Ниско кръвно налягане по време на бременността

Ниското кръвно налягане по време на бременността е доста по-малко обсъждано състояние, отколкото повишеното кръвно налягане за бременната. То обаче е също толкова опасно състояние за плода и майката, както високите нива на артериалното налягане.

За ниското кръвно налягане по време на бременността

Какви са причините за ниско кръвно при бременната? От какво се влияе то? Има ли ясно изразена симптоматика явлението? Съществуват ли утвърдени норми за измерването на кръвното по време на бременност и какви са те? Може ли самата бременна да облекчи състоянието си?

На всички тези въпроси и още дори ще ви отговорим в следващите редове на материала си. Бременността е един вълшебен период в живота на жените, така че желанието ни е да го направим максимално такъв за вас мили дами посредством информирането ви.

Преди да се запознаете с информацията за ниските нива на артериално налягане по време на бременността – четете и материала ни за прееклампсия по време на бременност или накратко повишено кръвно налягане – ще ви е също много полезен.

Кога е опасно ниското кръвно налягане при бременност

Несъмнено промените в организма на жената на хормонално ниво през деветте месеца бременност оказват силно влияние и върху нивата на артериалното ѝ налягане. От практиката си специалистите са наясно, че обикновено през първия триместър на бременността кръвното налягане на бременните е сравнително с ниски нива. Тези нива са съвсем малко понижени и разбира се това не е общовалидно за всяка една бременна жена.

В медицината повишеното кръвно налягане наричаме хипертония, докато ниски нива на кръвното са познати под наименованието хипотония.

Още в началото на материала ни е добре да споменем, че леко понижените нива на кръвното налягане на бременната не са нещо необичайно, напротив. Но ако стойностите в кръвното налягане рязко спадат изведнъж, тогава можем да говорим за опасна бременност, както за плода, така и за майката, също и за самия процес на израждането на бебето. Жените склонни към ниски нива на кръвното трябва да предупредят за това наблюдаващите ги лекари и да бъдат стриктно следени от тях.

Защо може да има ниско кръвно налягане една бременна

Тук правим уговорката, че причините за това могат да са много и различни, но все пак най-основната от тях си остава промяната и то бурната промяна в хормоните на жената. За да създаде оптимални условия за развитието на плода през първите месеци от бременността – нормално е хормонално да се поддържат малко по-ниски нива на кръвното в тези месеци. Фактически сърцето на бременната трябва да работи на доста по-засилени обороти, понеже обема кръв преминаващ през него е доста по-голям. Така става възможно организма на бебето да бъде снабдяван с кръв оптимално, а не само този на майката.

Кръвното налягане в тази начална фаза на бременността е с по-ниски нива, понеже съдовете са доста по-разширени. Те се разширяват, защото съединителната тъкан в тялото на майката се разхлабва значително с оглед да осигури повече място за растящото в утробата бебе.

Важно е бременните мами през топлия сезон да се пазят от горещото време и да приемат повече вода – ако не го правят, това ще доведе неминуемо до хипотония. Освен това в първия триместър матката бурно нараства и притиска главните артерии минаващи покрай нея, затова и кръвното на бременната леко се понижава.

Как може бременната да разпознае, че нивата на кръвното ѝ налягане са станали ниски

Тук има редица симптоми, които ще ви наведат на мисълта, че кръвното ви е паднало. Сред тях са силна и безпричинна сънливост и умора; невъзможността да координирате движенията си правилно; внезапно гадене и виене на свят; изтощение и слабост дори при най-малко усилие; поява на шум в ушите. В крайна сметка нивата на кръвно налягане извън бременността варират в широки граници. Така погледнато нормално е да имате нива на артериално налягане от 90 на 60, та чак до 140 на 90. Дори по време на бременността тези граници могат да се покачат или понижат в рамките на около 10%.

Погрешно на всеобщото схващане, че ниското кръвно не е опасно, за разлика от високото – то е опасно не само по време на бременност, но тогава най-вече. Не е нужно да стигнете до световъртеж и припадъци, за да потърсите лекарка намеса.

Когато една бременна има ниско кръвно налягане, кръвта към плацентата и плода в нея не циркулира добре. Тоест бебето не е добре снабдено с хранителни вещества и кислород. В такъв случай може да се развие и плацентарна недостатъчност. Дори и да сте бременна свикнала с ниските нива на кръвното си налягане, по време на бременността това е опасно, особено ако нивата спадат рязко изведнъж.

Специалистите споделят, че до към 25 гестационна седмица по-ниските нива на кръвното са нормални за бременните, но от там нататък са опасни. Ниското кръвно може да е симптом на инфекциозни заболявания, на язви на стомаха, бъбречни или алергични проблеми.

Какво може да направи бременната, за да се чувства комфортно при ниско кръвно налягане

На първо място какво според лекарите е ниско кръвно докато сте бременна? Тук говорим за горна и долна граница в съотношение под 90 на 60. Когато се почувствате зле и установите, че кръвното ви е ниско, в никакъв случай не се самолекувайте с лекарства за повишаването му. Можете да изпиете за освежаване и тонус чаша свеж сок от зеленчуци или плодове, от магданоз много помага също.

Според някои бременни много им помага да си хапнат нещо сладко или пък солено. Да изпият чаша кафе. Но не бъдете лекомислени, защото именно тези продукти са опасни по време на бременността и най-добре е лекар да ви посъветва какво да правите.

Единственото, което ще ви е от полза при ниско кръвно и няма да ви навреди е да се храните здравословно и балансирано, да се движите ежедневно на чист въздух и да си почивате пълноценно. Може и да заложите на плуване, ако бременността ви го позволява. Просто следете състоянието си и винаги първо се посъветвайте с лекар, независимо колко е ниско кръвното ви и дали се случва често или не да спада – така ще си осигурите една безпроблемна бременност и раждането на здраво бебе.

Сега е време и за статията ни за отлепянето на плацентата – ще намерите много полезна информация в нея.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
28.12.2019 Анонимен

Много полезна статия! Но да отбележа за сока от магданоз - първо проверете дали може да се пие по време на бременност и в други източници, защото на няколко места прочетох, че не трябва да се прекалява с магданоза по време на бременност.