ЛУПУС по време на бременността – какво е това и опасно ли е?

ЛУПУС по време на бременността – знаете ли какво е това и дали е опасно? Ако сте от мамите, бременни и не сте чували за състоянието – сега е времето да прочетете тази наша статия, която ще ви разясни абсолютно всичко, което трябва и е добре да знаете по въпроса!

ЛУПУС по време на бременността

Какво е лупус, като заболяване? То накратко е заболяване на самата имунна система и в един момент собствените ни клетки – атакуват собствения ни организъм.

Като цяло самото заболяване е много трудно да се открие и диагностицира, но може да засегне важни органи и системи, като тези на бъбреците, на кожата, на сърцето и мозъка, както и на ставите.

Един от най-характерните белези на състоянието е зачервяване под формата на обрив, което се появява по лицето – в областта на бузите и прилича много на пеперуда. Но нашата цел е не да разискваме толкова самото състояние, а възможността да забременеете, когато го имате и какви са рисковете, ако сте бременни.

дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13.50лв.
дълъг клин за бременни 12.50лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Прочетете и материала ни за Прееклампсия по време на бременността – още едно опасно състояние.

ЛУПУС по време на бременността – най-важното, което трябва да знаете, подготовката която е нужно да направите и как да се справяте с евентуалните възникнали проблеми?

Като цяло лекарите са разделени на два фланга, относно това състояние. Едната част съветват жените да не забременяват, защото състоянието е опасно за самите тях и бебетата им. Другата част обаче, са на мнение, че бременността с лупус носи известни рискове – но те могат напълно безопасно да забременеят и напълно нормално да родят здраво бебе. Просто, ако имате лупус или установите за наличието му докато сте бременни – трябва да сте запознати с известните му рискове и така да контролирате състоянието, а не то да контролира вас! По този начин ще можете да сте сигурни, че резултатите от бременността ви ще са ОК – тоест бебето и вие ще сте здрави.

Ако имате диагностицирано подобно имунно заболяване (ЛУПУС по време на бременността) и планирате бременност е нужно да направите известна подготовка. Така например, трябва да сте сигурни и да сте обсъдили с лекаря си, че лупуса е под контрол. Важно е да се контролират бъбреците, защото през времето на бременността те допълнително се натоварват. Активно заболяване на бъбреците докато сте бременни, може да доведе до спонтанен аборт, така че ако сте имали лупус – уверете се, че той в последната половин година е в затишие и под контрол. Лекарствата и медикаментите, с които лекувате заболяването понякога трябва да бъдат преразгледани и спрени, защото са опасни за самата бременност. Повечето от тях е добре да са спрени поне половин година преди да планувате бременност.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

ЛУПУС по време на бременността е състояние, което се отнася към високорисковите бременности, затова от самото начало трябва да бъде наблюдавано стриктно. Затова подгответе се раждането да бъде в специални отделения на болници подготвени за целта. Като цяло лупус крие рискове да получите хипертония докато сте бременни, да имате преждевременно раждане и трябва да сте готови и психически, и физически за рисковете очакващи ви.

Най-честите проблеми и рискове, когато имате имунното заболяване – ЛУПУС

Трябва да сте наясно още преди да заченете, че състоянието изисква много по-редовни и щателни прегледи по време на бременността. Състоянието много тежко се обостря обикновено през първите до 3 месеца от началото на зачеването. По данни от проучвания това става при не повече от 30% от жените. Като цяло, ако сте страдали от лупус и вече повече от половин година симптоми липсват, няма да имате усложнения, като забременеете.

Един от най-честите високи рискове, засягащ поне до 20% от бременните страдащи от лупус – е хипертонията. Завишеното кръвно налягане е много опасно за майката и бебето, ако не се контролира и често води до прееклампсия. Допълнително имунното ви заболяване (ЛУПУС по време на бременността) ще се влоши, ако имате наследствена хипертония, ако имате бъбречни проблеми и ако пушите.

Спонтанният аборт и преждевременното раждане също са сред често срещаните усложнения на ЛУПУС по време на бременността. Поради антителата, които имунното заболяване образува – във вените и артериите на бременната се образуват повече съсиреци и това води до спонтанният аборт. Почти всяка трета бременна с лупус, ражда бебето си преждевременно. Това е свързано с високото кръвно налягане и риска от прееклампсия. На фона на всички рискове до тук, за майката и бебето – бебето е силно изложено на риска да се появи с вродени увреждания и малформации, необратими дефекти и мозъчни увреждания.

Как да се погрижите за себе си и бебето си, ако сте болни от ЛУПУС?

Най-важното нещо е редовно да се преглеждате. Да обсъждате с лекуващият ви лекар всичко, което ви тревожи. Много е важно да си почивате редовно и да не се преуморявате. Също толкова важно е и да следите теглото си, за да не наддавате прекалено много – това е рисково за хипертонията и бъбреците. По-добре се хранете с повече плодове и зеленчуци – набавяйте си здравословно и пълноценно ежедневно меню. При това имунно заболяване не палете цигара даже и забравете за алкохола – това важи всъщност и за бременните, които не страдат от лупус!

Ако се колебаете, как би могло да протече самото раждане – то всичко зависи от състоянието ви. Понякога стреса е доста голям и се налага Секцио, но като цяло няма причина да родите по естествен път, ако се чувствате добре и нямате усложнения! Освен за самата бременност и раждането, ЛУПУС по време на бременността оказва влияние и за процеса на кърмене. Често майките с това състояние не могат да произведат достатъчно кърма или бебетата им не могат да сучат, защото са твърде слаби родени преждевременно! Рядко срещано е и състоянието неонатален лупус, което малко бебета придобиват след раждането от майки страдащи от заболяването. То изчезва след време, но може да причини сърдечни проблеми у бебето и аномалии.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Надяваме се бяхме ви полезни, затова прочетете и материала ни за работата по време на бременността. Ще ви е от полза! Пазете се мили мами!

| Сподели с приятели