Бракът – сладък като питка или непрестанна битка

Създаването на потомство и наличието на обичан човек, който да е с теб до края на земния ти път, със сигурност са цел за всеки от нас, който гради живота си.

родители

Какви грешки допускаме, когато се обвързваме

Бракът е едно от стъпалата в изкачване на идеалната патриархална стълбица. И докато някои от нас с лекота откриват партньора, който пасва идеално на разбиранията и нуждите им, други се намират в ужасяващо положение на жертви или нещастни хора, със съюз, който не носи спокойствие, подкрепа и обич, а се превръща в непрестанен ад и изпитание за духа. Ето и някои грешки, които често допускаме, когато се обвързваме трайно.

Да избереш когото и да е, за да не си сам

Много хора, които прекарват дълъг период от дните си без половинка, накрая встъпват в брак с човек, който не е подходящ за тях. В страха си да не останем завинаги сами, често правим големи грешки.

Сватбата с човек, когото не обичаме, изборът на партньор, който не ни прави щастливи или пък не влага достатъчно сили и желание във връзката ни, може да направи живота ни много по-нещастен от времето, когато сме били сами. Понякога е по-добре да бъдем търпеливи и внимателни вместо да допускаме до себе си първия по-сериозен кандидат, пък било то и крайно неподходящ.

Задоволяваме чуждите желания вместо своите собствени

Понякога се влияем прекалено много от родителите или познатите си и сме склонни са пренебрегваме личните си нужди и чувства. Обичам човек, но имаме и друг кандидат, който е с повече финансови средства или по-висок социален статус. Родителите ни горещо препоръчват да бъдем „разумни“ и да изберем втория.

Да, възможно е да са прави, да има вероятност този човек да се окаже любовта на живота ни, но има голяма опасност да се окаже, че сме се отказали от щастието си, за да гоним чужди цели. Добре е да мислим за бъдещето и да чертаем един светъл път за себе си и децата, но не винаги хората, които другите смятат за подходящи, са способни да ни осигурят подкрепата и щастието, от които ние се нуждаем.

Позволяваме на рутината, трудностите или агресията да развалят отношенията ни

За жалост дори щастливите двойки могат да се отчуждават и много бракове, започнали хармонично, завършват със скандал и болка. Причините за подобни сривове са многобройни – изневяра, финансови проблеми, дистанциране между съпрузите и др. Допускаме да приемаме половинката си за даденост, позволяваме на рутината да отнеме цвета на дните, пренебрегваме всеки мил жест на човека до себе си.

Или най-лошото – държим се агресивно и си изкарваме всички отрицателни емоции на този, който най-малко заслужава. Докато част от хората са готови да анализират грешките и проблемите във връзката си, за да ги отстранят и да постигнат отново хармония, някои се отказват от партньора си и искат да започнат нов живот.

Пръстенът, казват на сватбената церемония, символизира вечност. Пламъкът може и да не изгасне, ако двама души неуморно го поддържат… Но има опасност всичко да изчезне, ако мъглата обгърне сърцата.

f | Сподели с приятели