Кърменето като начин на живот – употребата на алкохол

Твърде често пороците си вървят с нас без значение станали ли сме скоро родители или не.

кърмене и алкохол

Въздържанието от алкохол по време на бременността е много важно за доброто вътреутробно развитие на бебето.

След неговата поява на бял сват остава отворен въпроса може ли кърмещата майка да си позволи да посяга към чашката, колко и кога?

Няма две мнения по въпроса, че алкохола попада в майчиното мляко посредством кръвта.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Тук, за разлика от цигарите, можем да говорим за пълно изчистване от него след определено време и липса на остатъчни вредни вещества.

Прочетете и статията ни за кърменето и цигарите – ще ви бъде полезна.

Ако сте от тези жени, които държат поне понякога да си позволяват 1-2 питиета въпреки кърменето, то тогава е добре да се съобразите с някои неща:

  • Въздържайте се от пиенето на алкохол по време на самото кърмене или ако не е установено след колко точно време ще кърмите отново. Алкохолът попада в кърмата след около 30 минути и е в най-висока концентрация 60-90 минути след прием, но тези интервали от време варират спрямо странични фактори като: прием на храна, вид на алкохола, темпото с което пиете, вашето тегло и други променливи.
  • Позволете си питие непосредствено след кърменето и дайте на тялото достатъчно време да го разгради преди да предложите на бебето гърдата. Времето за усвояване зависи от различни неща, но средно е между 1 и 4 часа за 50 мл. твърд алкохол, около час за 500 мл. бира или 100 мл. шампанско, приблизително 3 часа за 200 мл. вино. Тук килограмите са на ваша страна и колкото повече тежите, толкова по-бързо се разгражда алкохола при вас. Имайте предвид, че по-големите количества увеличават времетраенето на изчистването му от организма и кърмата.
  • Хранете се паралелно с приемането на алкохол, преди или след това. Храната и пиенето на течности без алкохолно съдържание ще спомогне за по-бързото усвояване от организма.
  • Няма нужда да цедите и изхвърляте кърма, освен ако не ви се наложи да облекчите препълнени гърди преди да е минал безопасен интервал от време след питието.
  • Алкохолът и по-големи количества от него могат да намалят временно лактацията и да забавят производството на кърма за момента.
  • Ако имате планирано излизане и се очаква да пиете повече алкохол, тогава се подсигурете с предварително изцедена кърма или замразена за всеки случай.
  • При проблем с планирането, защото бебето е твърде малко или режимът му варира, винаги може да заместите пиенето на алкохол с безалкохолна бира. Предлагат се различни марки и при тях алкохолното съдържание варира между 0 и 0,5 %.
  • Добре е след прием на алкохол да мине максимално дълго време преди следващото кърмене. Също така е за предпочитане да не си позволявате всеки ден/вечер да пиете за да не навредите неволно на бебето с остатъчен алкохол в кърмата или чрез негативно повлияване на нейното количество.

Без да се обявяваме в защита на някой порок ще отбележим, че едно малко питие/чаша вино/бира е по-безопасно за вашето кърмено бебе в сравнение с една цигара.

Винаги трябва да се замисляме какъв избор правим вместо нашето дете и можем ли да избегнем максимално нанасянето на вреда върху един толкова млад и крехък организъм.

f | Сподели с приятели