Опасен ли е задухът по време на бременност

Задухът време на бременност в никакъв случай не е нещо необичайно или рядко срещано.

Задух по време на бременност

Напротив! Това е съвсем нормално състояние, тъй като тялото на жената в този период се нуждае от повече кислород.

В следствие на бременността се развиват различни процеси в организма на бъдещата майка. Те водят до специфични изменения.

Такова например е хормоналното изменение. Нивата на някои хормони се увеличават. Прогестеронът е един от тях. Това увеличение обаче засяга белите дробове и стимулира дихателния център в мозъка. Така количеството въздух, което майката приема, нараства. С напредване на бременността този задух се засилва, тъй като матката става по-голяма с времето и започва да притиска диафрагмата. В следствие на това дишането се затруднява.

Опасен ли е за задухът за бебето

В случай че сте напълно здрави и нямате други здравословни проблеми, задухът не вреди на бебето. Просто се старайте да дишайте дълбоко, като си осигурявате достатъчно кислород. Но бебето ви получава кислород през плацентата. Ето защо не е нужно да се безпокоите за него.

Какво да направите, за да облекчите задуха

Това състояние не е опасно и не изисква намеса от ваша страна. Ако все пак обаче искате да облекчите задуха, можете просто да се опитате да не се натоварвате прекалено много. Освен това можете да държите гърба си изправен, особено когато сте в седнало положение. Така позволявате на дробовете си и да поемат повече въздух. Но дори и тялото ви да е в друго положение, е редно да сте изправени, за да снабдявате белите си дробове с достатъчно количество кислород.

Не прекалявайте с активността, независимо от това какво точно правите. Вслушвайте се в тялото си, то най-добре знае от какво има нужда.

Ако задухът е свързан с болка, кашлица, хрипове, може да е признак, че нещо, различно от бременността, причинява този задух.

Може ли да бъде опасен задухът

Възможно е задухът да бъде предизвикан, ако имате дефицит на желязо. В случай че установите, че имате и анемия, трябва да сте наясно, че на вашето тяло ще му е необходимо повече активност, за да си осигури достатъчно кислород.

Прочетете статията ни за анемия по време бременност – ще Ви бъде полезна.

Ако имате съмнения за астма, задължително си направете изследвания. Също така не е нормално, ако пръстите ви придобиват синкав цвят, ако имате болки в гърдите или ускорен пулс. В случай че имате постоянна кашлица – също се свържете с лекар.

Ако забележите, че имате ускорен пулс, сърцебиене, чувствате се отпаднали, обърнете се към специалист. Също е редно да потърсите медицинска помощ, ако вдигнете висока температура или имате силна кашлица, примесена с кръв.

Възможно е в един момент да усетите недостиг на въздух. Това не е нещо, което трябва да подцените. Напротив, обърнете сериозно внимание, защото е възможно да е свързан с друг проблем. Същото важи и ако в легнало положение почувствате силен задух.

Един много голям процент от бременните жени усещат задух по време на своята бременност. Затова, ако той не е свързан с други симптоми, не се тревожете. Дори и да ви изглежда плашещо. Случай че сте бременни с близнаци, възможно е задухът да е по-силен. Същото важи и в случаите, които имате прекалено голямо количество телесна маса.

f | Сподели с приятели