Пъпната херния при бебетата – въпроси, на които може би търсите отговори

Пъпната херния при бебетата е сравнително често срещано явление и макар да не е много опасно, то е притеснително за повечето родители.

Пъпната херния при бебетата

Навярно бебето ви плаче много и затова се появява пъпна херния, казват старите и опитни кърмачки, но все пак този феномен, ако може така го наречем, си има и научно лекарско обяснение.

Затова ще се опитаме по най-достъпния начин да ви разкажем за бебешката пъпна херния като симптоми, причинители, лечение и предпазване.

Пъпната херния при бебетата – какво е това и защо се появява

Според данни от проучвания около 30% от новородените се раждат с пъпна херния. Този процент не е голям, но и не е малък.

Всъщност бебешката пъпна херния се появява, когато част от мазнини, течности или дори червата преминават в коремните мускули на бебето. Това става, защото тези субстанции намират слабо място в коремната мускулатура и от там правят пробив на повърхността ѝ.

Външният израз на бебешката херния е появата на издутина близо до пъпа или на самия пъп на бебчето. Често пъти пъпната херния изглежда сякаш пъпчето на бебето е възпалено и подуто.

Според практикуващите гинеколози и педиатри пъпната херния при бебетата се затваря сама и изчезва с времето без определено лечение. Освен това тя е безболезнена и обикновено не причинява никакъв дискомфорт на детето ви. Процентът на отшумяване с времето на отока около пъпа на бебето или на самият пъп е около 60%. Останалите 40% се нуждаят от лека профилактика, която ще помогне проблема да се изглади.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Бебешката пъпна херния си има определени причини за появата си. Тя се различава до голяма степен с тази пъпна херния, която се появява при вече пораснали и възрастни хора. Втората се появява отново поради слабост в коремните мускули, но предимно от вдигане на тежести и силно напрежение в коремната област и мускулатура.

Основният причинител на пъпната херния при бебетата се счита липсата на пълна затвореност на пръстена на пъпната връв. Тази липса много бързо предразполага към така нареченото „изсипване“ и появата на оток около пъпа. Разбира се не всяко кърмаче или новородено се ражда или придобива пъпна херния по-късно в началния си живот. Всичко зависи най-вече от здравината на тъканите и мускулите около пъпната връв на бебето.

Когато бебето е в майчината утроба през пъпния пръстен преминават пъпните артерии и вени. Благодарение на тях бебето се храни, изхвърля отпадните вещества от организма си и диша свободно. След като новороденото вече е вън от утробата на майка си, пъпната връв бива прещипана и прекъсната, така съединителната тъкан около самата нея закърнява с времето. Единствено в горния участък на пъпния пръстен остава едно слабо място, където пъпната връв е най-слаба и податлива на възпаления.

Именно тук идва мъдростта на старите кърмачки и прозрението, че пъпната връв е предизвикана от плача на бебето. Когато този плач си е направо рев, продължителен, силен и неспирен – от слабото място в горната част на пъпния пръстен може да излязат мастни тъкани, черва или течности, които образуват подутина, тоест пъпна херния.

Експертите все още не са установили защо пъпната херния не се затваря, но пък успокоителното е, че тя за няколко седмици минава единствено със стягащи лепенки.

Пъпната херния при бебетата – диагностика, симптоми и лечение

Обикновено преди пъпната връв на бебето да падне, няма как да разберете, че то има пъпна херния. След като минат две до три седмици от раждането на бебето, пъпната връв пада и може да се види, ако пъпната херния е налице.

Главните симптоми, за които да следите са: подобна на балон мека на допир издутина около пъпа на бебето. По правило издатината е доста по-забележима, ако бебчето е изправено или е седнало. Най-много се забелязва пъпната херния при плач.

Педиатърът ви може да прибере леко „изсипаните“ черва, но може и да препоръча първоначално стягане. Когато педиатърът на бебето ви е установил херния, то трябва да следите за остри симптоми, като повръщане, подуване на стомаха или болка. Като цяло в повечето случай болка или дискомфорт за бебето ви няма, само притеснение за вас родителите.

Пъпната херния при бебетата не е много голяма и по размери. Най-често не достига повече от два сантиметра и половина, което според лекарите е и максималния ѝ размер. Диагностиката на пъпната херния при бебетата се прави от лекуващия ги педиатър при рутинните консултации. Педиатърът оглежда корема на бебето и може да установи херния, която вие не сте забелязали. Следва да установи размера ѝ, нейната форма, за да прецени дали е по силите му да я изтласка обратно или не. По правило всеки педиатър ще пожелае да водите бебето си по-често на консултации, за да се види дали хернията се затваря и как върви процеса.

Самото лечение на пъпната херния при бебетата, както споменахме в началото на материала, е излекуване и затваряне от само себе си. Но все пак, ако до навършване на година детето ви има все още отворена херния е обезпокоително. Ако това продължи и до пет годишна възраст, навярно ще се наложи хирургична намеса, за да се затвори пъпната херния.

За да се стигне до операция, симптоматиката е следната – бебето ви има голяма и отворена херния, а е вече на две години. Ако детето изпитва честа болка в стомаха, хернията му притиска част от червата и корема му е видимо подут.

Като цяло пъпната херния при бебетата е безобидно и безболезнено явление, но изисква строго лекарско наблюдение, за да сте спокойни, че всичко се развива в границите на допустимото.

f | Сподели с приятели