Бременност и болки в таза – опасно ли е

Бременност и болки в таза наречени ОТБ. Какво е това, какви са симптомите и опасно ли е за една бременна жена?

Бременност и болки в таза

Краткото наименование ОТБ всъщност означава – „опасваща тазова болка“, която е свързана с бременността.

Това състояние се появява при някои бременни и повечето специалисти го наричат ДПС или „дисфункция на пубисна симфиза“.

Тъй като сме наясно, че всяко едно неразположение и остра болка по време на бременността са притеснителни и всяка жена търси отговори. То сега ще ви разкажем малко по-подробно за болките в таза по време на бременността и всичко свързано с това състояние.

Кои жени са предразположени към това състояние

Статистиките красноречиво сочат, че всяка една бременна жена на пет такива получава подобни болки в таза. Това като процент никак не е малко, затова и е добре да знаете признаците на самото състояние и винаги да се консултирате с лекуващият ви лекар, за да няма усложнения.

Причините за болките в таза докато сте бременни са много, със сигурност не е една, но на специалистите все още не им е известно защо това състояние се предизвиква по време на бременност.

Най-честите причини да имате болки в таза докато износвате бебето си са – високото тегло на бебето или неговата позиция, не добра функция на тазобедрените стави или пък отминала травма на самия таз.

Основно жените предразположени към тазови болки са в следните рискови групи:

 • Работят тежък физически труд
 • Имат стара травма на таза от злополучно падане или катастрофа
 • Имали са болка в таза с предишната си бременност
 • Имат хронична болка в поясната област, кръста или таза

Разбира се жени, които не спадат към нито една от посочените групи, също могат да имат болки в таза докато са бременни, защото както споменахме специалистите не отличават твърда причина за появата им.

Какви са симптомите на състоянието

Като цяло не си представяйте болките в таза като болки в областта на кръста или гърба (при напреднала вече бременност). Сборът от изключително неприятни симптоми на тъпа и продължителна болка се свързва и със скованост на самите тазобедрени стави. Има разминаване в движението им и независимо дали в предната или задна част на таза са болките, те са доста тревожни.

Като цяло с голяма сигурност може да се доверите на мнението на специалистите, че бременност и болки в таза са безопасни за бебето ви. Но те са опасни за вас, защото силната болка може да ограничи движенията ви значително, което ще се отрази и на нормалното протичане на бременността все пак.

Разбира се, симптомите на тревожното състояние за различните жени са различни. Но общо казано специалистите извеждат три основни симптома, които са: остра болка в областта на срамната кост отпред, в областта между вагината и ануса, както и в областта на долните странични части на гърба (към таза).

При едни бременни симптоматиката е по-тежка, докато при други по-лека. По-тежките състояния на болки в таза, докато износвате детето, си са болка преминаваща към бедрата чак, такава която предизвиква триене, пукане и щракане на тазобедрените стави.

Като цяло болката се усеща най-силно докато се движите, качвате се по стълби, обръщате се от една на друга страна в легнало положение или ви се налага да останете на един крак за кратко.

Някои бременни споделят, че при наложили се обстоятелства да разтворят краката си, например докато слизат от автомобил, изпитват силна болка.

Опасно е да изпитвате тазобедрени болки по време на бременността, защото те могат да предизвикат и контракции, особено опасни в напреднала вече бременност. Затова и на състоянието трябва да се обърне сериозно внимание, а не да се гледа на него като нормално разтягане например.

Съществуват редица техники за овладяване на болката и силния дискомфорт от нея. Но за да се случат нещата е нужно да се реагира още в самото начало, когато усетите първите симптоми на ОТБ.

Не бързайте да си мислите, че жените имащи болка в таза, докато са бременни не могат да родят по естествен път. Напротив това е напълно възможно, ако състоянието се овладее и няма усложнения.

Кога да потърсим помощ, какво е лечението и как да се справим с проблема

Бременност и болки в таза определено се лекуват. Но колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-бързо ще се избавите от неприятните последствия!

Един от често използваните начини за справяне с проблема – е помощта на физиотерапевт. Той професионално ще раздвижи засегнатата тазобедрена става, ще я намести и тя ще започне полека да функционира отново.

Много е важно вашият лекуващ лекар или следящ бременността ви да ви насочи към правилен физиотерапевт с богат опит в областта на болките в таза при бременни. Задължително е да сте информирани, че болката няма да изчезне докато бебето не се роди, но все пак тя ще е минимална ако е лекувана успешно.

По правило жените, усетили подобни симптоми и в начален етап на бременност и болки в таза, са насочени към физиотерапия. Тя цели намаляване на болката, раздвижване на ставите и мускулите, за да бъдат по-гъвкави.

Самият таз, връзките му, гръбначния стълб и бедрата се насочват към правилната подвижност. Това се прави чрез специфични упражнения във вода, упражнения заякващи дъното на таза, стомаха, гърба и бедрата. За по-изявените случаи се използват колани за поддържане на таза, както и електрическа стимулация на нервите, за да се облекчи състоянието.

Съветите на специалистите-физиотерапевти към жени в бременност и болки в таза са:

 • Движение, но умерено и без болка
 • Чести почивки
 • Носене на удобни, плоски обувки, които добре оформят и поддържат свода ви
 • Бавно качване по стъпала и не твърде често
 • Спане в удобна позиция (настрани с възглавница между коленете)
 • Никакви резки движения и предизвикващи болка (сядане на пода, кръстосване на крака и прочие)
 • Не стойте дълго в едно положение – седнала или права, както и не вдигайте тежести

Като цяло бременност и болки в таза е преодолим проблем с правилните средства. Помислете и за самото раждане без болка по естествен път. Може да е във вода, както съветват повечето специалисти, защото ставите са отпуснати или в подходяща поза например. Добре е да обсъдите всичко това с лекаря наблюдаващ вашата бременност.

Може да прочетете още за раждане във вода – ще ви бъде интересно.

f | Сподели с приятели