро ще се сдобиете с желаната рожба.

f | Сподели с приятели