Седем интересни факта, свързани с бебетата

Повечето хора възприемат бебетата като изключително сладки малки създания, които говорят неразбираемо, лигавят се и изискват постоянни грижи. Гледайки как едно бебе прекарва дните си, човек си мисли, че то вероятно не разбира изобщо какво се случва около него.

Седем факта за бебетата

Всъщност това не е така – бебетата са изцяло заети със задачата да разберат как точно е устроен светът, в който се намират. Те систематично анализират предметите, хората и всичко останало около себе си. Правят прогнози и след това ги проверяват, за да разберат дали са правилни, а когато не отговарят на очакванията им, бебетата просто ревизират идеите си и продължават проучванията си.

Според учените, които изследват умът и начинът на мислене на бебетата, те изобщо не са неосъзнати, а всъщност са доста сложни индивиди, притежаващи множество невероятни способности.

Бебетата помнят дори най-ранните си преживявания

Повечето хора смятат, че несъзнателният живот на бебето е от момента на раждането до момента, когато вече започнат да разбират напълно какво се случва около тях и да си създават спомени. Оказва се, обаче, че спомени се формират още докато бебетата са в утробата на майката. Терминът „несъзнателен живот“ не е особено точен, защото учени са доказали със специален експеримент, че бебетата помнят дори преживяванията си през последните шест седмици преди раждането им.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Експериментът се е състоял в това, че жените в напреднала бременност са чели на глас откъси от любима книга два пъти на ден, а впоследствие след раждането са започнали да четат части от нея, но и други книги. Бебетата им са показали недвусмислени предпочитания именно към вече познатата книга пред останалите. Най-интересното в случая, което учудило много учените, бил фактът, че бебетата са предпочитали познатата книга, независимо кой я чете, т.е. независимо от гласа, който чуват – познат или непознат.

Могат да различават доброто от злото

Дори на 6-месечна възраст бебетата могат да преценят кое е добро и кое – лошо. Психологът по детско развитие проф. Пол Блум от Йелския университет в Пенсилвания, САЩ, е провел редица експерименти с деца между 6 и 10-месечна възраст, които недвусмислено доказват това. На бебетата са показвани различни сцени от куклен театър многократно и след това им е давана възможност да изберат с коя кукла или играчка от участващите в сценката предпочитат да играят.

Например, в едната от сценките кученце се опитва да отвори кутия и едно мече му помага, а друго му пречи, като сяда върху кутията. След като гледали сценката около десетина пъти, над 80 % от децата избирали да играят с „доброто“ мече. Един от водещите проучването, Кийт Хамли дори коментира, че родителите може би излишно се притесняват дали ще успеят да научат децата да различават добрите от лошите хора – опитите показват, че това вероятно е заложено донякъде у тях още от най-крехка възраст.

Бебетата също искат да помагат и да бъдат полезни

Не само децата и възрастните, но и бебетата имат желанието да помагат и да бъдат полезни на хората около тях. При експеримент, в който учени се опитвали да отворят врата, докато ръцете им са заети с нещо или се протягат да вземат предмет, който не могат да достигнат, бебетата реагират спонтанно и изявяват желание да им помогнат. Тук учените съветват настоящите и бъдещи родители, че не е добре децата да получават награда, когато бъдат полезни и помагат, защото така шансът да го правят в бъдеще се смалява прогресивно.

Бебетата имат предпочитания и държат на тях

Друг експеримент показва, че бебетата имат предпочитания и държат на тях. За да го докажат, учените поставят пред тях два буркана, пълни с черни и розови играчки, като в единия преобладават розовите, в другия черните. Когато ученият вземе по една играчка от всеки буркан, сложи я в непрозрачна кутия и вземе бурканите, бебето се насочва към тази кутия, в която е видяло, че се намира играчката в предпочитания от него цвят, защото знае, че вероятността тя да е там е много голяма.

Те са интересуват и учат от изненадите

Проучване доказва, че изненадите карат бебетата да се интересуват и наблюдават нещата отблизо и дори да правят опити да отгатнат това, което ги очаква. В експеримента 11-месечни бебета гледат топки, които се движат по предвидим и по непредвидим начин: учените ги пускат по рампа, като едните се спират в стената, а другите минават през нея по изненадващ начин. Оказва се, че бебетата са много по-заинтересовани от тези, които преминават „магически“ през стената и искат да разберат как става това.

Бебетата са емоционално интелигентни

Всяко бебе може да усети, когато не му се обръща достатъчно внимание и започва веднага да се опитва да го привлече отново с различни гримаси и звуци. Когато бебетата усетят, че са тотално игнорирани, вече започват буквално да плачат за внимание. Това разкрива забележителната им емоционална интелигентност, а самият факт, че никой не може да ги успокои, както майката, показва невероятната връзка между тях.

Те познават отлично човешкия характер

Вероятно сте виждали как бебе имитира възрастен – използва думи и говори като него, жестикулира и се държи като него и т.н. Това, което обаче не сте предполагали е, че бебетата не копират всеки човек. Учени са доказали, че около първата си годинка бебетата вече не имитират хората, чието поведение смятат за престорено и неистинско. Това са направили чрез експеримент, при който двама възрастни отварят

f | Сподели с приятели