Видове обриви при бебетата

Обривите са често явление по кожата на бебетата и малките деца и макар, че в повечето случаи са безобидни, понякога може да са признак на заболяване.

Видове обриви при бебетата

Освен това те предизвикват дискомфорт у малкото човече и тревожат родителите затова причината за тях трябва да се търси своевременно.

Какви са най-честите причини за поява на обрив при бебето:

1. Бебешко акне

Развива се по кожата на новороденото бебе. Среща се при около 20% от децата. Засяга основно бузите, носа и челото. По кожата на детето се появяват червени или бели, дребни пъпчици. Обривът може да се засили при контакт на нежната бебешка кожа с груби материи на дрехи или спално бельо, агресивни почистващи препарати, както и при претопляне. Бебешкото акне преминава спонтанно за няколко седмици до няколко месеца без да се налага специфично лечение. Достатъчно е да поддържате кожата на детето чиста и да не я търкате с груба хавлия след баня.

Прочетете още за бебешкото акне.

2. Обрив от подсичане

Появява се най-вече по гънките и местата, които най-много се запарват – шията, сгъвките на ръцете и краката, седалището и бедрата, в близост до пелената. Дължи се главно на повишеното потоотделяне. Появяват се малки, червени пъпчици, които при раздразване може да сърбят и болят. Подобен обрив в зоната на пелената обикновено се дължи на спарването от памперса в комбинация с урината и потта, които дразнят кожата и ѝ пречат да диша. Нужна е повишена хигиена на засегнатата зона.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Измивайте добре дупето на бебето след всяка смяна на памперс. Оставяйте го за малко без пелена за да може кожата да диша. Използвайте хидратиращ лосион или крем поне веднъж дневно. Обривите от подсичане се повлияват добре от крем със съдържание на цинк.

3. Атопичен дерматит

Много разпространено заболяване на кожата, което засяга главно деца от първите месеци от живота им до 7 годишна възраст. Често се съпровожда с други алергични прояви като астма, сенна хрема, алергичен конюктивит. Първите симптоми обикновено се появяват още когато бебето е на 2-3 месеца, но може да се случи и по-късно. Кожата на детето изглежда суха, напукана, лющеща се. Появява се ситен обрив, който може да бъде силно сърбящ. Обривите най-често се разполагат по лицето, скалпа, лакти, колена, китки, глезени, сгъвките на бедрата. Обрива се влошава при разчесване като това е предпоставка засегнатата кожа да се инфектира.

Диагнозата атопичен дерматит се поставя от лекар на база оплакванията. В острата фаза на заболяването може да бъдат предписани кортикостероиди под формата на крем или спрей за локално приложение. През устата може да се приемат антихистамини, витамини, пробиотици и имуномодулатори, след преценка от лекар.

Важно е да се използват меки измиващи средства и всеки след баня кожата на детето да се маже с емолиент. Необходимо е да се избягват провокиращи фактори като: груби материи на дрехи, агресивна козметика, излагане на силна топлина и студ, алергизиращи храни. Атопичния дерматит обикновено отшумява преди пубертета, но в малък процент от случаите може да остане за цял живот.

Вижте още информация за атопичния дематит.

4. Хранителна алергия

Обривът предизвикан от хранителна алергия обикновено е под формата на големи, червени, сърбящи петна, наподобяващи ужилено от коприва. Може да се появи по различни части на тялото и лицето. Често се придружава с подуване на клепачите, пръстите, устните. Възможно е обаче хранителния обрив да се прояви със симптомите на атопичен дерматит или под формата на екзема.

Обривите от храна са трудни за диагностициране и най-вече е затруднено определянето на точния причинител. Нужна е консултация с алерголог. Най-честите алергени сред храните са: риба и морски продукти, ядки, млечни продукти, яйца, соя, мед, ягоди.

5. Розеола

Нарича се още „бебешка шарка“. Засяга деца между 9 месеца и 3 години. Представлява вирусно заболяване, протичащо с висока температура, обрив по лицето и тялото. Пъпчиците са малки, леко надигнати на кожата. Розеолата не е опасна и не се нуждае от специфично лечение.

Прочетете още за розеолата – ще ви бъде полезно.

6. Варицела

Инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура, отпадналост, болка в гърлото, хрема и типичен обрив. Появяват се малки, червени петна с големината на лещено зърно, след няколко часа се превръщат в папули, след което се изпълват с бистра течност и се образуват мехурчета. След още няколко дни се пукат и се оформят крусти, които оздравяват спонтанно. Обривът засяга цялото тяло, лицето, скалпа, лигавиците на устната кухина, гърлото, половите органи.

Болното дете трябва да се изолира под домашна карантина за да не разпространява заразата. Няма специфично лечение за варицелата. Използват се медикаменти за понижаване на температурата и локални средства за намаляване на сърбежа и опасността от инфектиране. Прогнозата при здравите деца е отлична, те оздравяват напълно без последствия.

7. Скарлатина

Представлява инфекциозно заболяване, причинено от Стрептококите от група А, което засяга дихателните пътища и кожата. Започва с повишена температура, болка в гърлото, подути лимфни възли, гадене, повръщане. След 1-2 дни се появява характерен обрив. Обривът е под формата на ситни, червени петънца, кожата изглежда груба и зачервена. Засяга цялото тяло без носа и устата. Усложненията при скарлатина са рядкост и могат да се проявят под формата на отит, синузит, пневмония, хепатит, менингит.

Инфекцията се лекува с антибиотик за минимум 10 дни. Прилагат се още средства за понижаване на температурата, облекчаване на болката в гърлото, важно е да се приемат много течности за да се избегне риска от дехидратация. При нормално протичане на болестта пълно оздравяване се постига за около две седмици.

f | Сподели с приятели