Закъснение на цикъла

Закъснението на цикъла винаги предизвиква тревога, особено ако е голямо – повече от 3-4 дни. Въпреки, че рядко е знак за сериозен проблем, добре е да познаваме тялото си и да знаем кога е време да потърсим медицинска помощ.

Закъснение на цикъла

Кои са най-честите причини за закъснение на цикъла

1. Бременност

Бременността е най-вероятната причина за липсваща менструация при сексуално активни жени. Най-подходящото време да си направите тест за бременност е да изчакате закъснение от поне 1-2 дни. Ако направите теста в деня, в който очаквате менструацията или дори по-рано, има вероятност той да е неточен. Ако цикълът ви е нередовен и понякога е по-дълъг (например 35 дни), няма смисъл да си правите тест още на 30-тия ден. Най-добре изчаквайте закъснението да стане по-голямо от обичайно най-дългия ви цикъл (например на 36-тия ден).

2. Вирусна инфекция

Дори банална настинка може да повлияе на менструацията, особено ако се случва в дните, непосредствено преди това. Ако сте болни около овулацията това може да я забави и да доведе до закъснение на цикъла.

3. Рязка загуба на тегло

Подлагането на строги диети и отслабването на тегло, особено ако е рязко, водят до нарушения в менструалния цикъл. Той може не само да закъснее, а дори напълно да отсъства. Нискокалорийните диети нарушават функцията на ендокринната система и причиняват хормонален дисбаланс. Прекомерното ограничаване храната може да доведе до липсваща менструация за месеци наред.

4. Интензивно физическо натоварване

Подобно на строгите диети, прекомерното физическо натоварване също може да доведе до нередовен цикъл и да попречи на овулацията. Тялото има естествен механизъм да ви предпазва от зачеване когато сте подложени на екстремно натоварване и стрес като гладуване, отслабване, интензивни тренировки.

5. Поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозни яйчници предизвиква редица неприятни смущения в женския организъм – липса на овулация и трудности със зачеването, напълняване, омазняване на кожата и косата, акне, нередовен, липсващ или много болезнен цикъл.

6. Заболяване на щитовидната жлеза

Неоптимално работещата щитовидна жлеза често води до проблеми с менструацията – липса на овулация, нередовен цикъл, твърде обилна или болезнена менструация, трудности със забременяването.

7. Стрес

Една от основните причини за голямо забавяне на цикъла е стресът. Голяма промяна в начина на живот, трагично и стресиращо събитие, безсъние, напрежение, тревожно разстройство – всичко това нарушава крехкия хормонален баланс в тялото и води до закъснение или липса на менструацията.

8. Наднормено тегло

Затлъстяването често е причина за нередовен цикъл, липса на овулация и трудности при забременяване. Жените с наднормено тегло често страдат от излишък на естроген и дисбаланс между него и пригестерона. Резултатът обикновено е потисната овулация и закъсняваща менструация.

9. Прием на противозачатъчни

Оралните контрацептиви съдържат синтетични версии на женските полови хормони – естроген и прогестерон. Чрез промяна на хормоналните нива противозачатъчните потискат овулацията, маточната лигавица изтънява и имплантирането се затруднява. По този начин те оказват контрацептивния си ефект.

При прием на противозачатъчни месечния цикъл може да стане по-лек, оскъден и кратък, а в някои случаи дори нередовен и липсващ. Ако това се случи, споделете на гинеколога, тъй като вероятно се налага смяна на контрацептивните таблетки.

10. Преждевременна менопауза

С възрастта качеството и броят на яйцеклетките намаляват. Когато се изчерпва яйчниковия резерв вече не настъпва овулация и менструацията спира. Това е напълно естествен процес, който се случва най-често около 45 годишна възраст. Понякога обаче менопаузата може да настъпи много по-рано от обичайното. Най-честите причини за това са: генетична предразположеност, прекалено ниско или наднормено тегло, проблеми с ендокринната система, автоимунни заболявания, стрес.

f | Сподели с приятели