Овулацията – важна част от зачеването

Овулацията е едно от най-естествените и незабележими неща за една жена, но от друга страна тя е най-важната част от процеса на забременяване.

Овулацията част от зачеването

Да създадеш едно малко човешко същество, да го износиш и да му помогнеш да се появи на бял свят е мисия, която основно се пада на жените.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с бельото ни за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Въпреки че без силния пол не можем да имаме деца и те имат своята важна роля в самото зачеване, то жената е именно носителя на живота и на нея се полага тежката задача да зачене и износи дете.

Само по себе си овулацията е биологичен процес случващ се в женския организъм всеки един месец. Но не винаги нещата са толкова прости, както изглеждат и прищевките на природата често ни пречат да заченем. Тогава се намесват фактори, като стрес, преумора, прекалена заетост и дори биологични увреждания на самата естествена овулация.

Нека все пак ви разкажем малко повече за този естествен женски процес, без който заплождането на яйцеклетката от сперматозоида е невъзможно.

Овулацията – какво е това, кога е налице и кога имаме проблеми с нея?

Всеки месец жените очакват традиционно цикъла си на определена дата. Той се появява на определена цикличност от 20 до около 30 дни разстояние, което е индивидуално за всяка жена. На някои дами цикъла е редовен, като часовник, докато на други често се променя и измества.

Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
6лв.
Дамски бикини
5.50лв.
Дамски бикини
4.50лв.
bstyle.bg
Дамски бикини - усети комфорта!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Това обаче не е важно в случая, а важното е, че именно този цикъл е предшестван от процес на овулация. Простичко казано този процес е съзряването на една яйцеклетка, която всеки месец се отделя от яйчниците и поема пътя си към женските фалопиеви тръби. Ако успешно достигне дотам и има наличен сперматозоид, който да я оплоди, то имаме зачеване. Ако е нямало полов контакт и оплождане на яйцеклетката или по някаква причина овулация липсва, то зачеване няма.

Именно зачестилите напоследък проблеми със зачеването при някои дами се свързват първоначално със самия процес на овулация, който е нарушен по една или друга причина. Овулацията липсва именно, когато от яйчниците не се отделя яйцеклетка по времето на месечния цикъл! Ако се питате как именно да разберете дали налице е овулация? Ето това са симптомите, които ще ви подскажат, освен че вече има и уреди за измерването и по аптеките, както има и тестове за бременност.

Ето какво ви казва тялото инстинктивно, кога е подходящото време да заченете:

Най-сигурния признак е повишената базална температура. Затова и дамите имащи проблем със зачеването или планиращи да заченат мерят тази температура често пъти, като индикатор за добро време на зачеване.

дамско боди
14лв.
дамско боди
8.50лв.
дамско боди
9лв.
дамско боди
7.50лв
дамско боди
14лв
дамско боди
14лв
дамско боди
11лв
bstyle.bg
Дамски бодита - елегантни и практични

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Извън повишаването на тази температура на влагалището, при овулация ще почувствате тежест ниско в корема, твърди и болезнени гърди, секреция от влагалището, леко подут стомах и разбира се месечния ви цикъл редовно се появява всеки месец. Ако за самата овулация производството на яйцеклетка от яйчниците е описателно, то нещата не стоят толкова просто чисто химически и биологично.

За да се случи успешно овулиране, много е важна връзката яйчници, хипофизна жлеза и хипоталамус. Хипофизната жлеза е тази, която кара яйчниците да произведат яйцеклетка, благодарение на секрецията на хормони, като прогестерон и естроген. За да стане това обаче именно хипоталамуса, който се намира в мозъка, е отговорен за контрола на самата хипофиза. В крайна сметка, както всички процеси в човешкия организъм и този на овулацията е сложен и има нужда от редица условия, за да се случи!

Проблеми с овулацията може да имате, ако сте прекалено стресирана, храните се неподходящо и небалансирано, имате яйчници, които са поликистозни, телесното ви тегло е прекалено високо или поради различни заболявания имате хормонален дисбаланс. Всички тези проблеми водят до липса на овулация и често пъти са комплексно явление от поне няколко признака, а не само един единствен.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg - бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло дори и да има налице овулация, дори да заченете, то често пъти в ранния и още неосъзнат стадии на бременността се получава изхвърляне на плода. Това са така наречените ранни аборти, на които подлежи почти всяка втора жена в зряла детеродна възраст. Те не могат да бъдат класифицирани или следени, защото могат да са просто забавяне на цикъла, но често пъти са си изхвърляне на оплодената яйцеклетка, поради появил се проблем.

Нередовният месечен цикъл е най-големия индикатор на проблеми с овулацията! Двата процеса са прекалено свързани и ако месечния ви цикъл ви играе номера, то и овулацията ви ще е нередовна. Ако се питате кога точно настъпва овулиране в женското тяло, то това е точно между четиринадесетия и седемнадесетия ден – броено от първия ден на последната ви менструация. Ако всеки месец цикълът ви е на различна дата, то изчисляването на овулация е доста голямо предизвикателство.

Понякога, дори овулирането да е като по часовник, бременност и зачеване няма, защо – няма обяснение? Тогава не се колебайте, а посетете гинеколога си. Често пъти причината се крие и у мъжа, а не винаги у жената! Гинекологът се посещава най-малко веднъж годишно и при проблеми със зачеването ще ви предложи тестове и решения на въпроса с репродукцията.

Честно казано преди да приемате медикаменти и да следите овулацията си под лупа – променете начина си на живот. Хранете се по-здравословно със свежи продукти, движете се активно, намалете стреса до минимум и приемайте повече храни богати на фолиева киселина и витамин Д. Така резултатите няма да закъснеят и скоро ще заченете. Ако проблемите със зачеването са по-дълбоки, то тогава медикаментозно лечение е неизбежно.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

В крайна сметка зачеването е естествен процес и е нужно спокойствие, което днес липсва. Затова отдайте се на себе си и партньора си и заедно ще постигнете заветната цел – малко вързопче щастие.

| Сподели с приятели