Популярни митове, които се свързват с бременността

Коя ли бременна жена не се е сблъсквала с доброжелателните съвети на близки и приятели, които всъщност не са нищо повече от митове, предавани от уста на уста.

бременност и митове

Разбира се, има и такива, които заслужават вниманието на бъдещите майки, но повечето от тях звучат като забавни суеверия.

Често срещани са опитите да се разпознае какъв ще е полът на бебето. И ако в миналото някои признаци са били единствено средство той да се определи предварително, то в момента има и по-ефективни начини.

Ако коремът е повдигнат нагоре – ще е момиче. Ако е смъкнат – ще е момче

Зад това интересно твърдение не стоят никакви медицински обоснования. По-често смъкнатият корем означава, че бебето се приготвя за големия момент на срещата със света. Това, разбира се, не е валидно за всички бъдещи майки. При някои от тях коремът е смъкнат през цялата бременност. Дори и при онези, които носят момичета.

Ако майката се разхубавява по време на бременност – ще е момче. Ако погрознява – ще е момиче, което краде от красотата ѝ

Истината е, че бременните жени се рахубавяват. Особено красиви са през второто тримесечие, когато все още не са подпухнали. Вълнението от предстоящото събитие, времето, което предстои да прекарат със себе си и нарастващото коремче още повече допринасят за тяхната хубост.

Освен митове за пола, има и такива за храната, за грозотата и какво ли още не.

Всичко, което е било от значение за здравето на бебето е обвързвано с правила, които да доведат до желан резултат. Такива са и следващите няколко мита.

Ако майката види нещо грозно, то и детето ще се роди такова

В основата си този мит е полезен. Грозните неща, които често са и синоним на нещо отблъскващо, дори страховито, могат да предизвикат стрес. Това естествено води до редица по-тежки последици, сред които е и преждевременно раждане. През тези девет месеца жената трябва да се стреми да живее колкото се може по-хармонично. Освен това е доказано влиянието на емоционалното състояние на майката върху бебето. И все пак физическата красота на бебето не се определя от външната среда, а от гените на родителите.

Ако някой откаже да занесе на бременна храната, която ѝ се яде, ще му излезе ечемик

Това звучи по-скоро като клетва от която най-близките трябва да се страхуват, а бъдещата майка – да се възползва. Не е нужно да се опровергава този мит. Та това са си девет месеца в които тя може съвсем заслужено да бъде обгрижвана и глезена! Но не бива да се прекалява. Сама може да си навреди и да изнерви излишно околните, ако ги тероризира с невъобразими капризи денонощно.

Жената трябва да яде като за двама

Не, не трябва! Може и да и се прииска да го използва като оправдание, но медицината казва друго. Доказано е, че бременната жена има нужда от около 300 калории повече на ден, а не от 2000. Ако този мит се следва сляпо, се качват излишни килограми, които водят до редица негативни последствия по отношение на здравословното състояние на жената, в това число и риск от повишаване на кръвната захар.

Процесите, съпътстващи рязкото напълняване, биха могли да доведат и до здравословни проблеми у детето. Това е деликатна тема, но много често хормоните са виновни да сме постоянно гладни и буквално да прималяваме в секундата в която усетим стомаха си празен.

Ако майката яде охлюви по време на бременността – детето много ще се лигави.

Обилното слюноотделяне на бебетата е съвсем нормално и е свързано с неспособност да се преглъща ефективно собствената слюнка, опознаване на всичко чрез поставяне в устата и никненето на зъби.

Жената не трябва да вдига ръцете си над главата, защото пъпната връв ще се оплете около бебето

Независимо от действията на бъдещите майка, пъпната връв се оплита около много от бебетата. Все пак дължината и може да достигне до 1,5 м. Но е устроена така, че да не може нито да навреди на бебето, спирайки притока на кръв, нито да се завърже на възел. Освен това няма как да го удуши, ако се увие около врата му, защото то не диша с белите си дробове.

Бременната не трябва да си подстригва косата

Това според бабите води до „отрязване“ на мъжкото достойнство и раждане на момиче. Ако беше вярно това, трябваше всички или поне една огромна част от децата да са момиченца.

Разбира се, това далеч не са всички митове. Съществуват още много подобни правила, които в голяма степен ограничават свободата на жената. От гледна точка на миналото, всички тези ценни съвети са мъдри, защото са създадени от желанието за здраво семейство. Тогава всичко се е обяснявало по-скоро със собствените представи и разбирания за функцията на света. Но днес с лекота можем да ги оставим именно там – в миналото, където им е мястото. Днес тяхната задача е иззета от медицинските доказателства. 

Напишете в коментар по долу мит, за който вие сте чували.

f | Сподели с приятели