Забременяване и защо фолиевата киселина е толкова важна за него

Фолиевата киселина е жизненоважен елемент, както за самата бременност, така и за процеса на зачеване. Като цяло отдавна лекарите по репродуктивно здраве предписват на своите пациентки – приема на фолиева киселина месеци преди фактическото зачеване, както и прием на комплекс от витамини.

Фолиева киселина

Разбира се, при едни по-задълбочени проблеми с репродукцията нещата не се свеждат единствено до приема на тези витамини и минерали. Но за това може да прочетете в тази наша статия.

Сега ще съсредоточим вниманието ви върху важните свойства на фолиевата киселина, важността ѝ за едно зачеване, ефекта за мъжете и жените, както и препоръчителния прием на елемента.

Фолиевата киселина – какво представлява, защо помага при забременяване и ефекта ѝ върху репродуктивните системи на жените и мъжете

Като цяло фолиевата киселина за първи път придобива такава голяма важност за бременни жени, защото доказано предотвратява появата на гръбначни дефекти у плода по време на бременността. В последствие изследванията на учените се задълбочават и се появява и факта, че така нареченият „витамин за плодовитост“ помага изключително активно, когато една двойка се опитва да създаде наследник. Въпреки че натурално витамина може да бъде открит в цитрусите, зелено листните зеленчуци, като спанак, маруля и прочие, както и в доматите и пълнозърнестите култури – то приема на фолиева киселина е предимно на синтетично създаденото вещество.

Освен премахването риска на генетични дефекти, активацията на мъжката и женска полови системи, фолиевата киселина е жизненоважен витамин за мозъка на бебето, оформящ се в утробата на майката. Безспорно от всичко казано дотук този витамин е чудо за бременните и опитващи се да заченат жени. Но, как прави всичко това?

По начало фолиева киселина се нарича витамин В9 и представлява прах, който има жълт до оранжев цвят. Разтваря се добре във вода и помага на клетките в човешкото тяло да се множат. Именно тази киселина участва в образуването на плацентата и костния мозък на бебето. С до 70% е намален риска от увреждане на гръбнака на бебето, когато бременната приема достатъчни дози фолиева киселина. Освен това важна е и ролята на витамина за правилното оформяне на ДНК- то на плода. Фолиевата киселина има в състава си фолати, нуклеотиди и аминокиселини – те участват в образуването на РНК и ДНК.

Как този състав помага на забременяването? Всичко се крие в неподозираните свойства на делене на клетките. Множество проучвания на практика показват, че жените страдащи от проблемна овулация – подобряват състоянието си и забременяват, когато приемат по-високи дози фолиева киселина.

Като цяло овулацията се нормализира, отделят се здрави и годни за оплождане яйцеклетки и така зачеването е налице. От друга страна мъжете също трябва да приемат по-високи дози фолиева киселина, не само жените. Около 700 милиграма на ден са достатъчни, за да предпазят мъжката сперма от аномалии и да задействат сперматозоидите, за да може мъжът да е активен участник в процеса на зачеване.

Приблизително с до 30% са по-активни сперматозоидите при мъжа, когато приема фолиева киселина, според практически проучвания! Така се намалява и риска от вродени аномалии, както и риска от Синдром на Даун. Витамин В9 не се произвежда по естествен път в човешкия организъм, за разлика от много други витамини. Затова е нужно основно да го приемаме чрез храната и чрез добавки.

Фолиевата киселина – препоръчителен дневен прием и зачеване

Препоръките на лекарите за всяка жена в активна възраст за зачеване са прием на фолиева киселина поне по 400 милиграма на ден. Трябва да се направи уточнение, че това количество важи и за жени, които така или иначе не се опитват да заченат целенасочено.

Когато жените желаят целенасочено да пробват за бебе с партньорите си, то количеството варира дневно от 600 милиграма до 1000 милиграма дори. Това важи и за жените, които вече са заченали и са бременни.

Обикновено от цитруси, ядки, зелени салати, броколи и спанак – достатъчно фолиева киселина няма как да си набавите. Затова гинеколозите предписват витамини за бременни или опитващи се да заченат жени. Тези витамини може да са комплексни, където фолиева киселина има най-малко 600 милиграма, но може да са и само фолиева киселина в концентриран вид.

Витамин В9 предотвратява успешно и заболяването Спина Бифида, което е вид увреждане на невралната тръба на плода. Отлични източници за диетата на опитващи се да заченат и вече бременни жени, даващи оптимални количества фолиева киселина, са черен дроб телешки, бобови култури, като леща, бял боб, зелен фасул, грах, зеленчуци, като ряпа, аспержи, спанак (богат и на желязо), карфиол, бяло зеле, броколи, маруля, тиквени семки, ядки, авокадо, портокали, цвекло, целина, моркови и царевица. Въобще едно разнообразно, балансирано и здравословно дневно меню.

Понякога гинеколозите препоръчват най-малко три месеца преди да заченете да приемате високи дози фолиева киселина. Всичко зависи от индивидуалното ви състояние и проблемите със зачеването. Затова консултацията със специалист по репродуктивно здраве е задължителна. При жени и мъже, при които има доказани вродени дефекти фамилно, дневно е нужно да се приема дори по 4000 милиграма фолиева киселина, за да се избегне увреждане на плода.

Също като витамин С, фолиевата киселина бързо се усвоява от тялото на човека и излишъка се изхвърля, така че дневния оптимален прием е задължителен. Прочетете още за фолиевата киселина по време на бременност – ще ви бъде полезно.

Ако Ви беше интересно, четете още наши статии, ето и една за замразяването на ембриони.

f | Сподели с приятели