ЛУПУС по време на бременността – какво е това и опасно ли е

ЛУПУС по време на бременността – знаете ли какво е това и дали е опасно? Ако сте от мамите, бременни и не сте чували за състоянието – сега е времето да прочетете тази наша статия, която ще ви разясни абсолютно всичко, което трябва и е добре да знаете по въпроса.

ЛУПУС по време на бременността

Какво е лупус като заболяване? То накратко е заболяване на самата имунна система и в един момент собствените ни клетки – атакуват собствения ни организъм.

Като цяло самото заболяване е много трудно да се открие и диагностицира, но може да засегне важни органи и системи, като тези на бъбреците, на кожата, на сърцето и мозъка, както и на ставите.

Един от най-характерните белези на състоянието е зачервяване под формата на обрив, което се появява по лицето – в областта на бузите и прилича много на пеперуда. Но нашата цел е не да разискваме толкова самото състояние, а възможността да забременеете, когато го имате и какви са рисковете, ако сте бременни.

Прочетете и материала ни за Прееклампсия по време на бременността – още едно опасно състояние.

ЛУПУС по време на бременността – най-важното, което трябва да знаете, подготовката която е нужно да направите и как да се справяте с евентуалните възникнали проблеми

Като цяло лекарите са разделени на два фланга, относно това състояние. Едната част съветват жените да не забременяват, защото състоянието е опасно за самите тях и бебетата им. Другата част обаче, са на мнение, че бременността с лупус носи известни рискове – но те могат напълно безопасно да забременеят и напълно нормално да родят здраво бебе. Просто, ако имате лупус или установите за наличието му докато сте бременни – трябва да сте запознати с известните му рискове и така да контролирате състоянието, а не то да контролира вас. По този начин ще можете да сте сигурни, че резултатите от бременността ви ще са ОК – тоест бебето и вие ще сте здрави.

Ако имате диагностицирано подобно имунно заболяване (ЛУПУС по време на бременността) и планирате бременност е нужно да направите известна подготовка. Така например, трябва да сте сигурни и да сте обсъдили с лекаря си, че лупуса е под контрол. Важно е да се контролират бъбреците, защото през времето на бременността те допълнително се натоварват. Активно заболяване на бъбреците докато сте бременни, може да доведе до спонтанен аборт, така че ако сте имали лупус – уверете се, че той в последната половин година е в затишие и под контрол. Лекарствата и медикаментите, с които лекувате заболяването понякога трябва да бъдат преразгледани и спрени, защото са опасни за самата бременност. Повечето от тях е добре да са спрени поне половин година преди да планувате бременност.

ЛУПУС по време на бременността е състояние, което се отнася към високорисковите бременности, затова от самото начало трябва да бъде наблюдавано стриктно. Затова подгответе се раждането да бъде в специални отделения на болници подготвени за целта. Като цяло лупус крие рискове да получите хипертония докато сте бременни, да имате преждевременно раждане и трябва да сте готови и психически, и физически за рисковете очакващи ви.

Най-честите проблеми и рискове, когато имате имунното заболяване – ЛУПУС

Трябва да сте наясно още преди да заченете, че състоянието изисква много по-редовни и щателни прегледи по време на бременността. Състоянието много тежко се обостря обикновено през първите до 3 месеца от началото на зачеването. По данни от проучвания това става при не повече от 30% от жените. Като цяло, ако сте страдали от лупус и вече повече от половин година симптоми липсват, няма да имате усложнения, като забременеете.

Един от най-честите високи рискове, засягащ поне до 20% от бременните страдащи от лупус – е хипертонията. Завишеното кръвно налягане е много опасно за майката и бебето, ако не се контролира и често води до прееклампсия. Допълнително имунното ви заболяване (ЛУПУС по време на бременността) ще се влоши, ако имате наследствена хипертония, ако имате бъбречни проблеми и ако пушите.

Спонтанният аборт и преждевременното раждане също са сред често срещаните усложнения на ЛУПУС по време на бременността. Поради антителата, които имунното заболяване образува – във вените и артериите на бременната се образуват повече съсиреци и това води до спонтанният аборт. Почти всяка трета бременна с лупус, ражда бебето си преждевременно. Това е свързано с високото кръвно налягане и риска от прееклампсия. На фона на всички рискове до тук, за майката и бебето – бебето е силно изложено на риска да се появи с вродени увреждания и малформации, необратими дефекти и мозъчни увреждания.

Как да се погрижите за себе си и бебето си, ако сте болни от ЛУПУС

Най-важното нещо е редовно да се преглеждате. Да обсъждате с лекуващият ви лекар всичко, което ви тревожи. Много е важно да си почивате редовно и да не се преуморявате. Също толкова важно е и да следите теглото си, за да не наддавате прекалено много – това е рисково за хипертонията и бъбреците. По-добре се хранете с повече плодове и зеленчуци – набавяйте си здравословно и пълноценно ежедневно меню. При това имунно заболяване не палете цигара даже и забравете за алкохола – това важи всъщност и за бременните, които не страдат от лупус.

Ако се колебаете, как би могло да протече самото раждане – то всичко зависи от състоянието ви. Понякога стреса е доста голям и се налага Секцио, но като цяло няма причина да родите по естествен път, ако се чувствате добре и нямате усложнения. Освен за самата бременност и раждането, ЛУПУС по време на бременността оказва влияние и за процеса на кърмене. Често майките с това състояние не могат да произведат достатъчно кърма или бебетата им не могат да сучат, защото са твърде слаби родени преждевременно. Рядко срещано е и състоянието неонатален лупус, което малко бебета придобиват след раждането от майки страдащи от заболяването. То изчезва след време, но може да причини сърдечни проблеми у бебето и аномалии.

Надяваме се бяхме ви полезни, затова прочетете и материала ни за работата по време на бременността. Ще ви е от полза. Пазете се мили мами.

f | Сподели с приятели