Травми в областта на корема по време на бременност

Травми в областта на корема по време на бременност. Понякога, колкото и внимателни да сте, колкото и да се пазите – можете да получите травма в областта на корема, докато износвате бебето си.

Травми в областта на корема по време на бременност

Тези травми могат да са разнообразни. Понякога това е нелепо падане, при подхлъзване. Друг път причината е тежък или по-лек пътно-транспортен инцидент. За жалост ударите могат да са и от побой в някои ситуации.

Каквато и да е причината за вашата коремна травма докато сте бременни – това е много опасно и трябва да посетите вашият наблюдаващ ви акушер-гинеколог. Той ще ви прегледа и ще ви назначи нужната терапия и наблюдения, ако това се налага. В този материал ще разгледаме причините за различните коремни травми по време на бременността, как евентуално да ги предотвратим и ако ни се случат, как да се изследваме?

Прочетете и статията ни за интересното явление – Лупус по време на бременността. Сега по въпроса за коремните травми по време на бременността.

Травми в областта на корема по време на бременност – причини, последствия и мерки

Бременна сте. Но случайно сте паднали, ударили сте си корема или сте претърпели инцидент – нужно е веднага да се консултирате с лекаря си. В голяма част от ситуациите коремните травми по време на бременността се случват внезапно и при това никак не зависят от поведението на бременната.

Колкото и да сте внимателни, може да се подхлъзнете на заледен тротоар, да ви блъснат докато пресичате или в колата ви. Да, не сте виновни за случилото се, но трябва лично да вземете мерки. Независимо дали травмата, която сте претърпели в корема си, докато сте бременни – е лека или тежка. Посетете лекар. Той най-добре ще прецени случилото ви се и ще ви посъветва как да износите безпроблемно детето си.

Като цяло травмите в областта на корема, докато сте бременни могат да се разделят на три основни групи – травма при падане върху корема, удар в областта на корема или пътно произшествие. Трите ситуации са различни и нараняванията, както и последствията за вас и бебето ви, също са различни.

Най-често опасността от падане на корема ви, докато износвате бебето си, се появява в последния триместър. Тогава сте по-тромави, центъра на тежестта ви силно се е изместил поради все по-големия ви корем. Докато се движите, можете внезапно да загубите равновесие и от най-малката неравност или завой – затова бъдете внимателни. Важно е да се движите много внимателно и бавно. Ако усетите, че падате – то постарайте се да бъде на задните ви части и от по-ниско – за да предпазите корема си.

Хормоните, отделяни от тялото ви в третия триместър, силно намаляват устойчивостта на ставните ви връзки и еластичността им. Когато се движите правете го бавно и избягвайте близостта до обемни мебели, където бихте могли да се нараните при залитане.

По правило не можете да избегнете едно падане изцяло, но можете донякъде да го предотвратите. Докато сте бременна винаги използвайте перилата на стълбите, когато слизате или се качвате – така имате по-голяма упора. Докато се къпете използвайте нещо за сядане, за да не залитнете уморени от водата и топлината. Не се опитвайте да вдигате тежки неща над килограм, два и носете удобни обувки на равна подметка.

Сядайте, ставайте и се движете бавно и внимателно. Ударите в корема докато сте бременни могат да са целенасочени или неволни. Ако имате малки деца те могат неволно да ви ударят в корема. Можете да сте жертва на домашно насилие, което не бива по никакъв начин да се толерира. Може съвсем неволно в градския транспорт някои да ви удари в областта на корема. Ситуациите са много и разнообразни. Но запомнете – докато сте бременни е много важно да пазите корема си от директни удари, защото това е опасно за вас и за вашето бебе.

За да избегнете директни удари в корема докато износвате бебето си, бъдете бдителни за мокри подове или неравности. Винаги сядайте докато пътувате в градски транспорт. Внимавайте докато играете с детето си или докато домакинствате – оглеждайте за отворени шкафове или врати, където можете да се ударите. По сняг, лед или мокри от дъжд тротоари ходете с придружител ако е възможно. Ако не бъдете много внимателни.

Ако сте жертва на насилие у дома – веднага потърсете помощ и подкрепа. Бременните не са застраховани и от пътно-транспортни катастрофи. Ударът в корема при тях е особено опасен. Като цяло в напреднала бременност колана е неудобен и закона ви позволява да не го слагате – НО той може да спаси вас и бебето ви, при евентуален пътен инцидент, затова помислете. Ако сте шофьор и сте бременна – внимавайте не карайте уморена, за да избегнете инцидент. Все пак бременната, особено в последните месеци от бременността е много често уморена и ѝ се спи, затова избягвайте да шофирате в това си състояние.

Как да се изследвате, ако сте си ударили корема и какви са тревожните предупредителни симптоми

Тук е нужно да разделим травмите в областта на корема докато сте бременни на две – леки и тежки. Независимо дали вашата травма е лека или тежка – посещението на лекар е задължително. Ако травмата ви е лека, то вашия гинеколог ще прегледа вас и бебето ви на ултразвук. Така ще се увери дали всичко е наред. Ще чуе тоновете на плода. Ще ви разпита за евентуални болки от ваша страна или кървене от вагината.

Много често травмите в коремната област докато сте бременна, може да доведат до отлепяне на плацентата. Това е много опасно състояние. При тежки травми ще бъдете хоспитализирани и ще наблюдават пулса на бебето ви. Ще ви вземат кръвни изследвания, евентуално ще ви погледнат на скенер или рентген. Не винаги травмата се проявява веднага, затова е нужно да бъдете наблюдавани.

Ако сте претърпели травма в областта на корема докато сте бременни и вече сте били на лекар – всичко е нормално за момента, то следете за последващи симптоми. Те могат да бъдат свързани със силна коремна болка или такава в областта на кръста. Бебето ви може внезапно да спре да се движи или вие да изпитвате задух, световъртеж и слабост. Освен това може да получите влагалищно кървене или контракции в матката. Имате ли един или няколко от тези симптома веднага отново отидете на лекар.

Бъдете бдителни и отговорни мили мами. Така ще родите здрави деца и вие самите ще сте здрави също.

Прочетете и статията ни за болките в таза по време на бременност. Пазете се мили дами и лека бременност.

f | Сподели с приятели