6-те най-често срещани причини за безплодие при мъжа

Невъзможността за осъществяване на бременност в рамките на 1 година при редовен полов живот, се счита за безплодие.

причини за безплодие при мъжа

Много хора смятат, че репродуктивните проблеми са по-чести при жената и пренебрегват значението на мъжкото здраве за зачеването. Установено е , че в около 40% от случаите причината за безплодие е в мъжа.

Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжа

Варикоцеле

Представлява заболяване, при което се наблюдават варикозно разширени венозни съдове на тестиса. Най-често е самото от едната страна, предимно вляво, но може да бъде и двустранно. Води до нарушение на спермогенезата и намалена или напълно липсваща оплодителна способност.

В повечето случаи варикоцеле не предизвиква оплаквания и може да се открие случайно по време на преглед при уролог или чак когато двойката потърси медицинска помощ поради проблеми със зачеването. В редки случаи може да се наблюдават тежест и дискомфорт в скротума.

Лечението на варикоцеле се налага в случай, че то е причина за безплодие или когато води до дискомфорт на мъжа. Тъй като няма ефективна медикаментозна терапия, лечението е оперативно.

Инфекциозни причини

Много патогени могат да повлияят на мъжката полова система и да станат причина за стерилитет. Сред тях са: гонорея, хламидия, микоплазма, трихомони, заушка и други. Всяка инфекция на половите органи трябва да бъде лекувана навреме защото в противен случай може да хронифицира и да повлияе на спермогенезата.

Хормонален дисбаланс

Промяна в нормалните нива на тестостерон, пролактин, естрадиол, инхибин В и други хормони, участващи в процеса на образуване и узряване на сперматозоидите, може да наруши репродуктивните способности на мъжа. Проблеми с надбъбречните жлези или щитовидната жлеза също са от значение. Хормоналния дисбаланс се установява с изследвания и налага консултация с ендокринолог и андролог.

Имунологичен фактор

Имунологичното безплодие се характеризира с образуването на антиспермални тела. Те намаляват оплодителната способност на семенната течност като увреждат сперматозоидите. Състоянието може да се развие и при двата пола. Около 6-7% от случаите на безплодие се дължат на наличието на антиспермални тела.

Точната причина за това състояние не е известна, но се смята, че риска се повишава при наличие на инфекции на микоплазма или уреаплазма, простатит, физическа травма, хирургична интервенция в областта на половите органи. При мъжа диагнозата се поставя чрез изследване за наличие на имуноглобулини в семенната плазма. Лечението е с кортикостероиди за потискане на имунната система като има успех в около 20% от случаите. Много често при наличие на подобно заболяване се преминава към ин-витро оплождане.

Крипторхизъм

Представлява аномалия в положението на тестисите. Състоянието е вродено и може да се дължи на генетична предразположеност, хормонален дисбаланс на майката по време на вътреутробния живот, преждевременно раждане, захарен диабет на майката и други.

При дете, родено с крипторхизъм, в голяма част от случаите, тестисите се спускат на нормалната си позиция до 6-тия месец след раждането. Ако това не се случи спонтанно е необходима корекция до навършване на 1 година. В противен случай риска от развитие на стерилитет е много голям. Освен до безплодие, крипторхизмът може да доведе до развитие на тумор на тестисите.

Дефекти при придвижването на спермата

Нарушената двигателна способност на сперматозоидите може да се дължи на сексуални проблеми като преждевременна еякулация или на здравословни фактори – ретроградна еякулация, кистична фиброза или блокаж на каналчетата, по които се движи спермата.

Това са 6 от най-често срещаните причини за мъжко безплодие, но списъкът далеч не се изчерпва с тях. Други причини за затруднено забременяване могат да бъдат:

· лъчетерапия и химиотерапия;

· прием на определени медикаменти (например антидепресанти);

· затлъстяване;

· стрес и прекомерни физическа натоварвания;

· прекаляване с алкохола;

· диабет;

Прочетете и статията ни за как да подобрим качеството на мъжката сперма – ще научите още много полезни неща.

f | Сподели с приятели