Косопад по време на бременност, причини и превенция

Косопад по време на бременност е едно от явленията, които притесняват доста бъдещите майки. Много от тях започват да се притесняват виждайки, че косата им капе повече от преди, изтощена и безжизнена е.

косопад при бременност

Разбира се промяната понякога не винаги е в отрицателна посока и много малка част от бременните са привилегировани, косата им през бременността да стане по-силна и здрава, гъста и блестяща.

По данни от изследвания над 40% от бременните жени се оплакват от косопад по време на бременност и затова следващите редове ще са им полезни. В тях ще се опитаме да разясним причините за това явление и как да го предотвратите донякъде.

Нормално ли е косата да капе по време на бременност

Като цяло докато са бременни в телата на жените се произвежда доста по-голямо количество естроген, отколкото когато не са бременни. Именно хормон, като естрогена е отговорен за добрия растеж на косата и нейното здраве. Затова и някои дами имат по-гъста и здрава коса докато са бременни, отколкото преди това са имали. За голяма част от жените обаче се появява проблем с косата. Тя започва да окапва активно и да става много тънка и слаба. Това може да се дължи най-вече на липса на някои минерали и витамини в организма на бъдещата майка.

Като цяло явлението не е нещо тревожно, но винаги е добре да се консултира бременната с лекар и да се установи на какво именно се дължи загубата. По време на бременност повече от всякога организма се нуждае от оптимални дози витамини и минерали. Може да си ги набавите чрез добър и здравословен хранителен режим или с допълнителни добавки. Не бива да взимате добавки на своя глава, защото може да навредите на себе си или на бебето си.

Обикновено наблюдаващият ви лекар ще ви предпише фолиева киселина и комплекс от мултивитамини специално формулирани за нуждите на бременните жени. Вие сами може да си помогнете, като включите в диетата си повече разнообразна храна. Тоест приемът на пресни зеленчуци и плодове е задължителен.

Освен тях е добре да хапвате пълнозърнести продукти, ядки и семки в сурово състояние, много млечни продукти и разнообразно месо. Понякога, каквото и да приемате, колкото и здравословно да се храните, косата ви си остава все така слаба и капе. Не бива обаче да се тревожите, защото при много бременни косопад по време на бременност е нормално явление! То отминава обикновено няколко месеца след раждането (често до 2, 3 месеца).

Друг много определящ и важен фактор за появата на косопада при една бременна е стресът и тревогата. Дори и несъзнателно да се тревожите за предстоящото раждане, за отглеждането на бебето, за финансовата страна на нещата и много други причини – това се отразява и на косата ви. В резултата на натрупаното нервно напрежение тя ще започне да капе активно. Затова запазете максимални дози спокойствие и се стремете към една по-скоро положителна от към емоции бременност.

Ще продължи ли косопада след раждането

Косопад по време на бременност е дори по-рядко срещано явление от този след раждането. Периодът, в който една бременна губи най-голяма част от косата си е именно до три месеца след самото раждане. Това е така по простата причина, че след раждането в организма на жената спира високото производство на хормони. Така в един момент се появява рязка липса и докато хормоналните нива се възвърнат към нормалните си стойности отпреди бременността е много вероятно косата на жената да капе активно.

Ако по време на бременността жената не е имала косопад, то след раждането косата ѝ може да окапе в голямо количество и да стане много рядка. Дори има случаи на поява на плешиви петна, но няма място за тревога, защото нормалното състояние на косата се възвръща до шест месеца след раждането.

Косопад по време на бременност и след нея е силно тревожно състояние за една жена. То повлиява на доброто ѝ самочувствие и понижава самооценката ѝ. Нещата, които могат да бъдат направени не са много. Колкото и подхранващи маски да се използват, в по-голямата си част са безполезни. Това не значи, че не трябва да полагате грижи за косата си, а просто трябва да сте по-търпеливи процеса да отмине с времето.

Как да се погрижим за капещата си коса по време на бременността и след нея

Нещата, които можете да направите относно косопад по време на бременност са няколко. На първо място консултацията с лекар е задължителна, за да се предприемат нужните мерки и да приемате витамини и минерали за бременни. Не прибягвайте до стягане, сложни прически и опъване на косата докато сте бременни.

Боядисването също е лоша идея. Когато миете косата използвайте подхранващ шампоан и винаги балсам с биотин и силициева съставка в него след това. Относно храненето наблегнете на зеленчуци и плодове богати на антиоксиданти и флавоноиди. Така ще заздравите фоликулите на косъма и ще стимулирате растежа на косата. Добре е да решете косата с мека четка наместо с гъст и твърд гребен. Когато сушите косата използвайте студена струя въздух, за да не я накъсате още повече.

Косопад по време на бременност е нормално явление и не бива да ви тревожи прекалено много. Просто преминете през още един период и неразположение по време на бременността си, за да се запознаете с най-голямото чудо – малкото ви бебче. Лека и усмихната бременност мили бременни дами.

f | Сподели с приятели