Липса на овулация – има ли решение

Както знаем овулацията е задължителен фактор, без който забременяването е невъзможно. Всяка здрава жена в репродуктивна възраст може да има менструален цикъл без овулация един-два пъти годишно и това е напълно в реда на нещата.

Липса на овулация – има ли решение

Когато обаче ановулаторните цикли се повтарят твърде често това може да доведе до неспособност за зачеване.

Какво е овулация

Това е процес, при който узрялата яйцеклетка се отделя от фоликулът и се насочва към фалопиевата тръба. Там с помощта на мускулни контракции, яйцеклетката се придвижва към матката. След овулацията, яйцеклетката живее между 12 и 24 часа. Ако не бъде оплодена през това време се изхвърля от организма при следващата менструация.

Този процес най-често се случва около средата на цикъла или иначе казано – на 14-тия ден при 28 дневен цикъл. Разбира се, тялото не е машина и е възможно овулацията да се случи малко по-рано или по-късно от тази дата, затова условно се приема, че тя се появява между 10 и 20-ти ден при нормално дълъг цикъл. При жени с по-кратък или по-дълъг цикъл от 28 дни, съответно овулацията може да бъде по-рано, по-късно или дори да съвпадне с последните дни на менструацията.

Какви са симптомите на липса на овулация

В повечето случаи няма признаци и жената не знае, че няма овулация, освен ако не прави безуспешни опити за забременяване и аномалията не се установи при преглед и изследвания. С помощта на тест за овулация също може да се разбере липсата на такава.

Жени, които имат дискомфорт по време на овулация, изразяващ се в гадене, подуване на корема, болка ниско в таза и кръста, могат да заподозрат, че има проблем, ако тези симптоми изчезнат. Въпреки че липсата им не доказва категорично овулаторна дисфункция.

В случаите, в които все пак се наблюдават симптоми, те могат да бъдат: нередовен, оскъден или дори липсващ менструален цикъл, липса на обичайната промяна в цервикалната слуз около средата на цикъла.

Какви могат да бъдат причините за липса на овулация

· Прекомерно физическо натоварване и стрес – кортизолът, отделян по време на стрес или интензивни тренировки може да наруши процеса на узряване на яйцеклетката. Ако намалите натоварването би трябвало нещата да се нормализират със следващия цикъл;

· Строги диети, рязко отслабване, наднормено тегло – както прекаленото напълняване, така и поднорменото тегло могат да причинят смущения в овулацията. Всяка промяна в храненето и особено твърде рестриктивните и драстични диети се отразяват на целия организъм, включително и на менструалния цикъл;

· Хормонални нарушения – синдром на поликистозни яйчници, дисбаланс на щитовидните хормони, нарушения в работата на надбъбречните жлези и панкреаса – всичко това може да се отрази на овулацията;

· Анемия;

Как да се справим с овулаторната дисфункция

Ако сте променили сериозно начина си на живот, изложени сте на силен стрес, недоспиване или строга диета, опитайте се да забавите темпото. Починете си, променете хранителните си навици, търсете начини за справяне със стреса. Може да приемате хранителни добавки като инозитол, фолиева киселина, магнезий, витамин В12, витамин D, витамин Е, масло от вечерна иглика, рибено масло.

За успокоение на нервната система и по-добър сън може да опитате още билкови чайове от мента, мащерка, салвия, лавандула, лайка.

В случай, че тези методи не дадат резултат до 2-3 месеца или не откривате обективна промяна в начина ви на живот, която би могла да предизвика подобен проблем, е нужно посещение при лекар.

Не бива да отлагате прегледа и в случай, че правите неуспешни опити за забременяване от 12 и повече месеца или страдате от акне, внезапно напълняване, умора, депресия. Това може да са симптоми на хормонален дисбаланс и да изискват сериозно лечение.

При отсъстващ цикъл също е редно да се консултирате при първа възможност със специалист.

Как протича прегледа, изследванията, каква е прогнозата

Лекарят вероятно ще ви направи стандартен гинекологичен преглед с видеозон и ще ви разпита за начина ви на живот, придружаващи заболявания, оплаквания от различен характер. Между 2 и 5-ти ден от цикъла е нужно да се направят хормонални изследвания на фоликулостимулиращ хормон, естрадиол, пролактин, тестостерон.

Важно е да се проверят и хормоните на щитовидната жлеза, инсулина, кортизола.

Между 10 и 14-тия е нужно да се направи фоликулометрия. Това е ултразвукова диагностика, чрез която се установява дали фоликулът узрява и дали на негово място се образува жълто тяло.

Между 18-23 –ти ден от цикъла се проверява нивото на прогестерон.

Лечението зависи от конкретната причина за липса на овулация. Ако се установи хормонален дисбаланс, се изписват препарати, които да го регулират. В случай, че причината е ендокринно нарушение или друго заболяване се третира първо то и в повечето случаи овулацията се възстановява спонтанно. При жени с наднормено тегло, отслабването е много важно. Свалянето на дори 10 % от теглото може да подобри значително функцията на яйчниците.

Ако причината е намален яйчников резерв, гинекологът може да ви предпише медикаменти, повлияващи качеството на малкото, останали яйцеклектки, и стимулиращи овулацията, в случаите когато това е възможно. Обикновено се предприема процедура по ин витро оплождане, след стимулация на яйчниците. Понякога обаче яйчниковият резерв се изчерпва напълно прежевременно и тогава единствения вариант за зачеване е чрез донорска яйцеклетка.

f | Сподели с приятели