Дали невинното сутрешно гадене по време на бременност е толкова безобидно

Сутрешно гадене по време на бременност – стандартна ситуация за много бременни жени. Обаче между стандартното сутрешно гадене и хроничното такова, ако можем така да го наречем, има голяма разлика.

Гадене по време на бременност

Именно за „хроничното“ сутрешно гадене ще говорим днес в този си материал. Научно състоянието е известно под сложното наименование Хиперемезис гравидариум или наричано още от лекарите патологично повръщане по време на бременност.

Разбира се, че бременността най-често се свързва със симптома на сутрешното неразположение или гадене. Но кога именно сутрешното гадене се превръща в проблем и е по скоро опасно състояние нуждаещо се от лекарска намеса? Това ще ви обясним в следващите редове на материала.

Можете да прочетете и материала ни относно биохимичния скрининг за генетични аномалии – тук има много и все полезна за бременните жени информация. А, сега по темата сутрешно гадене…

Просто сутрешно гадене или Хиперемезис гравидариум – какво е това, как да го различите и какво е добре да знаете

На първо място имплантирането на зародиша в матката се характеризира с леко кървене еднократно, болка ниско долу в корема и това е напълно безобидно, понеже това са именно симптоми на имплантация на зародиша.

Когато обаче кървенето е обилно и не спира, болките са силни и не спират – тогава всяка бременна знае, че е време да потърси спешно гинеколога и дори да влезе в болница за задържане на плода. По тази логика симптоматиката на сутрешното гадене е напълно стандартна и нормална за първите месеци от бременността на една жена. Ако вашето сутрешно гадене се превърне в целодневно и това повръщане зачести наместо да намалява с напредването на бременността. Какво се случва тогава? Често в описаната ситуация можем да говорим за Хиперемезис гравидариум или патологично повръщане по време на бременността.

Състоянието, което за по-кратко ще наречем ХГ, се характеризира с тежко, хронично и дори патологично повръщане от страна на бременната. Това състояние се среща значително рядко и не всяка бременна страда от него определено. Около само 3% от бъдещите родилки страдат от патологично повръщане и придружаващите го симптоми. За съжаление състоянието на патологично сутрешно неразположение е толкова тежко често пъти, че повечето жени трудно преглъщат дори собствените си слюнки, камо ли течности и храни. Добрата новина е, че дори това тежко патологично за бременната състояние, си има своя край. То започва да затихва около 14-та до 16-та гестационна седмица, но може и симптоматиката му в малко по-леко изразен вариант да продължи чак до 20-та гестационна седмица.

И все пак не малък процент от бременните страдащи от ХГ (около 20%)продължават да страдат от него до самият край на бременността си, което е супер изтощително и затормозяващо. Кога започва патологичното повръщане се питате? Около 4-та до 7-ма седмица на бременността ХГ вече е в своя ход и има изявена симптоматика. Каква точно е тя и как да я различите от стандартното сутрешно гадене по време на бременност?

В първите седмици на бременността, дори и най-опитните специалисти трудно могат да различат състоянието на патологично повръщане от обикновеното сутрешно гадене по време на бременност. Те имат еднаква симптоматика, но когато бременната започне да губи бързо тегло и то в рамките на над или повече от 5% за кратки срокове – специалистите започват да се съмняват за ХГ. В силно изявените случаи на състоянието бременната дори има изявена симптоматика на дехидратация в следствие на постоянното повръщане. Тогава се налага хоспитализация и повечето акушер-гинеколози я препоръчват, за да се следи състоянието на плода и на бременната жена от специалисти.

Накратко Хиперемезис гравидариум е състояние, при което бременната не може да се храни или да поема течности без да повърне след това. Повръщането се случва поне няколко пъти в рамките на деня и съответно загубата на тегло за бременната е значителна. Накратко, ако вашето сутрешно неразположение по време на бременността е доста по-силно от стандартното, веднага потърсете лекар, понеже навреме овладяното ХГ се лекува много по-лесно и дори може да се предотврати развитието му.

Не бъркайте ХГ с други състояния свързани с бременността. Така например, ако започне да ви прилошава значително, чак след 8-ма гестационна седмица на бременността. Това е придружено от поддържането на температура и имате болки в корема – състоянието не е патологично повръщане и трябва да ви види задължително лекар.

Сутрешно гадене категоризирано като ХГ – може ли да навреди на плода, кои бременни са предразположени към състоянието и каква е главната причина за него

На практика, когато бременната страда от Хиперемезис гравидариум, бебето ѝ в утробата си взема всичко, което му е необходимо за растежа. Бременната е отпаднала и слаба, но това не означава че бебето е такова! Всичко най-добро от организма на майката отива директно при бебето и то се развива добре. Въпреки това, когато бременната губи значителна част от теглото си и състоянието и е много тежко – възможно е бебето ѝ да се роди с по-ниско тегло, но това не застрашава здравето му директно.

Специалистите споделят мнението, че медикаментите за стомашни неразположения определено не вредят на бебето в утробата, така че дори и да са ви ги предписали не е нужно да се тревожите, че ги приемате.

Като цяло бременните жени от определени групи са по-предразположени към състоянието. Тук говорим за жени с многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и така нататък). За бременни имащи майки или сестри, които са страдали от състоянието. За бременни имали проблеми с черния дроб в предишни бременности. Още за жени страдащи през живота си от мигрена или на които им прилошава, когато пътуват. Разбира се бременни страдали от ХГ при първа бременност навярно ще страдат от състоянието и при втората си бременност. За Хиперемезис гравидариум и появата му няма точна установена причина, както всъщност и за сутрешното гадене по време на бременността.

Лекарите отдават всичко това на хормоналните промени в организма на бременната. Лечението на това тежко състояние и опасно, от един момент нататък, за бременната е предимно болнично. Това се налага понеже бременната не може да приема никакви медикаменти и течности през устата и тя бива включена на системи. Лекарствата се вливат венозно, както и храната за да не се губи много тегло. При овладяване на състоянието бременната може да се прибере у дома, но все пак вливките всеки ден в болницата остават. Много често бременните страдащи от ХГ, страдат и от депресия по време на бременността и след раждането – затова е много важно те да бъдат обгрижвани и подпомагани от близките си.

Дано максимално помогнахме на всички бременни мами, а сега четете и материала ни за бременността и болките в зърната на гърдите – ще ви е от голяма полза също.

f | Сподели с приятели