Износване и раждане на близнаци

Около 2% от спонтанните бременности и 10% от тези, постигнати чрез асистирана репродукция, са многоплодни. Бременността с близнаци изисква стриктно проследяване, тъй като при нея има повишен риск от усложнения и преждевременно раждане.

Износване и раждане на близнаци

Какво трябва да знаете за двуплодната бременност

С ранен ехографски преглед, бременността с близнаци може да се установи още в 6 г.с. но най-често факта, че очаквате две бебета се потвърждава към 12 г.с.

Жените, бременни с близнаци може да имат по-силно изразени гадене и умора през първите седмици. Също така обикновено наддават повече на тегло.

Интересен факт е, че еднояйчните близнаци се срещат много по-рядко от двуяйчните и са винаги от един и същ пол.

Прочетете още интересни факти и съвети за бременността с близнаци – ще ви бъде интересно.

ри двуплодната бременност натоварването и умората в областта на кръста са по-големи затова жената не трябва да прекалява с физическите тренировки. Жените, очакващи близнаци са по-склонни към развитие на анемия, тъй като тялото им трябва да си набавя два пъти повече желязо и фолиева киселина, необходими за нормалното развитие на бебетата.

Необходимо е наблюдаване на бременността с ултразвук на всеки 3-4 седмици, понякога и по-често. При всяко гинекологично посещение се проследява развитието на бебетата и се търсят признаци на започващо раждане – маточни контракции, скъсяване на шийката на матката.

Възможни рискове при двуплодната бременност:

· Загиване на единия близнак – преждевременната смърт на единия плод най-често става в първи триместър от бременността и обикновено се установява около 15 г.с. Ако процесът се случи в ранна бременност, обикновено няма последици за оцелелия близнак и жената може да износи нормално бременността. Ако Синдромът на изчезващия близнак се развие в по-напреднала бременност съществуват редица рискове за здравето на майката и второто бебе, като инфекция, кръвоизлив, преждевременно раждане;

· Т синдром – среща се най-вече при еднояйчни близнаци. Представлява патология, изразяваща се в съдова анастомоза между ембрионите в плацентата, която води до специфични промени. В резултат на това единия плод получава повече кръв, която обаче идва от другия плод. Така едното бебе става анемично, недохранено, забавя физическото си развитие. Другото бебе пък нараства прекомерно, което също крие рискове за неговото здраве;

· Фетална асиметрия (Дискордантен растеж) – налице е когато има голяма разлика в теглото на двете бебета – повече от 20 %;

· По-висок от риск от спонтанен аборт, дължащ се на генетични аномалии;

· По-чести малфромации;

· Ниско тегло на бебетата при раждане;

· Жените, бременни с близнаци по-често страдат от хипертония и анемия;

· При двуплодна бременност по-често се наблюдава плацента превия;

· По-висок е риска от неправилно предлежание на бебетата в утробата;

· Много често близнаците се раждат недоносени;

Раждане на близнаци

При многоплодната бременност раждането обикновено настъпва поне 2-3 седмици по-рано от датата на термина. Децата, родени след 37 г.с. са напълно готови за самостоятелен живот и не се считат за недоносени. Ако се родят по-рано, близнаците може да имат нужда от допълнителни медицински грижи и по-дълъг престой в болница.

Най-често раждането е с Цезарово сечение

При двуплодна бременност повечето лекари препоръчват раждането да бъде секцио като по-безопасен вариант. Това се дължи на факта, че много често бебетата не са с подходящото предлежание в утробата, раждат се недоносени, освен това има по-голям риск от усложнения като усукване на пъпната връв, неправилно предлежание на плацентата, кръвоизливи.

Вагиналното раждане е възможно

В случай, че бременността протича без усложнения и майката е в добро здраве, раждането може да стане по естествен път. Важно е предлежанието на бебетата в матката. Ако и двете са с главата надолу, то вагиналното раждане е възможно и безопасно. Понякога само първото бебе е разположено правилно и след като то се роди, другото също се завърта с главата надолу. Ако и двете бебета са в изправено или хоризонтално положение, обаче, секциото е единствения възможен вариант.

Вагиналното раждане на близнаци не се различава съществено от раждането на едно бебе. Обикновено между раждането на първото и второто бебе минават от 5 до 30 минути.

f | Сподели с приятели