Болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) – знаем ли за нея и колко често се среща

Болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) – какво е това? Това в една често срещана заразна болест при малките деца и се дължи на инфекция.

Болестта ръка-крак-уста hand-foot-mouth

До преди няколко години много за нея у нас не се чуваше и знаеше, но поради честата и поява – това значително се промени.

Най-ярките белези на проява при тази инфекциозна зараза са появата на афти и рани-язви в устата на бебето или детето, както и изриви по краката и ръцете. Именно и поради тези симптоми самото заболяване се нарича болест уста-крак-ръка.

Най-често се проявява сред населението на Англия и английските колонии в миналото, затова и за първи път е наречено hand-foot-mouth заболяване. Причинителят на самата болест е вируса коксаки, който днес вече е добре познат на учените и лекарите.

Преди да ви разкажем още подробности за тази все още екзотична за нашите ширини болест при малките деца, прочетете и материала ни за предпазването на децата ви в жегите, които настъпиха с пълна сила – ще ви бъде от голяма полза.

Сега за болестта, която се проявява странно и прилича много на херпангина или шарка, но не е.

Болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) – каква е тази болест, от какво се причинява и какви са симптомите при децата

Преди да ви опишем подробно болестта със странното име ръка-крак-уста, трябва да ви кажем, че за нея строго специфично и точно лечение няма все още. Въпреки че коксаки вирусът, който я причинява, е познат на лекарите, самата болест няма план на лечение. Препоръчват се от специалистите като превенция добра хигиена на ръцете и честото им измиване.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Също така контактът с болните от тази болест деца е нужно да се избягва и елиминира – за да не се разпространи инфекцията (подобно на карантината при различните видове шарка). Както вече ви споменахме в интродукцията на материала, тази инфекциозна болест засяга малките деца. Нейните проявления са изриви по устната лигавица в устата на детето. Изриви по ръцете и по краката същевременно.

Симптоматиката на болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) е доста комплексна. Може да включва всички симптоми, които ще ви изброим в следващите редове или само една малка част от тях. Сред честите симптоми на заболяването са вдигането на висока температура (все пак е инфекциозна болест), силно неразположение и дори отпадналост. Силно възпаление на устната кухина и гърлото – силно възпалени афти по лигавицата на езика, на бузите, дори на венците.

Детето губи апетита си понеже не може да се храни нормално заради болката в гърлото и устата. Малки деца и кърмачетата са силно обезпокоени и раздразнени, плачат често. Обрив по дланите на ръцете, по ходилата на краката, който е силно зачервен и има малки мехурчета, но не сърби.

За съжаление няма как да предвидите дали вашето дете е заразено от коксаки вируса и ще прояви симптомите на болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth). Симптомите се появяват след около до шест дни от инфекциозната зараза. Тоест инкубационния период на вируса и силата му да заразява и други деца е от около 6 дни до няколко седмици обаче, когато не е в инкубация. Първият признак на болестта е температурата, но тя е признак и на много други заболявания, така че трябва да се изчака преди да се постави точната диагноза за именно тази болест.

След високата температура следват симптоми на силно възпалено гърло, лезии по лигавицата на устната кухина, на венците, езика и бузите. Естествено детето губи апетит да се храни. Обикновено след два дни на висока температура се появяват обривите и в устната кухина, и по ръцете и краката. Тогава може със сигурност да се заключи от лекарите, че става въпрос за коксаки вируса.

Много често болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) се диагностицира като херпангина на ранен стадии, понеже самото заболяване е част от симптоматиката на инфекцията с коксаки вируса. Ако не се появят обривите по ръцете и краката, понякога и по хълбоците и дупето – то ръка-крак-уста не се диагностицира, а остава диагнозата херпангина, въпреки че може да става въпрос за коксаки вероятно.

Болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) – кога трябва да заведете детето си на лекар, какви са рисковете и дали има възможност за усложнения

Като цяло самото заболяване преминава бързо – за няколко дни. Два дни висока температура и избиване на обривите по ръцете и краката, както и в устната кухина. Все пак, ако обривите в устата са много възпалени, болезнени и детето не може да поема течности (вода) – добре е да посетите отново лекаря и да назначи допълнително лечение. Обикновено лекарите изписват кремове за обривите и препарати за сваляне на температурата, както и лечение на възпаленото гърло. Но ако до два дни нещата вместо да започват да отшумяват, се влошат – отново е задължително да посетите лекаря.

Коксаки вирусът най-често причинява болестта, когато се погълне чрез устата. Тоест заразяването става лицево, посредством поглъщането на секрети или слюнка от заразено дете – когато кашля, киха или по други начини. Най-често малките деца боледуват от инфекцията понеже лапат ръцете си. Затова добрата хигиена в случая е добра превенция.

Може вашето дете да е боледувало от болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) и заразния карантинен период да е отминал, но вирусът остава в тялото му седмици и може да зарази околни деца.

Възрастните преминават заразяването с коксаки без симптоми. Най-често вирусът е активен в умерени климатични зони през лятото и есента, но в тропическите зони е активен целогодишно. Предимно децата до 5 годишна възраст са най-податливи на болестта, затова и най-често страдат от нея.

Понякога обаче и дори преминали през нея в детството си, възрастните рядко се заразяват отново. Най-голям рискът от заболяването е по време на летния сезон у нас и то в заведенията за детски грижи, като ясли и детски градини.

Най-големият риск и усложнения от това заболяване е дехидратацията – понеже малкото дете много трудно преглъща и изпитва силна болка в устната кухина. Освен това често и високата температура може да стане рискова, ако не може да се овладее навреме.

Болестта ръка-крак-уста (hand-foot-mouth) в голямата си част от случаите преминава леко и бързо, но в редки случаи може да доведе до появата на вирусен менингит или енцефалит, които застрашават живота на детето.

Време е да прочетете и материала ни за алергиите при кърмачетата – ще ви бъде изключително полезен. Пазете децата си мили майки и бъдете бдителни за хода на техните заболявания, за да реагирате навреме.

f | Сподели с приятели