Основни съвети за зачеване – как да подготвим ума и тялото си за успешно забременяване

Съвети за забременяване – такива има много. От съвети как да изчислявате овулацията си, кога да отидете на изследвания, за да установите нямате ли отклонения в половата система, природни лекове, разнообразни митове и знахарски практики.

Основни съвети за зачеване

Като цяло повечето двойки със сериозни репродуктивни проблеми стигат до инсеминация и Ин Витро оплождане – но понякога проблемното зачеване не се дължи на сериозни репродуктивни проблеми в единия от двамата партньори, а просто на физиологични или психологични бариери.

Именно за тях ще си поговорим днес и ще разгледаме с вас в детайли, какво се случва преди да заченем, какво можем самите ние да направим по въпроса и как да настроим психиката си за зачеване?

Преди да се впуснете в четене на материала ни, препоръчваме ви да изчетете докрай и статията ни за изчерпания яйчников резерв – темата е много актуална днес и засяга почти всяка втора жена.

Съвети за зачеване – какво можем да направим, за да забременеем по-лесно и какво се случва с тялото ни предварително

За жалост или не едни жени зачеват моментално, сякаш от въздуха, докато други ходят по мъките месеци, дори години наред – докато се сдобият с рожба. Само двойките, които не са се сблъсквали с проблемното зачеване не знаят, колко е прекрасно да си имаш бебе, след като си се борил дълго време за това.

Определено децата винаги са дар божи, но трудно добитите деца са оценявани много повече. Докато не се сблъскаш с постоянния отказ на теста за бременност да покаже две черти, не осъзнаваш колко е важно това за теб! Затова зачеването си остава едно тайнство, колкото и да напредва науката в тази област.

Какво се случва с телата ни преди да забременеем и дали е достатъчно само мъжът и жената да имат полови контакти? Понякога нещата са доста по-сложни и едва, когато започнем да правим опити за бебе, се оказва, че нещо ни пречи. Няма как двойката да разбере, че единият или другият партньор имат проблеми, защото отклоненията от нормите на половата система или нейната увредена функция – няма явни признаци в повечето случаи.

Едва когато си направите изследвания разбирате, че зачеването ще бъде много по-голямо предизвикателство, отколкото сте си го представяли. Женската полова система всеки месец се подготвя за бъдеща бременност по време на месечната си овулация. Прочетете още за изчисляването на овулацията – ще ви бъде полезно.

Не винаги веднага трябва да изпадате в паника, че нещо с вас или партньора ви не е наред обаче. Можете да направите няколко неща, които ще ви помогнат да заченете, чисто физиологически и на психологично ниво. Ако не подействат до половин година, то е време да посетите специалист по репродуктивно здраве и да търсите алтернативи за зачеването. Дори когато сте си направили рутинни изследвания за половото си здраве и няма отклонения от нормите при вас или партньора ви – време е да заложите на няколко простички правила. Те са:

Подготовка на психиката

Тази подготовка, както за мъжете, така и за жените се оказва най-голямото предизвикателство. Когато опитите ви да забременеете не се окажат успешни от първият път – вашата психика започва да се натоварва. Задавате си въпросите какво не е наред? Сигурно проблема е в мен. Дали ще успеем въобще да си имаме собствено дете? Женският и мъжкият пол реагират различно по въпроса. Понякога жените по-лесно се отърсват от психологичната бариера за зачеване и се успокояват, защото са склонни да споделят проблемите си.

Мъжете са по-затворени, те са силния пол и нямат право на слабости, затова се затварят в себе си и отърсването от проблема на психологично ниво е доста по-продължително. Колкото по-напрегнати сте, толкова хормоните в телата ви са възпрепятствани да изпълнят функциите си. Затова отърсете се от стреса, фикс-идеята за бебе и скоро нещата ще се случат вероятно.

Физическа подготовка на тялото

Бременността и зачеването са едни колосални промени за женското тяло. Дори и това как се храните, колко се движите, дали приемате достатъчно витамини, минерали и прочие? – да ви се струва незначително за зачеването. Повярвайте то има огромна роля за него.

Така например специалистите споделят факта, че двойките с репродуктивни проблеми, които са пушели или пиели и са спрели тези вредни навици – след това бързо са заченали успешно. Важно е не само жената да не пуши и пие, но и мъжа – понеже качеството на спермата и нейното количество пряко се повлияват от тези два вредни навика.

Разбира се и здравословния хранителен режим за двамата партньори е важен. Приема на много мазни, токсични и вредни храни е голям проблем за репродукцията. Затова хранете се с повече зелени храни, плодове, крехки меса, риба, ядки и прочие.

За двойката желаеща да създаде бъдещо поколение – е много важно да бъде активна физически. Спортуването на харесван спорт – плуване, разходки сред природата, каране на колело и други са полезни за здравето ви, но и за зачеването. За бъдещата майка е много важен приема на фолиева киселина. Специалистите съветват жените правещи опити за бебе, да започнат приема ѝ най-малко три месеца преди опитите. Тя се приема и през цялото време на бременността.

Прочетете повече за фолиевата киселина – ще ви бъде полезно.

Разбира се, за да се появи едно малко съкровище на бял свят, е нужно и двойката да прави редовен и пълноценен секс. Постарайте се да изчислите овулацията си или си купете тест за измерването ѝ. Добре е в периода на овулация, който трае около два дни – да правите секс сутрин и вечер. Не по задължение, а заради желание, иначе нещата няма да ви се получат! След полов акт мили дами не ставайте веднага и не си взимайте душ поне половин час.

Често зачеването е мисия невъзможна поради бариери на психиката и физиката, които сами си поставяме. Затова помислете над съвети за зачеване, които споделихме с вас и направете бебето си с много любов.

f | Сподели с приятели