Как влияе наднорменото тегло върху зачеването и бременността

Наднорменото тегло е често срещан проблем на нашето съвремие. То води до редица здравословни проблеми като: хипертония, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хормонален дисбаланс, нарушения в менструацията и репродуктивни проблеми.

Установено е, че наднорменото тегло може да доведе до нередовна или много обилна менструация, потискане на овулацията и повишава риска от поява на кисти на яйчника и ендометриоза.

Затлъстяването много често става причина за развитие на инсулинова резистентност, която в повечето случаи се съчетава със синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ). Ендометриозата и СПКЯ са едни от най-честите причини за безплодие при жената.

Как затлъстяването пречи на зачеването

1. Натрупването на мастна тъкан в коремната област води до повишени нива на естрогени и нисък прогестерон. Подобен хормонален дисбаланс причинява проблеми с менструалния цикъл, хиперинсулинемия, повишава риска от поява на кисти на яйчниците, миома на матката, болезнена менструация, депресивни състояния. Оптималните нива на полови хормони са изключително важни за успешното зачеване.

2. Наднорменото тегло нарушава функцията на хипофизата и потиска производството на лутеинизиращ (LH) и фоликуло-стимулиращ (FSH) хормони, които са отговорни за узряването на яйцеклетката и овулацията.

3. Затлъстяването много често е свързано с инсулинова резистентност и СПКЯ, които водят до репродуктивни проблеми, потисната овулация и намалено качество на яйцеклетките.

Намаляването на теглото дори с 5% повишава многократно шансовете за зачеване и намалява риска от диабет и сърдечно-съдови болести.

Как влияе затлъстяването на бременността

1. Гестационния диабет се среща 5 пъти по-често при жени с наднормено тегло. Той може да причини аномалии в развитието на плода, усложнения през бременността, преждевременно раждане.

2. Хипертонията също се среща много по-често при бременни с наднормено тегло и крие сериозен риск от развитие на прееклампсия. Освен това високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове на плацентата.

3. Жените с висок индекс на телесната маса често са в преддиабетно състояние дори и да не подозират за това. Нарушения глюкозен толеранс обаче товари панкреаса на плода, който се опитва да преработи захарта, идваща от майчината кръв. Освен това може да доведе до голямо тегло на бебето (над 4.5 кг.), което усложнява раждането.

4. При жените с наднормено тегло раждането може да продължи по-дълго и крие висок риск от разкъсвания и кръвоизливи. Много често заради голямото тегло на бебето се налага раждането да бъде секцио.

5. Затлъстяването, в голяма част от случаите, се съчетава с обструктивната сънна апнея. Това е състояние, при което се наблюдава частично спиране на дишането за кратко по време на сън. По време на бременност това може да наруши подаването на кислород към плода и да доведе до забавено развитие на бебето.

Съвети за успешно зачеване и здравословна бременност:

1. Отслабнете – понижаване на теглото дори само с 5-10% намалява в пъти риска от развитие на диабет, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми и повишава вероятността за успешна бременност. Редуцирайте теглото си с помощта на диета и спорт още преди да започнете опити за зачеване.

2. Уверете се, че хормоните ви са в оптимални граници – ако страдате от наднормено тегло, това вероятно не е така. Проверете хормоните на щитовидната жлеза, инсулина и половите хормони. С помощта на медикаменти и промяна в начина на живот, разбърканите хормони могат да се нормализират.

3. Физическа активност – заседналия начин на живот е сред основните причини за затлъстяване. Осигурете си ежедневни физически натоварвания, дори да е само бърза разходка.

4. Хранете се здравословно – първата стъпка за постигане на оптимално тегло е спирането на простите въглехидрати като захар и тесто. Наблегнете на полезни протеини, фибри и умерено количество качествени мазнини.

5. Следете редовно нивата на глюкоза, инсулин и тиреоидни хормони в кръвта. По време на бременност следете кръвното си налягане и правете редовните изследвания на урина за наличие на белтък.

6. Някои хранителни добавки могат да ви помогнат в борбата с хормоналния дисбаланс и наднорменото тегло – витамин Д, омега 3, хром, магнезий, алфа-липоева киселина.

7. По време на бременността следете за нетипично силно главоболие, умора и отоци по крайниците и ако имате подобни симптоми незабавно се консултирайте с лекар, тъй като това може да са признаци за прееклампсия.

8. Желателно е освен от гинеколог бременността да се следи и от ендокринолог.

9. Най-добре е раждането да бъде вагинално, освен ако няма сериозни показания за цезарово сечение. Жените с наднормено тегло са с повишен риск от развитие на тромбоемболия след операция, инфекции на оперативния разрез и по-бавно възстановяване.

f | Сподели с приятели