Спорт след раждане – кога и как

След раждането животът на майката се променя драстично. Наред с всички нови предизвикателства и огромната отговорност към бебето, тялото на жената също е претърпяло много промени вследствие на бременността и раждането.

Спорт след раждане – кога и как

Колкото и да ви се иска да влезете във форма веднага е добре все пак да се въоръжите с търпение, тъй като на организма му трябва време да се възстанови. Вие може да подпомогнете този процес чрез умерена и подходяща физическа активност.

Ползи от физическите упражнения след раждане

Редовната физическа активност подобрява кръвообращението, дишането и възстановяване тонуса на мускулите. В края на бременността в женското тяло се отделят хормони, които отпускат тъканите в областта на таза с цел по-лесно преминаване на бебето през родовите пътища. След раждането мускулите на тазовото дъно остават отпуснати още няколко седмици.

Ако раждането е протекло травматично, продължително, с наличие на много разкъсвания или бебето е било твърде голямо, може да се получи пролапс на тазовото дъно, който води до редица проблеми като изпускане на урина, дискомфорт по време секс, хронични болки в малкия таз.

За да подпомогнем по-бързото възстановяване на мускулите и връзките в таза е добре да включим подходящи тренировки.

Спортът също така ще помогне за по-бързо и лесно сваляне на натрупаните килограми, прибиране на корема и за по-стегната фигура. Физическата активност има и редица ползи за нашето емоционално състояние. Според проучвания, жените, които тренират редовно по-рядко страдат от следродилна депресия и имат повече енергия, от тези, които не спортуват.

Спорт – колко време след раждането

Въпреки безспорните предимства на физическа активност е нужно да проявите търпение и да изчакате определено време преди да спортувате.

Най-важната стъпка е да дадете възможност на тялото си да си почине и да се възстанови от раждането. Не започвайте тренировки без съгласието на лекар.

Имайте предвид, че дори да сте била физически активна преди раждането, то ще е нужно време за да се върнете към същата интензивност.

При нормално протекло вагинално раждане може да започнете с леки разходки и упражнения на Кегел щом се почувствате готови, няколко дни след раждането. След първия преглед (6 седмици след раждането) може да започнете леки тренировки с позволение на лекаря ви и постепенно да увеличавате натоварването.

При раждане с Цезарово сечение нещата стоят по сходен начин – важно е да се раздвижите възможно по-скоро за да подпомогнете възстановяването си, но без да се натоварвате. Около две седмици след раждането е добре да започнете с кратки разходки стига да се чувствате добре.

След 8 седмици може да започнете с лека физическа активност, но задължително след консултация с лекар. Много е важно през първите седмици да не натоварвате кръста и корема.

Разкъсванията, ако има такива, трябва да са зараснали, да може да сядате нормално и без болка. След физическа активност не трябва да забелязвате усилване на вагиналното кървене. След упражненията не бива да се чувствате прекомерно уморени.

Ако забележите негативна промяна като болка, дискомфорт, изтощение или усилване на кървенето значи е нужно да изчакате още време преди да започнете да спортувате.

Тренировки и кърмене

Редовните и умерени физически упражнения не влияят негативно на състава и количеството на кърмата. Интензивните тренировки може да доведат до образуване на млечна киселина, която не е опасна за бебето, но временно променя вкуса на кърмата и може да откаже бебето да суче. За да предотвратите това трябва да избягвате сериозни натоварвания, а ако планирате такива е най-добре те да се случват веднага след кърмене. След това нивото на млечна киселина спада до нормалните стойности сравнително бързо и няма да се отрази на вкуса на млякото при следващо хранене.

Не прекалявайте

Започнете с леки упражнения за около 10 минути дневно като постепенно увеличавате времето до не повече от 30 минути. Правете загряващи упражнения преди и след основните. Приемайте достатъчно течности и се хранете балансирано.

В началото е добре да наблегнете на упражнения за цялото тяло, които ще повишават тонуса ви и ще подпомогнат възстановяването и едва след това може да тренирате определени групи мускули. Уверете се, че спите достатъчно колкото и да е трудно това за една млада майка. Не забравяйте, че почивката също е важна и прекомерното натоварване може да ви изтощи.

f | Сподели с приятели