Раждането и появата на гъбички след него

Раждането и появата на гъбички след него – за какво става дума?

Гъбички след раждане

Дали за зараза по време на раждането от нестерилни инструменти? Дали за естествен процес на женското тяло, чрез който то иска да се изчисти? Какви са тези гъбички, защо се появяват и как се лекуват? Една много важна тема, с която сметнахме, че е хубаво да ви запознаем днес.

След раждането бременната жена има доста силен дискомфорт поне седмица или повече – независимо дали раждането е били естествено или не. Някои жени имат охлузвания, разкъсвания в областта на половите органи. Трудно е и самото изхождане до тоалетната. Хормоналният баланс все още не е в рамките на нормалното. Но в един момент родилката осъзнава, че вероятно има гъбички във влагалището или поне признаците на сърбеж, дразнене и течение са силно обезпокояващи.

Преди да се запознаете с това, какво представлява една гъбична влагалищна инфекция след раждането, информирайте се и по темата ни за критичните периоди по време на бременността – ще научите доста полезни за вас неща.

Раждането и появата на гъбички след него – причинители, лечение и превенция

Чисто медицински гъбичната инфекция във влагалището се появява, когато нормалната киселинна среда там бива нарушена. Тоест нивата на киселинност във влагалището и дрождите в него са дисбалансирани.

Това явление е придружено от редица симптоми, неприятни разбира се. Те често са сърбеж вътре във влагалището, парене докато уринирате или гъделичкане и течение на миризлива субстанция. Много жени никога не са били диагностицирани и не са били лекувани от гъбична инфекция на влагалището, докато не родят веднъж.

При наличието на някои или всички от симптомите описани преди малко е добре да потърсите своевременно лекарска консултация, за да може да ви се постави точна диагноза за инфекцията – какви са гъбичките, колко е сериозна инфекцията и какво е добре да бъде лечението?

Самолечението в никакъв случай не е добро решение за влагалищните гъбични инфекции, понеже не лекувани тези инфекции често водят до сериозни заболявания на половата система и до безплодие в най-лошия случай.

Защо именно след раждането е толкова често срещано явление жените да страдат от гъбични инфекции на влагалището? Понеже родилката е в силен стрес от раждането и физически и емоционално, тя е предразположена към различни видове инфектиране. Освен това самото раждане е една от причините баланса на киселинната среда във влагалището да бъде нарушен. Това се случва най-често поради обилно кървене в следствие на раждането, поради интервенциите (форцепс, вакуум) предприети по време на него и други фактори.

Като цяло причинителите на гъбичните инфекции след раждането могат да са няколко. Гъбична инфекция може да се появи, поради хормоналния дисбаланс в организма на родилката или защото тя е приемала антибиотици или медикаменти от групата на стероидите след усложнена бременност и раждане.

Кръвоизлив след раждането или пък родилка болна от диабет също са сред факторите причина за появата на гъбична инфекция във влагалището. Ако родилката има полов акт след раждането (седмица или няколко седмици след раждането) докато организма ѝ се прочиства от лохиите – това също е предпоставка за влагалищна гъбична инфекция.

Ако искате прочетете повече за лохиите – ще ви бъде интересно.

Преди малко споменахме няколко симптома на гъбичната инфекция във влагалището. Сред тях са повтаряме сърбеж, парене и болка дори в самото влагалище. Ако след раждането месец или два да речем изпитвате болка по време на секс или докато уринирате – отново това са симптоми за гъбична инфекция във влагалището. Може дори да имате болезненост, подуване или даже обрив по външната част на влагалището, както и разбира се миризливо и гъсто по консистенция вагинално течение.

Ако отидете на лекар и той ви пусне изследвания за гъбична инфекция на влагалището заради симптоматиката описана по горе, но се окаже че такава инфекция няма налице. Може да става дума за болести на половата система, като хламидия, трихомониаза или пък гонорея. Те се предават полово и имат симптоматика подобна на гъбичните инфекции. Ако се отхвърлят и съмненията за тези заболявания, навярно може да става въпрос за бактериална вагиноза, която е също вид вагинална инфекция. Но всичко това най-добре ще покажат изследванията ви и мнението на специалиста, за да се постави точната диагноза и лечение.

Най-често диагностиката на влагалищни гъбични инфекции се прави посредством микроскопско изследване на проба от влагалището на жената. Като цяло рутинното изследване при гинеколог може да покаже гъбична инфекция, но единствено микроскопското изследване показва, каква е точно инфекцията и как е най-добре да бъде тя лекувана.

Относно лечението на подобни гъбични инфекции на влагалището – то е разнообразно и зависи от индивидуалния случай на родилата жена. Като цяло за по-леките гъбични инфекции във влагалището локалните кремове са добро решение на проблема. Те облекчават бързо сърбежа и дискомфорта, като инфекцията бива излекувана в рамките на седмица или две.

Медикаментите също могат бързо да излекуват вагинална инфекция, но са доста по-неефикасни по отношение на излекуването на симптоми, като паренето и сърбежа. Затова често лекарите комбинират за гъбични инфекции на влагалището след раждане, лечение с локални кремове и медикаменти. При лечението на този вид гъбични инфекции е много важно да се изберат медикаменти и препарати безопасни за бебето, понеже повечето родилки кърмят непосредствено след раждането.

Възможно е и ако не спазвате добра хигиена на ръцете да предадете инфекцията и на бебето си, затова бъдете стриктни по отношение на хигиенните си навици и мийте ръцете си винаги преди да кърмите или храните бебето. Превенцията на влагалищните инфекции от гъбички включва носенето на меко памучно бельо, избягването на синтетика и стегнато бельо. Възползвайте се от нашите предложения за качествено памучно бельо.

Миенето на половата област със специален сапун и ежедневната ѝ хигиена. Честа смяна на дамските превръзки и избягване използването на тампони. Когато се бършете след изхождане по голяма нужда винаги го правете отпред назад, а не обратното. Използвайте качествена тоалетна хартия и избягвайте парфюмираните ѝ варианти.

Добре е след раждането да приемате пробиотици и да хапвате повече кисело мляко. Захарта и бързите въглехидратите увеличават количествата „лоши“ дрожди във влагалището, затова ги елиминирайте от менюто си. Макар и да звучи невъзможно, след раждането почивайте повече, това ще помогне на тялото ви да се възстанови по-бързо и да нямате инфекции.

Гъбичките веднъж попаднали в половата ви система могат да се окажат адски упорити, затова веднага потърсете лекарско мнение и се изследвайте, за да избегнете усложнения и проблеми в бъдеще.

Пожелаваме ви приятни мигове с вашите бебчета мили майки и не забравяйте да се грижите за себе си.

f | Сподели с приятели