Проблемно зачеване – причини за стерилитет при силния пол

Проблемно зачеване е проблем, който въпреки че тревожи основно жените – има отражение и причини и в двата пола. Затова, когато една двойка има проблеми при създаването на наследник, винаги първосигнално всички сме свикнали да търсим причината у жената, което е нередно и ограничено.

Причини за стерилитет при мъжете

Стерилитетът напълно реално може да бъде у който и да е от партньорите, без това да бъде причина за обвинения и внасяне на напрежение.

В 90% от случаите жените са тези, които по-скоро биха се подложили на изследвания и биха търсили причината за липса на зачатие. Докато мъжете упорито прикриват проблема и малка част от тях биха го търсили именно у себе си, а не у половинката си.

Всъщност създаването на дете е един общ стремеж и мечта. Затова проблемното зачеване не бива да бъде повод за обвинения, а по-скоро двигател за търсене и отстраняване на един проблем, в който и от двамата съпрузи да е причината.

Най-честите причини за стерилитет у мъжа

Според последни данни от проучвания в областта на стерилитета и безплодието причината за неговата поява се крие до 40% именно в мъжете. Ако в рамките на повече от година една двойка целенасочено прави опити за бебе и те се оказват неуспешни – няма нищо лошо и двамата партньори да се подложат на изследвания.

Ако мъжът упорито отказва своето съдействие, това до голяма степен повлиява емоционално на половинката му и проблемите със зачеването може да се задълбочат. След като в предишна статия разгледахме най-честите причини за женския стерилитет е редно да разгледаме и най-честите причини за мъжкия стерилитет.

Проблемите при репродуктивната система на един мъж могат да имат много и различни причинители. Те, както при дамите, често са комбинация от няколко фактора и причинителя.

Стандартните причини, на които повечето мъже гледат с насмешка и недоверие са: прекомерното излагане на топлина и работата в топли помещения, силния стрес в ежедневието, носенето на неподходящо бельо от синтетика, продължителното стоене или шофиране, носенето често на прекалено тесни панталони, облъчването с лаптоп или таблет поставен в скута. Разбира се честата употреба на алкохола, пушенето, приема на анаболи, добавки, упойващи вещества и прочие също са причина за стерилитет при мъжа.

Прочетете още за влиянието на тютюнопушенето върху репродуктивната система.

По правило според специалистите с напредването на възрастта у един мъж подвижността на сперматозоидите и тяхното производство силно намаляват. Но както всяко правило и това си има изключения и те много зависят най-вече от качеството на живот.

Извън стандартните фактори и причинители на стерилитет у мъжа във всекидневието съществуват и така наречените болестни фактори. Основно сред тях проблемно зачеване заради мъжа се получава, когато има промяна на хормонално ниво, налице е имунологичен фактор или генетичен такъв.

Хормоналните промени най-често се изразяват в променени нива на тестостерона. Образуването и узряването на сперматозоидите при мъжа зависи изцяло от хормони, като тестостерона и пролактина. Когато има налице хормонален дисбаланс и показателите на спермата са извън нормата е нужна консултация в ендокринология.

Как да разбере един мъж дали има проблем – като си направи спермограма

За да се установи дали проблемно зачеване е причинено от мъжа, спермограмата е необходимо първично изследване. Тя представлява изследване под микроскоп на количествения и качествен състав на сперматозоидите в мъжката сперма. Понякога повече от една проба е необходима, за да се установи дали има проблем или не. Добре е да се знае, че преди даването на пробата не бива мъжа да влиза в полов контакт поне два до три дни преди изследването.

Относно показателите, ако над 50% от сперматозоидите се движат, то всичко е в нормални граници. Ако броят на сперматозоидите е по-нисък от 20 милиона на кубичен сантиметър, то репродуктивната способност на мъжа е намалена. Относно формата, голямата част от сперматозоидите е добре да са с кръгла глава и дълга опашка, точно те пробиват яйцеклетката и правят оплождането възможно.

Наред с хормоналните промени, имунологичния и генетичен фактор са едни от най-основните причинители на стерилитет у мъжа. За откриването им освен спермограма и физически преглед, лекарят може да назначи ултразвук и тест за антитела.

Образуването на антитела в организма на мъжа или жената е често срещано явление, причинител на проблемно зачеване. Антителата атакуват сперматозоидите и често образуването им е в следствие на инфекции, варикоцеле – разширени вени на тестисите, аномалии в тестисите и положението им, както и оперативна намеса. Наличието на подобен род антитела влияе в две посоки за зачеването – при едната сперматозоида въобще не може да достигне до яйцеклетката, докато при другата той не може да я оплоди.

Сред генетичните причини за стерилитет при мъжа, се нареждат промени от генетичен характер в Y – хромозомата и ненормален брой хромозоми. Доказването на генетичен проблем се прави с редица изследвания, като дефекта впоследствие се третира с ембриотрансфер на генетично не увредени ембриони. Чисто анатомичните причинители на мъжки стерилитет и следователно проблемно зачеване са еректилната дисфункция, ретроградната еякулация и варикоцеле.

При ретроградната еякулация еякулатът попада наместо в уретрата, в пикочния мехур. Причините са проблемна простата, операции, вроден дефект и прочие. Еректилната дисфункция е накратко казано неспособността мъжът да достигне до ерекция. Причините за нея могат да са заболявания, като диабет, ниските нива на тестостерон, прекомерно пиене или прием на антидепресанти. Разширените вени на тестисите или варикоцеле при мъжа също е причина за проблемно зачеване и стерилитет. Често състоянието налага оперативна намеса.

Като цяло проблемното зачеване винаги е двустранна диагноза и разбиране от двете страни е нужно. Постигането на заветната цел да се сдобиеш с бебче понякога минава трънлив и дълъг път, но винаги има решение на проблема, има ли желание от страна на двойката.

Прочетете и статията ни как да подобрим качеството на мъжката сперма – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели