Що е то Гроздовидна (моларна) бременност

Гроздовидна бременност, що за бременност е това и дали наистина в утробата ни расте плод на малко човече или нещо странно се случва с тялото ни?

Гроздовидна бременност

Гроздовидната бременност е рядко състояние, което може да възникне при една жена. Тя се нарича още в практиката моларна бременност или хидатитоза-мола.

Мислите си, че очаквате бебе, а това съвсем не е така

Тази „мнима“ бременност всъщност е причислена към раковите заболявания и се нарича гроздовидна, защото наместо плацента в утробата на бременната се оформят образувания под гроздовидна форма и структура. Но големият въпрос тук е има ли бебе или не при този вид бременност? Ето и какво казват специалистите.

Прочетете и статията ни за зачеването – ще ви е полезна.

Гроздовидна бременност – що за бременност е това и има ли различни видове

Гроздовидната бременност, както вече споменахме, е рядко заболяване или усложнение при жените. То е поставено в категорията на туморните образования, като плацентата и образуването ѝ са заменени от гроздовидни туморни образувания от тъкан. Тези образования се виждат и диагностицират на ултразвук. Пълни са с течност, но все пак не изпадайте в паника – доброкачествени са и лечение може да се проведе за пълното излекуване.

Тъжното в случая е, че гроздовидна бременност е фалшива бременност. Ако сте чакали години наред и сега мислите, че сте бременна, а бременността е моларна – бебе може и въобще да няма. Ако има, то няма как да се развие и да го родите. Моларната бременност много прилича на извънматочната. Шансът и при двете да се износи бебе е равен на нула. Доброто, ако има нещо добро в тази бременност е, че в почти 100% от случаите зародиш, които да се развива няма. Така единственото ви успокоение остава, че няма да убиете малкото зрънце във вас, защото такова няма.

Гроздовидна бременност има два вида – едната лекарите наричат „пълна“, другата „частична“. Разликата между двете е в генетичния материал, който преминава към яйцеклетката при самото оплождане. Гроздовидната бременност е следствие на „неправилно оплождане“ така да се каже.

Броят на хромозомите, участващи в оплождането, трябва да е равен от двамата родители. Точно по 23 от майката и толкова от бащата. Но при моларната бременност броят на хромозомите е погрешен. Двойките ДНК хромозоми са неточни. Срещат се ситуации на подобно оплождане, когато има само хромозоми от майката или обратното от бащата. Понякога бащините хромозоми са двоен брой. При всички случаи има сериозни генетични увреждания и развитието на плода няма как да се случи.

Ако въобще се е осъществило зачеване и има плод, то той ще бъде увреден и няма да бъде пълноценно износен. Последиците за майката също ще са сериозни, при това. Пълна гроздовидна бременност специалистите установяват, когато хромозоми от майката при оплождането няма предадени. Тези от бащата са двойни и шанс да се развие плацента или зародиш няма. Опасността на този вид мнима бременност е липсата на плацента. Има налице повишено отделяне на кръв, защото матката се разширява. Но липсващата плацента не поема кръвта и тя се отделя навън.

Частична гроздовидна бременност е налице, когато хромозомите отделени от майката при оплождането са нормален брой 23. Но тези от бащата са удвоен брой – 46. Тук имаме налице бременност, при която започва развитие на плод и плацента, но шансът той да се развие или да се роди е почти нулев. Лекарите споделят за случаи, при този вид бременност, когато могат да се развият близнаци. Това е много опасно обаче за майката и плода, защото в процеса на растежа единия плод отпада.

Гроздовидна бременност – какво я причинява, какви са симптомите ѝ и как се лекува

Гроздовидната бременност се знае как се появява. Но специалистите още не са установили причините защо става така и поради какви обстоятелства оплождането е увредено. Това усложнение е тежко и неприятно. Жената освен, че е с влошено здраве, страда и от факта, че няма да роди бебе. До момента лекарите гадаят само някои фактори, които причиняват моларна бременност, но нищо повече.

Сред тях са нездравословен хранителен режим, липса на определени протеини и витамини. Расата на жената се оказва също до голяма степен фактор. Проучвания сочат, че в Азия например процента на гроздовидна бременност е много по-висок от този в Европа.

Лекарите свързват тясно и по-късната бременност с гроздовидните образования. Ако една жена е имала подобен тип бременност и тя е била прекратена, възможността да заболее от рак е в пъти по-висока.

Симптомите на моларна бременност са същите, като една нормална бременност. Всичко започва с липсата на месечен цикъл. Следва сутрешно гадене, болки в гърдите, неразположение. След втория месец обаче нещата се променят – има кървене, което може да е обилно или не. При посещение на лекар и преглед на ултразвук, могат да се видят гроздовидните образования. Ако има плод се проверява дали е налице сърдечна дейност. С кръвта може да се отделят и цели гроздове пълни с течност, така че посещението на гинеколог е задължително.

Лечението на гроздовидна бременност е често пъти медикаментозно или с крем поставян във вагината. Честа практика е правенето на кюртаж, както при извънматочната бременност. Целта на различните лечения е да се изчисти матката от гроздовидните тъкани и всичко излишно. Ако остане нещо, това е много опасно за самата жена и здравето ѝ.

След като туморните образования и плода, ако има такъв са изхвърлени и изчистени – нужно е наблюдение от лекар известно време. Ако се питате можете ли да забременеете отново и дали няма пак да се случи същото? Отговорът е можете и няма гаранция дали бременността ще е нормална или не. Препоръчително е да се изчака поне година, но най-добре колко да изчакате ще определи лекарят ви.

Ако ви бяхме полезни, прочетете и материала ни за още едно заболяване при жените – трихомониазата и как вреди на забременяването.

f | Сподели с приятели