Неадекватен яйчников отговор

В последните години все повече двойки се сблъскват с трудности, свързани със забременяването, което доведе до значителен напредък в областта на репродуктивната медицина.

Неадекватен яйчников отговор

Причините за това са много и са свързани главно със съвременния начин на живот – стрес, замърсен въздух, непълноценна храна и произтичащите от тях болести, както и факта, че все повече жени отлагат зачеването и раждането на деца за сметка на кариерата. Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки и с възрастта тяхното количество намалява.

Освен напредването на възрастта, други причини за намаляване на броя на яйцеклетките могат да бъдат някои заболявания, хормонален дисбаланс, фактори на околната среда, стрес. Така се стига до понятието изчерпан яйчников резерв.

Яйчниковият резерв е пряко свързан с адекватния отговор на яйчника при стимулация и с възможността за зачеване. Освен броя на яйцеклетките, с напредване на възрастта се влошава и тяхното качество. Това също означава, че може да липсва нормален яйчников отговор, въпреки че жената все още произвежда яйцеклетки.

До какво води лошия яйчников отговор

Неадекватния яйчников отговор може да стане причина за неуспешно протичане на инвитро процедура. Затова преди да се пристъпи към такава се изследва яйчниковата функция. Това се прави чрез няколко метода – биохимични и биофизични.

Най-разпространения метод е чрез ултразвукова диагностика да се визуализират яйчниците и наличните в тях фоликули. Най-популярният тест е този за преброяване на антралните фоликули, при който лекарят изброява оставащите, в яйчника, фоликули с помощта на вагинална ехография. Нормалния брой антрални фоликули е пряко свързан с адекватния яйчников отговор и с успеха на инвитро процедурата.

Обемът на яйчника също е важен за неговия отговор при стимулациите. Жени с малки яйчници обикновено имат по-лош отговор.

Кои жени имат неадекватен яйчников отговор

Най-често това са жени в напреднала възраст (над 35 години) с изчерпан или силно намален яйчников резерв. Те обикновено научават за това след неуспешна стимулация преди инвитро процедура или по време на извършваните изследвания.

В редки случаи тази диагноза може да засегне и млади жени. Причините най-често са хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, генетични фактори, стрес, нездравословен начин на живот. За съжаление редовния менструален цикъл не гарантира нормален яйчников отговор и добро качество на яйцеклетките. Така жената не може да разбере за проблема преди да се сблъска със затруднения да зачене.

Лечение на лошия яйчников отговор

Подобряването на яйчниковия отговор е едно от най-големите предизвикателства пред специалистите по репродуктивна медицина. Първата стъпка е промяна в начина на живот на жената, лечение на съществуващи заболявания и подобряване на общото здравословно състояние. Изключително важно е да се проверят функциите на щитовидната жлеза и хипофизата. Понякога лекарите прибягват до смяна на медикаментите, използвани за стимулация и това води до подобряване на яйчниковия отговор.

Можем ли да повишим качеството на яйцеклетките

Не винаги това е възможно. Ако яйчниковия резерв е изчерпан или ако причината за лошия отговор е сериозно заболяване, възможностите за зачеване се оценяват от лекар, който определя и терапията.

Основната загуба на яйцеклетки става чрез процеса апоптоза – програмирана клетъчна смърт – фоликулите умират без да се стигне до узряване и оплождане. Въпреки че това е естествен процес, той се влияе и от някои фактори на околната среда, които могат да го засилят и да доведат до преждевременно умиране на яйцеклетките или влошаване на тяхното качество. Такива фактори са: тютюнопушене, наднормено тегло, химио и лъчетерапия, липса на физическа активност, висока консумация на ГМО продукти или храни със съдържание на пестициди, автоимунни заболявания, фактори на средата като замърсен въздух и други.

Как да подобрим яйчниковия отговор:

· Нормализирайте теглото си;

· Хранете се здравословно, не консумирайте храни с високо съдържание на захар, трансмазнини, консерванти;

· Спортувайте;

· Прекратете тютюнопушенето;

· Намалете или спрете приема на алкохол и кофеин;

· Изследвайте се за дефицит на важни витамини, минерали и микроелементи като витамин Д, витамин Е, витамин В12, фолиева киселина, желязо;

· Пийте поне 1,5 литра вода на ден – добрата хидратация е нужна за нормалното кръвоснабдяване, което има пряка връзка с развитието на яйцеклетките;

· Дръжте стреса под контрол – осигурете си достатъчно сън, излизайте по-често сред природата, разхождайте се, отделете време за себе си и любимите си занимания.

f | Сподели с приятели