Кърменето като начин на живот – диета и влизане във форма

Раждането е минало благополучно и вече изживяваме предизвикателството да отглеждаме един малак човек.

Кърмене и диета

Кърменето е едно изключително лично преживяване, което не е просто акт на хранене на детето, но и нещо съкровено, което изгражда връзка между майката и бебето. То е и предизвикателство за което трябва да се подготвим с много желание и необходимото търпение.

След раждането, повечето от нас биха желали да влязат в добра форма възможно най-скоро и да изглеждат колкото може по-стройни. Това е напълно възможно и съвместимо с кърменето при няколко условия:

1. Не се подлъгвайте с прекалено бързи и строги диети за да не повлияете негативно на лактацията и да изтощите организма, който и без това не се е възстановил напълно за няколкото месеца след раждането.

2. Монодиетите не са подходящи, защото водят до натрупване на едни и липса на други вещества в организма на майката.

3. Приемането на медикаменти и добавки за отслабване не е препоръчително, защото различни вещества преминават в кърмата и могат да навредят на бебето.

4. Добре е да сте си дали между 3 и 6 месеца за възстановяване преди да започнете с упражнения и тренировки след раждането. Тук консултацията с лекар и самото раждане (естествено/секцио) са от определящо значение.

5. Вероятно сте твърдо решени за диетата още докато кърмите, но имайте предвид, че не е ясно какво количество токсини ще се отделят в тялото и колко от тях ще преминат в кърмата, сигурното тук е, че токсини ще има. Помислете добре, дали да не оставите естественото горене на калории от кърменето да си свърши работата. След като приключите с производството на мляко, може съвестно да се отдадете на хранителен режим и спорт.

Без да се спазва определена строга диета по време на кърмене, може да се отслабва безопасно, което значи в разумните граници около 0,500 кг на седмица.

Наблегнете на здравословното хранене, то е добро за вас и за бебето, освен това е най-простата и разумна диета, която може да съществува. Изхвърлете от менюто или поне силно ограничете тестени изделия от бяло брашно, бялата захар, големите количества сол, колбаси и обработени меса, газирани и изкуствени безалкохолни напитки, всичко, което може да съдържа подобрители, в това число и изкуствените подсладители, които не са ваш приятел. Хранете се с максимално проста и чиста храна, нека голяма част от нея да бъде сурова.

Пресметнете добре какъв брой калории са ви необходими за поддържане на теглото и си ги набавяйте здравословно. Отслабването ще дойде от калориите, които горите в производството на кърма, а те са около 500-600 на ден, напълно достатъчно за да губите 0,500 кг мазнини седмично.

Добрата новина е, че тялото в този момент има естествена склонност да черпи от депата с мазнини, които са се образували около бедрата и талията.

Ако забележите, че ефектът от кърмене + здравословно хранене намалява или искате да съчетаете със стягане на тялото, тогава прибавете и малко домашни упражнения в компанията на бебето за още по-добър ефект.

Трябва да внимавате с упражненията за корем – коремните преси, това е така, защото много майки след раждането имат т.н. диастаза или иначе казано раздалечаване на правите коремни мускули и образуване на празно пространство между тях. Коремните преси не се препоръчват при наличието на диастаза.

Определете дали имате раздалечаване по следния начин: легнете на равна повърхност с леко свити в коленете крака и вдигнете едната ръка зад тила, повдигнете малко главата и стегнете коремните мускули като за коремна преса, със свободната си ръка опипайте корема по линията, която се образува по средата, тя се чувства като малко улейче от гръдният кош в посока пубиса, ако при натиск с пръсти на тази линия усещате разстояние от 2, 3 или повече сантиметра и пръстите потъват в корема между мускулите, това показва наличието на диастаза. Това не е толкова страшно, просто трябва да сте внимателни и да подбирате правилните упражнения за корем, ето това от края на видеото е много подходящо за начало.

Цялата тази стратегия ще ви свърши чудесна работа и скоро ще се радвате на възвърната или даже още по-добра форма.

f | Сподели с приятели