Зачеването и пушенето – възможни проблеми и усложнения

Зачеването и пушенето са две понятия, които напълно се самоизключват. Дори и да не вярвате репродуктивната система на двата пола е силно засегната от вредния навик, и следователно проблеми със зачеването вероятно ще се появят.

Зачеването и пушенето проблеми усложнения, стерилитет

Не веднъж тютюнопушенето е ставало повод за спор – дали една бременна трябва да пуши, дали майката докато кърми е добре да пуши, въобще отглеждайки дете вкъщи трябва ли да се пуши? Категорично НЕ, според лекари, специалисти и мнозина родители, които вредния навик не е покварил. Най-малкото, пушенето влошава състава на кърмата и уврежда бебето, докато сте бременни цигарите направо тровят растящият във вас плод и пушейки пред невръстното си дете му давате лош пример и го разболявате естествено.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки.

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Над 70% от семействата с деца, в които се пуши, навика се предава на бъдещето поколение и този порочен кръг, трябва все някога да се прекъсне. Но основното тревожно нещо, което трябва да осъзнаем добре е, че зачеването и пушенето са несъвместими неща. Ето малко повече по темата.

Зачеването и пушенето – нож с две остриета водещ до стерилитет

Както вече споменахме тютюнопушенето уврежда здравето на мъжката и женска полови репродуктивни системи. В цигарите веществата от карциногенен, токсичен и мутагенен характер са много. Въпреки множеството усилия, които се направиха, за да се покаже на хората, колко вредно е да се пуши – този навик сякаш няма изкореняване. Макар и единствената причина за смърт в съвременното общество, която може, чрез човешката воля да бъде премахната, да пушиш си остава навик и то за цял живот. Последните статистики в България сочат, че всеки втори млад мъж у нас пуши, както и всяка четвърта млада жена. Това е силно тревожно с оглед на голямата криза със зачеването днес.

Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини6лв.
Дамски бикини5.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини с ластична дантела.

Усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Какви са отрицателните страни на пушенето върху репродуктивната система на една жена и защо това уврежда бъдещите им деца? – от чисто медицинска гледна точка, жените които пушат имат доста по-намалено производство на естроген в организма си. Благодарение на токсичните и отровни вещества съдържащи се в дима на цигарите, яйцеклетките стават по-уязвими от генетични дефекти и увреждания. Всяка една цигара съдържа кадмий и котинин. Кадмия е чиста отрова за добрите функции на яйчниците и има свойството да се натрупва в тях, а котинина е никотин в чист вид, който при пушачките се открива в големи количества. Поради всичко това менопаузата настъпва най-малко с две до четири години по-рано, а резерва на яйчниците е изчерпан твърде рано. Ако зачеването и пушенето бяха съвместими, нямаше да има толкова много пушачки влизащи в менопауза под 35 години. Една жена, която пуши по-слабо може да бъде стимулирана за Ин Витро процедури, защото дозата хормони, които са нужни е значително по-голяма. Следователно яйцеклетките за изкуствено оплождане са много по-малко, както и успешните бременности съответно.

Специалистите са установили, че една жена имаща волята да спре да пуши поне половин или една година, преди за пристъпи към зачеване, зачева много по-успешно и бързо. Освен това плода, който износва е много по-здрав. Тютюнопушенето уврежда значително перисталтиката на маточните тръби. Така транспорта на оплодена яйцеклетка до матката е възпрепятстван и пушачките често страдат от извънматочна бременност! При жените, които пушат риска да развият автоимунни тиреоидни заболявания е много по-голям. Тези заболявания водят много често до спонтанен аборт или до увреждане мозъка на новороденото, като забавят умственото му развитие. Важно е да отбележим, че зачеването и пушенето макар и взаимоизключващи се неща– понякога зачеване има. Ако, обаче жената продължи да пуши, то имунитета и е много по-намален, тя страда често от вагиноза на бактериална основа и следователно риска от преждевременно раждане и аборт в третия триместър е много голям.

Риска да родите мъртво бебе е голям, а раждането често протича с усложнения. Освен това за плода, никотина директно прониква през плацентата и ограничава притока на хранителни вещества и кислород. Затова и пушачките често раждат недоразвити бебета с ниско тегло. Те са значително по-предразположени към заболявания, като астма и белодробна недостатъчност. В цигарите има кадмий, който възпрепятства усвояването на така важния цинк и така умственото развитие на бебето изостава.

Освен, че жените, които пушат, не могат да заченат – те зачевайки и продължавайки да пушат увреждат метаболизма на плода развиващ се в тях. Така го предразполагат към затлъстяване и диабет на по-късен етап от живота му. За майките на момченца, които са пушели докато са ги износвали, учените са установили, че тези момчета имат концентрация на сперматозоидите с до 20% по-ниска и с до 25% по-малко сперматозоиди, като цяло.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Как влияе тютюнопушенето на мъжката полова система и репродукция?

Зачеването и пушенето е несъвместимо не само при жени, но и при мъжете, като приносители на така важните сперматозоиди за оплождането. Както вече няколко пъти споменахме цигарите имат концентрирано количество кадмий. Той възпрепятства усвояването на цинка, а това е минерала с най-голяма необходимост за един мъж! Защо? Защото благодарение на него сперматозоидите са активни и се движат. Ниските нива цинк са виновни за заболяванията на мъжката простата и за ниските нива, на производство на тестостерон. Мъжката сперма е значително увредена, защото свободните радикали влошават качеството и.

Когато мъжа пуши, витамините Е, С и А са в ниски количества, така свободните радикали в мъжкия организъм са повече и съответно увреждат спермата. Никотина и монооксина са виновни за мъжката импотентност, защото намаляват притока на кръв към гениталиите и пениса. Мъжете пушачи имат сперма, която в голяма степен предразполага към генетични увреждания на бъдещият плод.

И в крайна сметка зачеването и пушенето са две неща, които не се съвместяват – просто защото пушенето уврежда тотално човешкия организъм, а не само репродуктивната му система. Уврежда заченатите вече деца, тяхното развитие и бъдещ растеж. Колкото по-бързо изкорените този си вреден навик, толкова по-добре!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели