Зачеване с близнаци и синдрома на изчезващият близнак

Зачеване с близнаци е чудо, като всяко зачеване, само дето нещата са в удвоен размер.

Зачеване с близнаци и синдрома на изчезващият близнак

Преди време ви предложихме статия за многоплодната бременност, но сега ще се концентрираме на темата, как се зачева с близнаци и особеностите на това явление. Освен това, когато налице е многоплодна бременност вариантите за близнаци са два – еднояйчни или двуяйчни.

Разликата между двата вида близнаци е много голяма, както биологично, така и за протичането на самата бременност. Когато говорим за зачеване с близнаци, няма как и да не споменем синдрома на изчезващият близнак, които е част от борбата за надмощие, между малките човечета. Ето повече по въпроса.

Зачеване с близнаци – как се случва чудото и каква е разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци

Зачеването на две бебета едновременно не е лесна задача. Особености има, освен около самата бременност и износването на мъниците, така и за самото им зачеване. Относно бременността на една жена с два плода едновременно има много митове, легенди и поверия. Кои са верни и кои не, не се знае, но има и доказани научно факти. Така например учените са открили, че африканските жени имат най-голям шанс да зачеват близнаци, защото етноса им генетично е предразположен към това.

Като цяло най-голям шанс да заченеш две бебета днес е, когато се подложиш на Инвитро процедура. При повечето случаи на асистирана репродукция, винаги в началото е налице многоплодна бременност, която често пъти остава само с едно бебе. Говорейки конкретно в данни, 50% от жените забременели с Инвитро, зачеват близнаци. Поверие гласи, че през пролетта и лятото е по-вероятно зачеване с близнаци, отколкото през есента и зимата. Това се дължи на повечето време слънчеви часове през денонощието, но как се отразява точно на зачеването не е сигурно.

Един фактор, който звучи биологично оправдано, е че жените над 30 години имат много по-голям шанс да заченат близнаци. Това се дължи на факта, че след навършването на заветните 30 години, биологичния часовник на жената става хипер активен. Тя навлиза във фазата на така наречената „хиперовулация“ и вероятността да се оплодят две яйцеклетки или да се образува една с два плода в нея е много голяма. Освен възрастта, жените които водят здравословен начин на живот – хапват млечни храни, зеленчуци и спортуват, е много по-вероятно да заченат с близнаци.

Зачеване с близнаци е по-вероятно да се случи и когато вече имате едно, две или повече деца. Освен това, ако сте имали първа многоплодна бременност, много е вероятно следващата отново да е такава! Най-сигурния признак, че може да заченете близнаци е наследствеността. Но забележете, ако гена на близнаци се предава през поколение, както е и известно, то той може да се унаследи само от жената. Ако е от страна на мъжа, той може само да го предаде на децата си, ако са момичета, като ген, но не може да има близнаци съответно.

Разликата между двата вида близнаци

За еднояйчните близнаци е доказано, че са много рядко и чудновато явление, когато говорим за естествено зачеване! При тях всичко започва, като една съвсем нормална бременност, тоест една яйцеклетка е оплодена от един сперматозоид. За да се получи 100% прилика между еднояйчните близнаци, яйцеклетката се дели на две еднакви части, в които се развиват два еднакви плода. Това става точно преди да настъпи 15-я ден от зачеването, но какво точно се случва учените не знаят още.

Чудото на двуяйчните близнаци не е по-малко. При тях у жената е налична свръх овулация и при един полов контакт някак си две зрели яйцеклетки се оплождат от два отделни сперматозоида. За разлика от еднояйчните близнаци, двуяйчните си имат две отделни околоплодни течности, плацента и пъпна връв, и се развиват съвсем самостоятелно един от друг, макар и по подобен начин! Просто две оплодени яйцеклетки се закрепят едновременно за матката. Двуяйчните близнаци си имат отделни ДНК вериги, различни отпечатъци, не както при еднояйчните еднакви често пъти. Според проучвания около две трети от близнаците по света са двуяйчни.

Какво е синдром на изчезващият близнак

Зачеване с близнаци, независимо дали са били еднояйчни или двуяйчни, в един момент може да доведе до изчезването на единия плод. Като цяло проучванията сочат, че това се случва предимно при майки заченали с близнаци, над 30 години, но и точно тази група жени забременяват с близнаци най-често.

Разглеждайки нещата от биологична гледна точка, синдромът засяга предимно еднояйчните бременности с близнаци, понеже те делят обща плацента и постоянно са в борба за надмощие.

И до днес учените не са сигурни, какво точно причинява изчезването на единият близнак, също както не знаят, защо се случва спонтанният аборт със сигурност. Най-честите причини са поделянето на една плацента или внезапни промени и аномалии в хромозомите на бебетата.

Много често и единият близнак не е закрепен добре за плацентата, като така неговите основни органи не се развиват и той изчезва. Зачеване с близнаци е свързано и с така нареченото явление „кухо яйце“. При него едното бебе, още като ембрион спира развитието си и изчезва.

В повечето случаи синдромът няма симптоми и едва на ехографски преглед лекарят установява липсата на второто бебе. Някой бременни обаче имат симптомите на спонтанния аборт – те кървят леко, имат болки ниско в корема. Феталната резорбция, както още е известен синдрома няма нужда от последващо лечение. Просто в утробата остава да се развива едно бебе, а не две. Това важи само, когато близнакът е изчезнал в първия триместър от бременността.

Ако синдромът се появи във втория или третия триместър, то са нужни специфични мерки, наблюдения и изследвания, за да се опази другото бебе. Като цяло майката е подтисната и има нужда от подкрепа, понеже това си е загуба на дете. Въпреки това тя се бори за да роди останалото ѝ поне едно бебе и ситуацията е много сложна за нея.

Зачеване с близнаци е чудесна новина и все пак, ако едното бебе изчезне по волята на съдбата е добре да бъдем благодарни за останалото ни едно бебе. Ако искате да прочетете повече за близнаците – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели