Холестаза на бременността – безобидно или опасно за бебето

Холестаза на бременността или още наричана Акушерска холестаза е заболяване, което се появява в края на една бременност. Можете да го срещнете още под наименованието „интрахепатална холестаза“, използвано от специалистите.

Холестаза на бременността.

В какво се изразява това заболяване или по-скоро състояние, според редица медици? Дали има опасност за родилката, ако го развие? И най-вече какво се случва с плода в утробата?

Днес ще ви запознаем именно с отговорите на тези въпроси, за да сте максимално подготвени за всичко, което може да ви се случи в края на една привидно нормална до момента бременност.

Ако имате болки в таза, а сте бременна или ваша приятелка изпитва този дискомфорт, прочетете материала ни за бременността и болките в таза. А сега да продължим с Холестаза на бременността.

Холестаза на бременността – какво представлява състоянието и какви са причините да се появи

Холестаза на бременността може да развие една бременна, която вече е към края на термина си. Самото състояние за бъдещата майка е доста дразнещо и притеснително, защото се изразява в силен и непрестанен сърбеж по кожата – най-вече в областта на крайниците (ръцете и краката).

Специалистите твърдят, че холестаза е състояние, което не крие никакви опасности за родилката. Но то самото е много опасно за бебето в утробата ѝ. Защо се появява сърбежа и какво е толкова опасно за бебето?

Холестаза на бременността се причинява от неправилното транспортиране на течността от жлъчката. Тоест жлъчната течност по пътя си от черния дроб към червата е възпрепятствана. Като цяло жлъчната течност, макар и образувана в черния дроб, се събира в жлъчния мехур и оттам преминава към червата, за да бъде изхвърлена. Преди да се отдели като отпадъчен материал обаче тази течност има важна функция – да разгражда мазнините от храната, която сме приели. Специалистите в акушер-гинекологията не са наясно защо това състояние се проявява при някои жени в края на бременността им.

Теорията им е, че навярно бурните хормонални промени в организма на майката водят до изменения във функциите на черния дроб. Трябва да стане ясно на родилката, че при този род състояния не жлъчния мехур има вина за проблемите им, а самият черен дроб! По принцип проблемното движение на жлъчната течност се дължи по-често на хепатити, прием на медикаменти за лечение, цироза, увреждане на панкреаса или запушени и увредени жлъчни канали. Защо именно в края на бременността жлъчната течност може да бъде възпрепятствана да стигне до червата никак не е ясно все още.

Установено е с практиката, че Холестаза на бременността най-често имат жени износващи многоплодна бременност. Ако в утробата ви растат близнаци или тризнаци, то шансовете да се прояви състоянието при вас са доста по-големи от тези на едноплодните бременности.

При това лекарите се съмняват, че самото състояние е заложено в генома на жените и съвсем логично е то да се предава по наследствен път. Затова, ако в семейната ви история има майки или баби с подобен проблем, то трябва да го споделите с наблюдаващият ви лекар, защото е възможно и вие да го придобиете.

Холестаза на бременността – възможно лечение, симптоматика и усложнения

Както споменахме малко по-горе в материала, силният сърбеж по кожата е един от най-изявените симптоми на състоянието. Защо е така? Когато жлъчната течност се натрупа в черния дроб, защото не може да се транспортира до жлъчния мехур и оттам към червата – тя преминава в кръвта. От кръвта съвсем логично се натрупва и по тъканите в тялото, затова се появява и този неприятен сърбеж.

Разбира се симптомите на акушерска холестаза са различни при всяка една бременна. Към сърбежа могат да се добавят още симптоми като липса на апетит, болки в корема и хранопровода, жълтеникава кожа и гадене, промяна в урината и изпражненията, ако състоянието е силно обостряно.

Защо Холестаза на бременността е толкова опасна за бебето? Защото „изливащите се“ в кръвта на бременната жлъчни сокове стигат не само до тъканите и се появява сърбеж. Те достигат и до организма на бебето, защото чрез плацентата попадат в кръвта му и могат да доведат до редица вредни състояние. Именно поради тази причина състоянието трябва своевременно да се лекува.

За да се намали жлъчната течност задържана в черния дроб и отиваща в кръвта се използват медикаменти. Сърбежът се облекчава с кремове, но не бива да се ползват такива с кортикостероиди в състава им или с антихистамин. Те са много опасни за плода и единствено лекар може да прецени дали да прибегнете до такова лечение.

Много проучвания сочат, че Холестаза на бременността тясно се свързва с преждевременното раждане и натравянето на плода с мекониум (бебешки изпражнения изпуснати в околоплодните води).

Като цяло мекониум е възможно бебето да изпусне и когато раждането е преминало датата на термина, но при холестаза това изпускане е често срещано. Какви са опасностите? Бебето вдишва от мекониум озовал се в плацентата. Това става преди или по време на самото раждане. Така има опасност от задушаване, инфекции и прочие.

Повече по темата, може да прочетете в статията ни за мекониум в утробата по време на бременност.

Добре е да знаете, че при налична Холестаза на бременността, лекарят ви стриктно трябва да ви следи. Да наблюдава чистотата на околоплодната течност, развитието на плода и при голяма опасност да предизвика раждане, дори и да е преждевременно. Важното е бебето и майката да са в безопасност.

Не се тревожете мили бременни, състоянието е по-скоро безобидно, ако ви сполети, но все пак доброто наблюдение ще доведе и до добър край. Затова бъдете информирани и се радвайте на прекрасната си бременност.

f | Сподели с приятели