Уникалната роля на плацентата по време на бременността

Плацентата е един от най-важните органи, които през целия период на бременността ни се грижат за растящият в нас плод. Макар и тя да е извън интереса на бременните жени, нейните функции да са силно пренебрегвани или по-скоро незнайни.

Уникалната роля на плацентата по време на бременността

Въпреки съвсем краткия ѝ живот – плацентата има животоспасяваща роля за бебето ни и това никак не е преувеличено. През целия период на бременността плацентата има функции, които наподобяват тези на черен дроб, бял дроб и бъбреци, и то едновременно за плода.

Докато органите на бебето ни постепенно съзряват и укрепват, плацентата неотменно го пази и му дава възможност да се развива, до момента докато то само може вече да съществува и функционира след раждането.

По повод случката от преди дни, когато разярен баща преби акушерка, само заради една плацента( на 03.07.2017г в болница „Шейново“), ни хрумна да ви разясним малко повече за този уникален и доста пренебрегван „орган“.

Разбира се плацентата и след самото раждане има своите функции, тя съдържа важна генетична информация, източник е на стволови клетки и въобще не бива с лека ръка да се раздава на родителите, още повече изискана по един безумен начин. Но насилието и грубостта над медицински лица и то даващи живот на децата ни е друга тема… Нека поговорим за самата роля на плацентата по време на бременността.

Плацентата – значение, произход и роля

Връщайки се назад във времето плацентата отдавна е оценена от предците ни като нещо твърде специално. Много племена, култури и общности по света я почитат като нещо свещено и редица ритуали показват това. Така например в редица страни до към края на 19-ти век, след самото раждане плацентата не е отрязвана и прекъсвана от пъпната връв. Тя е била оставяна да падне сама, което в някои случаи е траело и дни. Този ритуал е характерен най-вече за Източните култури и е известен под наименованието „раждане лотос“. По този начин новороденото е отделяно от останалите членове на семейството, за да бъде предпазено от редица опасни инфекции и от заболявания съответно.

Именно в медицината на Китай плацентата е използвана дълги години, като средство за засилване на имунитета, жизнените сили на организма и лечение. Тя се смята за „корена на дървото на живота“. В Африка пък след самото раждане, плацентата се погребва в земята. Това се прави от благодарност към нея и функцията ѝ да донесе и отгледа нов живот на бял свят.

След редицата значения и обичаи е време да наблегнем на самото образуване и оформяне на този така важен орган за всяко бебе. Още през първите седмици на всяка бременност започва да се оформя и развива самата плацента. Нейната пълна функционалност и важни функции – да защитава плода, да го снабдява с хранителни вещества и да му помага да расте, напълно се оформят до към 16-та гестационна седмица.

Колкото повече напредва бременността по седмици, толкова повече самата плацента узрява и нейната големина нараства. Зрялата плацента, която се отделя от плода при самото раждане тежи около 400 грама до половин килограм. Тя е плоска, кръгла е и диаметъра и достига не повече от 20 сантиметра.

При формирането си в началния стадии на бременеенето, плацентата се разполага ниско долу в самата матка. С напредването на датата до термина, тя се издига в по-горната част на матката и застава близо до ниската част на плода. Ако ви е любопитно дали плацентата се оформя изцяло от майчини клетки или от тези на плода – може да се каже, че тя собственост и на самата майка и нейното бебе. Образува се от клетки на майката и от клетки на плода. Много специалисти я наричат „буферна зона“. Тя е свързващото звено между кръвоносните съдове на майката и тези на нейното бебче.

Една от основните функции на плацентата е да осигурява на бебето кислород и хранителни вещества от майчиния организъм. В обратна посока от бебето към майката, плацентата пренася отпадните вещества от метаболизма на бебето и вече обработения въглероден диоксид. Плацентата има две страни, които специалистите разпознават. Едната е тази на майката, другата е тази на плода. Майчината страна на плацентата е по-груба и със зърнеста структура. Тя има няколко „джоба“, където връзката с матката и кръвоносните ѝ съдове се осигурява.

Бебешката страна на плацентата е много по-гладка, и е покрита с „амнион“ – ципа, богата на кръвоносни съдове. Именно от тази страна е и пъпната връв. По правило тя излиза от центъра на органа, а не от страните му или от околоплодните обвивки. Самата плацента има изключително важна роля за бебето, както вече многократно споменахме. Освен функцията да храни плода, да му осигурява кислород и да изхвърля отработените хранителни вещества, тя има важна защитна функция.

Така например в начална бременност, от плацентата се отделят специфични хормони, чийто цел е да предпазят плода от спонтанно абортиране. В края на бременността пак тази плацента отделя хормони, чийто функция е да предизвикат очакваната родилна дейност. Вярвате или не за една минута през органа – плацента минават около 500 милилитра кръв. Това количество е равно на кръвта минаваща през мозъка на възрастен индивид. По-малките количества кръвоснабдяване са индикация за повреда на самата плацента и тогава има риск за бебето. Защитната функция на плацентата е да предпазва растящият плод в утробата на майката, от инфекции, наранявания, бактерии, вредни вещества и прочие.

Когато настъпи фактическото раждане, плацентата вече е изпълнила своите важни функции за бебето и се отделя от матката през третия стадии на раждането. Тя се „ражда“, като самото бебе и е много важно акушерите да установят дали цялата плацента и околоплодните ципи са се изхвърлили от родилката. Ако части от тях са останали, това ще предизвика инфекции в самата матка и кръвотечения. За да се отдели плацентата днес, при раждане често се ползват специфични препарати, стимулиращи отделянето ѝ от матката, до 5 минути след раждането на бебето.

По самата плацента, може да се прочете информация за здравето на родилката, за нейната бременност – срок, протичане и период на раждане. Особено през втората половина на бременността е важно състоянието на плацентата стриктно да се следи, защото има редица възможни изменения водещи до лошо кръв снабдяване на плода и оттам до загубата му. Някои от тях са предлежание на плацентата, преждевременно отлепване, плацентарна недостатъчност и неправилна форма, дебелина или навлизане дълбоко в матката.

Прочетете още за бременността и по скоро за анемията по време на нея – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели