Ласки по време на бременността

ласки по време на бременността

Взаимоотношенията

Как да поднесем новината

Това е много специален момент, на който е добре да се насладите само двамата. Затова добър вариант е, ако партньорът ви е до вас, когато проверявате резултата от теста. Ако обаче само вие знаете новината, можете да изберете някои от следващите начини да му я съобщите. Най-бързият е телефона; романтичнията е като приготвите празнична вечеря със свещи; по-делови или повече в духа на днешният „електронен“ свят е да му изпратите имейл.

Забавен начин е да облечете тениска с надпис „Бъдеща майка“. Някои мъже реагират адекватно – ще ви прегърнат и целунат, а други – не намират подходящите думи, те са по-скоро смутени и обезпокоени: „Откъде знаеш?“, „Сигурна ли си?“. Ако половинката ви реагира така смущаващо – приемете хладнокръвно реакцията му, защото тя не означава, че той няма да бъде грижовен баща.

Откъде да научим това-онова

Напълно естествено е, ако за пръв път ще ставате родители, и двамата с половинката ви да имате някои въпроси и опасения. Най-важното през този период е да останете спокойни, а не толкова да спазвате някакви правила. Вашето дете ще усети, че е желано и прието.
Съществуват разнообразни програми за подкрепа на бъдещи родители и курсове, които дават информация за процеса на раждане и които ще ви подготвят за новата ви роля. За вас е полезно да мислите позитивно – да не се абстрахирате от страховете, свързани с неизвестното, и да акцентирате на положителните очаквания. Най-важното е да изпитвате заедно с половинката си любов, радост и да се вслушвате във вътрешния си глас.

Как да накараме мъжът да помогне

Психическата и всякаква друга подкрепа е много важна за вас на този етап, затова не изолирайте половинката си от случващото се с вас. Някои мъже искат да вземат участие във всяка подробност, а други смятат, че вие сама ще направите всичко необходимо. Ако съпругът ви не ви придружава на медицински прегледи, поне го дръжте в течение с резултатите от срещите с лекаря.

Споделяйте с половинката си написаното в книгите или ги оставяйте така, че партньорът ви да ги види, когато си чете вестника или гледа телевизия. Ако знаете, че той ще надзърне в книгите, подчертавайте местата, на които бихте искали той да обърне внимание. Старайте се да не обвивате състоянието си в мистерия. В случай че обсъждате положението си само с приятелки и близки, а не разговаряте с него, той ще го приеме като знак, че пренебрегвате участието му.

Да поговорим за бъдещето

От момента, в който тестът за бременност даде положителен резултат, вие ще започнете да правите планове. Ще мислите как да обзаведете бебешката стая, какви дрешки да купите, как да кръстите детето. Споделете с бъдещия татко своите идеи. Всички разговори ще създадат усещане за стабилност и интимност. Добре е решенията да се вземат от двама ви, защото това ще заздрави връзката ви.

Сексуалният живот

Безопасен ли е сексът за детето

Страхът от нараняване на бебето по време на сексуален акт кара много двойки да се въздържат. Но проникването не може да нарани бебето, защото то е добре защитено в околоплодния мехур, пълен с амниотична течност, а също и от силните мускули на матката. От своя страна входът на матката е сигурно затворен от шийката и не допуска навлизането на бактерии и сперма. Може само да забележите, че след секс бебето се движи повече, но движението се дължи на вашето сърцебиене, а не на това, че бебето усеща какво става.

Съществуват митове, че половият акт може да доведе до преждевременно раждане. Само лекар гинеколог може да ви каже със сигурност дали да се въздържате от сексуални контакти, предвид определени особености на бременността. Понякога това е необходимо само в определени периоди – по време на първото тримесечие, ако сте имали вече спонтанен аборт; през последните два-три месеца, ако сте имали преждевременно раждане; през последните 3 месеца, ако имате многоплодна бременност.

Какви пози са подходящи

Ако имате пълноценна връзка с бъдещия баща и бременността ви е планирана, е много малко вероятно партньорът ви да „загуби сексуално желание“ към вас, както и вие да се комплексирате заради това, че сте наедряла. И обратно, можете да нямате сексуално желание, ако бременността е нежелана. Известно е, че ако тя протича нормално, нищо не ви пречи да продължите сексуалните си контакти до последните месеци преди раждането.

Много двойки намират следните пози за подходящи:
*жената отгоре. Така можете да контролирате натиска върху корема и дълбочината на проникването.
*странична поза. Вие лежите настрани, а партньорът ви е с лице към гърба ви, по този начин коремът ви е напълно защитен, а проникването е плитко.
*на четири крака. Ако застанете на колене и се подпрете на ръцете си, вашият партньор може да проникне по-лесно.
*в скута. Вашият партньор седи на стол, а вие в сте в скута му – с лице или с гръб към него. Стъпалата ви са на пода и можете свободно да се движите, така че да контролирате дълбочината на проникване.

Не забравяйте, че дори и да са налице медицински противопоказание за сексуален контакт, можете да стигнете до еротична наслада и само с нежни ласки.

f | Сподели с приятели