Измерване на базалната температура

 Измерването на базалната температура – какво е това и защо е важно за зачеването?

Измерване на базалната температура

Най-общо казано базалната температура на тялото е тази температура, която то има в състояние на покой. Най-добрият пример за състояние на покой е съня или активната почивка.

Зачеването и овулацията – защо точно базална температура

Измерването на тази телесна температура има пряка връзка с опитите на една жена да зачене. Защо? Защото именно по време на овулация базалната температура леко се повишава и това е индикация, че е точния момент да заченете.

Кога е най-добре да се измерва тази температура? Защо и как точно се измерва? Какво ще ви кажат данните от измерванията? Ще се опитаме да ви отговорим на всички тези въпроси в този материал. Така максимално точно ще изчислявате времето на овулация и ще постигнете успех в опитите си за бебе.

Прочетете и статията ни за връзката между зачеването и приема на витамин В12.

Какво е базална температура, защо трябва да я измервате и достатъчно ли е да следите само попълнените от вас графики

Както вече споменахме базалната температура е температурата на човешкото тяло в състояние на покой. Най-добре се отчита тази температура по време на сън, но понеже не можете да я измерите тогава по очевидни причини – най-доброто време за отчитането ѝ е сутрин, точно след като сте се събудили.

Разбира се, можете да измерите температурата и преди физическа активност, но резултатите са по-неточни според специалистите.

Когато тялото на жената се променя по време на процеса по овулация, базалната температура се повишава с около четвърт до половин градус.

Измерването на базалната температура ежедневно ще ви даде възможността да определите точния ден на овулацията си и да знаете кога е подходящото време за бебе. От практиката е доказано, че преди овулация жените имат по-ниски стойности на базалната температура, докато след нея те са завишени.

Това много специалисти в областта на зачеването наричат „двуфазен модел“ на измерване и чрез него се съставя графика кога са благоприятните моменти за зачеване. Всичко казано до момента звучи много сложно на жените незапознати с измерванията, но всъщност не е. Базалната температура и измерването ѝ е инструмента, който ще помогне на партньорите по-добре да разберат самия процес на овулацията.

Като цяло периодът от около 14 дни преди следващият ви месечен цикъл се нарича „лутеална фаза“ и за едни жени е точно 14 дни, докато за други е по-кратък. И все пак на една жена и са необходими поне 10 дни в тази фаза, за да може една яйцеклетка, която вече е оплодена, да достигне матката. Затова и точният ден на овулация е от толкова голямо значение за самото зачеване.

Въпреки всичко казано до момента, измерването на базалната температура не е гаранция за успешно зачеване. Защо? Защото тя дава точна дата за деня на овулацията, но тогава когато вече тази овулация е настъпила. Самата температура се покачва единствено при настъпила овулация, а яйцеклетката може да съществува само до 24 часа.

Следователно може да е вече късно за самия процес на оплождането. Така че измерването на тази температура не е гаранция за успешно зачеване само по себе си, но е важно за да изчислите датата си на овулация. Когато тя е изчислена, вече знаете колко дни преди това е добре да имате полов контакт и след това разбира се.

Измерването на базалната температура – как се прави и какво ни показва

Тъй като разликите в базалната температура са много малки, изискват специален термометър, отчитащ и най-малките промени. Самото измерване се прави в устата, влагалището или ануса с този вид специално чувствителни термометри.

Най-доброто време е сутрин преди да сте станали, но добре е да сте спали поне 4 до 5 часа, а не само час. Дори и да ви се струва странно трябва да сте напълно неподвижни и спокойни, понеже търсите съвсем малка разлика, която да измерите. Измерванията трябва да са постоянни, защото само от едно измерване няма да се постигне никакъв ефект. Много е важно да попълвате диаграма с резултати за всеки ден, само така ще получите графика на картината по овулацията.

Специалистите са на мнение, че измерването на тази температура трябва да се прави поне три месеца, за да има някакви резултати. Естествено, че е ангажиращо всяка сутрин да се събуждате и веднага да мерите температурата, преди да сте станали дори – но това ще се отплати, защото ще ви покаже много неща за процеса на овулацията ви.

Ако се питате колко дълго се измерва тази температура? Нужни са единствено около 5 минути, но добре е да го правите всяка сутрин по едно и също време, за да са точни резултатите. Измерването започва от първия ден на месечния ви цикъл и за повишаване на базалната температура се счита деня, в който тя е поне с 3/10 завишена.

Обикновено при цикъл от 28 дни, между 12-ти и 14-ти ден базалната температура се повишава с 0,3 до 0,6, като стойности. За да бъдем по-ясни специалистите считат, че точно преди да се повиши базалната температура в посочените граници, тя се колебае между 36,5 и 36,8 градуса. Това, разбира се, е строго индивидуално при всяка жена и вашите измервания могат да се отклоняват от посочените стойности.

Относно въпроса какво ще ни покажат тези продължителни измервания? То отговорът е цялостната функция на яйчниците на жената. Методът е достъпен и всяка дама може да измерва своята базална температура, за да повиши шансовете си да зачене, ако има проблеми. По графиките на измерването на базалната температура може да се установят наличието на двуфазов цикъл – състоящ се от цикъл с овулация и такъв без. Може да се забележат нарушения в отделянето на яйцеклетките, недостиг на така важното жълто тяло, възможните дни за оплождане и наличието на бременност или ранното ѝ прекратяване.

Когато измервате тази температура е важно да отбелязвате в кривите на промените ѝ, заболявания придружени с повишена температура, дните на полов акт, приемането на медикаменти или алкохол. Като цяло измерването цели да ви покаже кога температурата е повишена, но благоприятните дни за полов акт и зачеване са преди температурата да се повиши, тоест преди да настъпи овулация.

Надяваме се ви бяхме максимално полезни. Прочетете и статията ни за честите грешки, които двойките правят при опитите си да заченат. Успех в опитите да имате бебе и бъдете постоянни и информирани, това ще ви помогне.

f | Сподели с приятели