Уникалната роля на плацентата по време на бременността!

Плацентата е един от най-важните органи, които през целия период на бременността ни, се грижат за растящият в нас плод. Макар и тя да е извън интереса на бременните жени, нейните функции да са силно пренебрегвани или по-скоро незнайни.

Уникалната роля на плацентата по време на бременността

Въпреки съвсем краткия ѝ живот – плацентата има животоспасяваща роля за бебето ни и това никак не е преувеличено. През целия период на бременността плацентата има функции, които наподобяват тези на черен дроб, бял дроб и бъбреци, и то едновременно за плода.

Докато органите на бебето ни постепенно съзряват и укрепват, плацентата неотменно го пази и му дава възможност да се развива, до момента докато то само може вече да съществува и функционира, след раждането.

По повод случката от преди дни, когато разярен баща преби акушерка, само заради една плацента( на 03.07.2017г в болница “Шейново”), ни хрумна да ви разясним малко повече за този уникален и доста пренебрегван „орган“. Разбира се плацентата и след самото раждане има своите функции, тя съдържа важна генетична информация, източник е на стволови клетки и въобще не бива с лека ръка да се раздава на родителите, още повече изискана по един безумен начин. Но насилието и грубостта над медицински лица и то даващи живот на децата ни е друга тема… Нека поговорим за самата роля на плацентата по време на бременността!

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Плацентата – значение, произход и роля

Връщайки се назад във времето плацентата отдавна е оценена от предците ни, като нещо твърде специално. Много племена, култури и общности по света я почитат, като нещо свещено и редица ритуали показват това. Така например в редица страни до към края на 19-ти век, след самото раждане плацентата не е отрязвана и прекъсвана от пъпната връв. Тя е била оставяна да падне сама, което в някои случаи е траело и дни. Този ритуал е характерен най-вече за Източните култури и е известен под наименованието „раждане лотос“. По този начин новороденото е отделяно от останалите членове на семейството, за да бъде предпазено от редица опасни инфекции и от заболявания съответно.

Именно в медицината на Китай плацентата е използвана дълги години, като средство за засилване на имунитета, жизнените сили на организма и лечение. Тя се смята за „корена на дървото на живота“. В Африка пък след самото раждане, плацентата се погребва в земята. Това се прави от благодарност към нея и функцията ѝ да донесе и отгледа нов живот на бял свят.

След редицата значения и обичаи е време да наблегнем на самото образуване и оформяне на този така важен орган за всяко бебе. Още през първите седмици на всяка бременност започва да се оформя и развива самата плацента. Нейната пълна функционалност и важни функции – да защитава плода, да го снабдява с хранителни вещества и да му помага да расте, напълно се оформят до към 16-та гестационна седмица. Колкото повече напредва бременността по седмици, толкова повече самата плацента узрява и нейната големина нараства. Зрялата плацента, която се отделя от плода при самото раждане тежи около 400 грама до половин килограм. Тя е плоска, кръгла е и диаметъра и достига не повече от 20 сантиметра.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

При формирането си в началния стадии на бременеенето, плацентата се разполага ниско долу в самата матка. С напредването на датата до термина, тя се издига в по-горната част на матката и застава близо до ниската част на плода. Ако ви е любопитно дали плацентата се оформя изцяло от майчини клетки или от тези на плода – може да се каже, че тя собственост и на самата майка и нейното бебе. Образува се от клетки на майката и от клетки на плода. Много специалисти я наричат „буферна зона“. Тя е свързващото звено между кръвоносните съдове на майката и тези на нейното бебче.

Една от основните функции на плацентата е да осигурява на бебето кислород и хранителни вещества от майчиния организъм. В обратна посока от бебето към майката, плацентата пренася отпадните вещества от метаболизма на бебето и вече обработения въглероден диоксид. Плацентата има две страни, които специалистите разпознават. Едната е тази на майката, другата е тази на плода. Майчината страна на плацентата е по-груба и със зърнеста структура. Тя има няколко „джоба“, където връзката с матката и кръвоносните ѝ съдове се осигурява.

Бебешката страна на плацентата е много по-гладка, и е покрита с „амнион“ – ципа, богата на кръвоносни съдове. Именно от тази страна е и пъпната връв. По правило тя излиза от центъра на органа, а не от страните му или от околоплодните обвивки. Самата плацента има изключително важна роля за бебето, както вече многократно споменахме. Освен функцията да храни плода, да му осигурява кислород и да изхвърля отработените хранителни вещества, тя има важна защитна функция!

Така например в начална бременност, от плацентата се отделят специфични хормони, чийто цел е да предпазят плода от спонтанно абортиране. В края на бременността пак тази плацента отделя хормони, чийто функция е да предизвикат очакваната родилна дейност. Вярвате или не за една минута през органа – плацента минават около 500 милилитра кръв. Това количество е равно на кръвта минаваща през мозъка на възрастен индивид. По-малките количества кръвоснабдяване са индикация за повреда на самата плацента и тогава има риск за бебето. Защитната функция на плацентата е да предпазва растящият плод в утробата на майката, от инфекции, наранявания, бактерии, вредни вещества и прочие.

Когато настъпи фактическото раждане, плацентата вече е изпълнила своите важни функции за бебето и се отделя от матката през третия стадии на раждането. Тя се „ражда“, като самото бебе и е много важно акушерите да установят дали цялата плацента и околоплодните ципи са се изхвърлили от родилката. Ако части от тях са останали, това ще предизвика инфекции в самата матка и кръвотечения. За да се отдели плацентата днес, при раждане често се ползват специфични препарати, стимулиращи отделянето ѝ от матката, до 5 минути след раждането на бебето.

По самата плацента, може да се прочете информация за здравето на родилката, за нейната бременност – срок, протичане и период на раждане. Особено през втората половина на бременността е важно състоянието на плацентата стриктно да се следи, защото има редица възможни изменения водещи до лошо кръв снабдяване на плода и оттам до загубата му! Някои от тях са предлежание на плацентата, преждевременно отлепване, плацентарна недостатъчност и неправилна форма, дебелина или навлизане дълбоко в матката.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете още за бременността и по скоро за анемията по време на нея – ще ви бъде интересно.

| Сподели с приятели