Важни съвети при рискова бременност – да опазим бебето си до раждането

Важни съвети при рискова бременност. Една тема, която вълнува редица бременни жени, попаднали в капана на рисковата бременност.

Съвети при рискова бременност

Тема с много въпроси, но твърде малко отговори, понеже всяка бременна е строго индивидуална и универсални съвети да запазиш бебето си няма. Донякъде се уповаваме на медицината и специалистите, донякъде на шанса, съдбата и Бога.

Рисковата бременност трябва много внимателно да се проследява. Бременната да изпълнява стриктно указанията дадени ѝ от гинеколога и да вярва, че всичко ще бъде наред.

За да помогнем малко поне на мамите в рискова бременност и да ги поуспокоим, събрахме набор от изпитани съвети за подобни случаи. Те включват специфично хранене, грижи, хигиенни навици и прочие.

Преди да ги прочетете погледнете обстойно и материала ни за вагиналното течение по време на бременността – на пръв поглед маловажен проблем, но съвсем не е така.

Необходимите грижи и действия за предпазването на бебето при рискова бременност

Когато една бременна жена бива диагностицирана с „рискова бременност“, тя трябва да бъде угрижвана по специфични начини. Те могат да включват амбулаторно лечение и престой в медицинско заведение. Продължителността на лечението зависи от състоянието на плода и опасността от загубата му. Навременната диагностика, използването на съвременни терапевтични методики са част от самото лечение, което може да бъде и стационарно, чиято продължителност също е различна по времетраене.

В голяма част от случаите, за да се осигури лекуващият лекар и да запази живота на растящият плод в майчината утроба, бременната трябва значително по-рано да обяви нетрудоспособност и понякога да постъпи в клиника за кратко. След клиничното лечение, до края на бременността следва домашно лечение, изключващо натоварвания, силен стрес и подобни неща.

Така например, майките болни от диабет, сърдечни проблеми или тези имащи предишни преждевременни раждания – са в рисковата зона на бременност. Те се следят по-често и се настаняват в специални отделения, където обучен персонал може да се погрижи адекватно за тях и бебето им. Общите важни съвети при рискова бременност са няколко.

Първо бременната не бива, при никакви обстоятелства да се напряга или да вдига тежки неща. Не бива да стои продължително време права на едно място и да спортува, дори и най-леките спортове. Рисковата бременност не позволява на бременната да се вози на мотори, колело, скутери или въобще превозни средства причиняващи друсане и вибрации.

Задължително след влизането в 32-ра гестационна седмица не бива да се пътува на дълги разстояния. Никакви психически натоварвания, силен стрес или притеснения. Забраняват се и половите контакти, при риск от абортиране или преждевременно раждане, особено в последния триместър на бременността.

Важни съвети при рискова бременност – дрехите на бременната, храната и хигиенните навици за предпазване от аборт или преждевременно раждане

Противно на повечето съвети за бременни относно течностите, при рискова бременност трябва много да се внимава с тях. Ако прекалите има опасност да предизвикате дискомфорт, симптоми на аборт или преждевременно израждане на плода. Относно храната, добре е дневното меню на бременната жена да е богато на повече белтъци и витамини.

Задължително се избягват мазните храни и тези богати на въглехидрати. Дори в начален етап на бременността, добре е при диагноза рискова бременност, да избягвате носенето на обувки с висока платформа или токове.

Облеклото е добре да бъде свободно, да няма притискане на корема, дори и той още да не се е появил. Бельото на бременни в рискова бременност трябва да е еластично, да го перете на висока температура и да го гладите, за да няма риск от инфекции при попадането на микроорганизми във вагината и матката.

Бременните с рискована бременност и опасността от аборт трябва да спазват и определени хигиенни навици, които няма да навредят на плода в утробата им. Така например сънят е много важна част от ежедневието. Не бива да стоите до късно, да излизате по дискотеки и барове, да се излагате на цигарен дим и други рискови фактори. През нощта е добре да спите най-малко по осем часа.

Освен това бременните жени с рисков фактор по време на бременността, трябва редовно да ходят до тоалетната. Тоест трябва да се изхождат своевременно по малка и голяма нужда, за да не задържат вредни вещества в организма си или да подуват пикочния си мехур. Добре е да полагат и по-големи грижи за раздразнените си зърна, за да не стигнат до силна болка, стрес и емоционален дискомфорт. Трябва да си взимат ежедневен душ или вана, според предпочитанията – но никога с прекалено гореща вода. Поддържането на зъбите също е важен хигиенен навик, понеже може да се стигне до кариеси, абсцеси и силна болка, която да провокира аборт.

Опазване на растящият плод от заболявания и увреждания с фатален характер при рискова бременност

Още от началото на самата бременност, всяка бременна е добре да се пази от контакта си с животни, понеже те са потенциална опасност за наличието на бъдещи увреждания у плода. Това важи в още по-голяма степен за рисковата бременност. Приема на алкохол, пушенето, използването на лекарствени препарати или упойващи средства е напълно забранен, не само при рискова бременност, но и при бременност въобще. Не бива да се излага бременната на влиянието на токсични и отровни вещества, както и на дим от цигари.

Рентгеновото облъчване е забранено, както и приема на кафе, поради влиянието на кофеина и химикалите. Когато сте бременни трябва много да се пазите от заболявания, дори и най-малката настинка може да стане голям проблем. Затова избягвайте контакта си с болни, особено ако сте в рискова бременност.

Това е основното мили мами, но все пак помнете всяка бременност е индивидуална, затова лекуващият ви гинеколог най-добре може да каже, как, от какво и с какви средства да предпазите бебето в утробата си. Дано ви бяхме поне малко полезни. Сега е време да прочетете и статията ни за страховете на бременните жени – в нея е всичко, което не бива да ви тревожи. Спокойна и лека бременност.

f | Сподели с приятели