Усложнения, причинени от пъпната връв

Преди да се спрем на въпроса за усложненията, редно е да обясним какво точно представлява пъпната връв.

Увиване на пъпната връв

Това е връзката между майката и бебето, състояща от една вена и две артерии. Чрез нея ембрионът получава всички необходими вещества, които са в основата на неговото развитие.

Увиване на пъпната връв

Много майки се притесняват от увиване на пъпната връв около шията на бебето. Често притесненията са напълно излишни, тъй като увиването на пъпната връв не е рядко явление. Случва се при много деца и в действителност рядко оказва някакво влияние. И все пак има такива случаи. Понякога увиването би могло да доведе до различни нежелани последствия, причинени от спирането на кръвопотока към частта на тялото. Възможно е заради силното стягане да се отлепи плацентата, а това да доведе до преждевременно раждане.

За да бъдат избегнати подобни усложнения, се правят редица изследвания още през втория триместър. Но и те не са гаранция, че опасното увиване ще бъде избегнато напълно. Когато по време на раждане се установи увиване на връвта, ако е еднократно или двукратно, с добро водене на раждането, е напълно възможно здравето на бебето да не е застрашено. Ако обаче пъпната връв е много силно увита около шията, може да се стигне до недостиг на кислород по време на раждането. Ако има отсъствие на дишане, на новороденото се оказва спешна помощ още в родилната зала. Рядко пъпната връв се увива около някой крайник.

Къса и дълга пъпна връв

Късата пъпна връв (под 30 см.) не е често срещано явление, в много по-голяма част от случаите се наблюдава пъпна връв с нормална дължина, но увита около бебето. Предизвиква се от движението на плода и води до намаляване на дължината.

Дълга пъпна връв е, когато дължината ѝ надвишава 60 см. Усложненията, които могат да настъпят са: увиване около плода, пролабиране (изпадане) по време на раждане, образуване на истински възли.

Смята се, че средната дължина на пъпната връв е 55 см. И все пак разликите в дължината се дължат на опъването ѝ от плода по време на неговото движение. Освен това, ако има по-голямо количество околоплодни води, обикновено тя е по-дълга. При по-малко количество – по-къса.

Пролапс на пъпната връв

Това е усложнение, което възниква по време на раждане, или преди него, при пукнат околоплоден мехур. Състои се в изпадане на пъпната връв преди бебето да е навлязло в родовия канал. Опасно е, тъй като се създава реална възможност да бъде прекъснат притока на хранителни вещества и кислород към бебето. Факторите, които предразполагат това усложнение, са: дълга пъпна връв, неправилни предлежания, преждевременно раждане, многоплодна бременност.

Нерядко усложнението може да доведе до фетален дистрес, предизвикан от недостатъчно количество кислород или дори до смърт на детето. Поради тази причина се налагат спешни мерки за справяне със ситуацията. Щом бъде установено усложнението, раждането трябва да завърши максимално бързо. Понякога се налага и цезарово сечение.

При наличие на някои от факторите, трябва бременността да се счита за рискова и раждането да се води с повишено внимание. Прочетете още по темата за пролапс на пъпната връв.

Истински възел на пъпната връв

Това състояние е следствие от дългата пъпна връв, но и е резултат от движенията на плода. Образуването на възела се случва в ранните месеци, когато плодът е по-малък и подвижен. Затягането на истински възли е рядко явление, но когато се случи, е по време на самото раждане. Това води до риск за плода и налага спешни мерки. В такова състояние се стига до намаляване на притока на кислород, понякога и до смърт.

Лъжлив възел

Освен истинските възли, съществуват и лъжливи. Те представляват завивания на пъпните съдове във вартоновата пихия с различна големина. Сегментът с лъжлив възел може да се разкъса при оперативни раждания. А това, от своя страна, може да доведе до негативни последствия, включително задушаване и дори смърт.

Още за рисковете, свързани с раждането можете да прочетете в статията Рискове за бебетата от преждевременното раждане.

f | Сподели с приятели