Бременност и вагинално течение – дискомфорт с много проявления

Бременност и вагинално течение – това е тема, която вълнува много жени.

Бременност и вагинално течение – дискомфорт с много проявления

Разбира се тя не засяга само бременните, но и масово жените като цяло – понеже вагиналното течение е често срещан проблем с много проявления.

През бременността обаче дискомфорта и притесненията поради постоянното течение и подмокряне са още по-големи. Затова днес ще ви представим максимално колкото се може повече факти за бременност и вагинално течение, защото мисията ни е да се грижим за вашият комфорт, докато заченете, докато сте бременни и в последствие, когато отглеждате децата си.

Преди да започнем нека ви препоръчаме да прочетете и темата ни за масажа по време на бременността – една много полезна и интересна тема.

Сега нека ви запознаем малко повече с вагиналното течение, какво представлява, има ли разновидности, кога да посетите лекаря си и още много полезна информация.

Какво е вагинално течение и дали е нормално да го имате

Както вече споменахме не само бременните жени са любопитни по темата за течението от вагината или цервикалната слуз, която то представлява. Това е тема с много въпросителни и колкото повече информация, толкова по-добре за жените. Най-често всяка жена, дори и бременна, се чувства дискомфортно да говори на тази тема или да я обсъжда, но определено вагиналното течение е проблем и решение по този въпрос трябва да се намери.

Ще успокоим всички бременни и жени като цяло още в началото на материала си – вагиналното течение е нормално явление за всяка една жена и всяка дама го има. Истината е, че много жени се срамуват от това течение и смятат, че то е болест, но то е част от женското тяло и половата му зрялост.

Какво представлява течението от вагината? Това е чисто и просто смес от цервикална слуз, както вече споменахме и секрети от вагината. Време е да споменем, че нормалното течение от вагината е различно и индивидуално за всяка бременна. Факт е, че то повечето пъти не е червена сигнална светлина за проблем с бременността, но има и такива случаи.

Течението от вагината в различни периоди и по различни причини може да се усили, може да е признак на инфекция, ако е придружено с определени белези или просто да е телесна функция на женския организъм. Бременност и вагинално течение си имат определени функции, които са защитни. Течението има за цел да изчисти влагалището на жената и да го защити, като по този начин го предпази от инфекции. При усилена физическа дейност, спорт, използването на противозачатъчни, овулация, сексуална възбуда или стрес течението от вагината бива по-засилено и обилно.

Като цяло нормалното вагинално течение е бистро, няма лоша миризма или примеси. Не се тревожете бременни дами, ако текстурата на вашето течение не е бистра, а има бели или жилави примеси – това е в рамките на нормалното. Кожата на влагалището и стените на маточната шийка винаги ще произвеждат секрет, чрез който поддържат влагалището чисто и здраво.

Промяната в цвета, текстурата или появата на мирис във вашето вагинално течение може да е знак за инфекции или физиологични промени във вашия организъм. Специалистите споделят мнението, че по време на бременността е нормално бременната да има по-обилно от стандартното вагинално течение. Понякога течението е толкова обилно, сякаш постоянно бременната се чувства подмокрена.

Видове течение от вагината и сигнали за тревога, когато трябва да се посети лекар

Като цяло течението от вагината е толкова разнообразно, че групирането му се базира най-вече на цвета и мириса му. Повечето течения от вагината са нормални, но някои са белег за заболяване и трябва своевременно да бъдат лекувани.

Диагноза лекарите няма как да направят само по цвета на вашето вагинално течение по време на бременността, понеже се взима под внимание вашата възраст, проблеми до момента с бременността ви и други фактори. Въпреки това ето и видовете вагинално течение по цвят и техните характеристики.

Жълтеникава или зелена секреция от вагината

Когато имате секреция със зеленикав цвят и лоша миризма, то въобще не е нормално и често е признак за инфекции във влагалището.

Жълтата секреция от вагината често е нормална, но когато е гъста по консистенция и на парцали придружена с лоша миризма отново – това пак е признак за инфектиране във влагалището. При този тип вагинално течение най-често говорим за инфекции, като трихомониазата, предавани по полов път. Също и за гонорея или хламидия.

Прочетете още за трихомониазата – това коварно заболяване, което  пречи на зачеването и възпрепятства раждането.

Бременност и вагинално течение с кафяв цвят или кървави оттенъци

Когато говорим за този тип течение от вагината, то може и да е стандартно за жените, които не са бременни. Появата му в края на месечния ви цикъл, между отделните цикли и леко прокървяване не са проблемни често, но когато сте бременна този тип течение е лош признак. Като цяло, ако не сте заченали все още и по време на овулация сте имали сексуален контакт без предпазни средства, то това течение може да е признак на бременност.

Това коварно течение е и признак често пъти в ранна бременност за предстоящ спонтанен аборт. За съжаление този тип кафеникаво и кърваво течение от вагината – понякога е знак за коварно раково заболяване на шийката на матката.

Винаги при този тип течение е добре да посетите лекар и да си направите необходимите изследвания, независимо дали сте бременна или не. Една цитонамазка, редовни гинекологични прегледи, оглед на ехограф – биха ви спестили доста проблеми.

Бяло вагинално течение

Бременност и вагинално течение с бял цвят може да бъде нормално или пък симптом на гъбична инфекция във вагината. Когато течението е придружено от сърбеж, от миризма и има гъста структура – то по скоро е признак за гъбички във влагалището.

Като цяло водното и бистро течение от вагината без мирис е нормално. То е особено обилно след овулация. По време на овулация това течение става по-разтегливо и точно то е признак на месечната ви овулация и време за зачеване.

Бременност и вагинално течение по принцип е нещо нормално, когато обаче имаме налице едно нестандартно вагинално течение – то може да е признак за трихомониаза, за гъбична инфекция, бактериална вагиноза, възпаление на таза или хламидия, или гонорея, както и папиломен вирус.

Затова при промяна във вашето вагинално течение докато сте бременни или не – веднага посетете гинеколога си. Надяваме се да ви бяхме максимално полезни мили бременни дами.

f | Сподели с приятели