Резус-фактор по време на бременност – защо е важен и какво представлява

Резус-фактор по време на бременност се изследва задължително, защото има опасност от последващи усложнения за развитието на плода.

резус-фактор по време на бременност

За да бъдем по ясни, би трябвало да разясним какво е това резус-фактор, как може да бъде опасен по време на бременност и има ли превенция срещу развитието на това състояние?

В следващите редове ще се опитаме максимално ясно да ви разкажем за всичко споменато до тук, за да сте информирани относно този въпрос и да нямате притеснения за в бъдеще, ако се сблъскате с проблема.

Каква е същността на резус-фактор (Rh) и какво представлява той

Резус-фактор по време на бременност се свързва именно с кръвните групи на родителите и развиващият се плод. Както разпознаваме кръвни групи от типа на А, В или нулева, така и разпознаваме техният резус-фактор. Всъщност резус-фактор е това, дали сме положителна или отрицателна кръвна група от типа на А, В или нулева. По своята същност Rh представлява антиген или вид протеин. Този протеин се разполага върху червените кръвни клетки и по точно върху техния мембранен слой.

И сега идва интересната част в човешката кръв има два типа кръвни червени клетки – такива имащи резус-фактор, тоест положителна кръвна група и такива, които нямат, тоест отрицателна кръвна група или отрицателен Rh. Защо положителния и отрицателен вид кръвни групи имат голямо значение по време на бременността, ще разясним след малко.

Предава ли се резус-фактор наследствено или не

Да, резус-фактор се предава на оформящият се в утробата на майката плод чрез комбинация от гените на двамата родители. Като пример може да се даде, че при майка с отрицателен резус-фактор в комбинация с баща с положителен резус-фактор – бебето може да бъде или с положителен или с отрицателен Rh. Тоест то ще унаследи резус-фактора от своя баща или от своята майка.

При комбинация на отрицателен резус-фактор, тоест липсата му от страна и на двамата родители – бебето им ще бъде задължително с отрицателен резус-фактор също.

Какви опасности крие резус-фактор по време на бременност и защо е толкова важен

Тук опасността се появява, когато двамата родители имат различни резус-фактори, тоест майката е с положителен, а бащата с отрицателен и обратното. При тази комбинация, ако бебето наследи резус-фактор (положителен или отрицателен) различен от този на майка си и като този на баща си, може да се получи конфликт. Основата на този конфликт са различните резус-фактори. Ако бебето наследи резус-фактора на майка си, то конфликт ще липсва.

Ако приемем, че една бременна е с резус-фактор отрицателен, а бебето ѝ е наследило резус-фактор положителен от баща си, то биологично и естествено бъдещата родилка създава в организма си антитела срещу своето бебе или по точно различния му Rh.

Резус-фактор по време на бременност задължително се следи именно затова. Антителата образувани от майката атакуват резус-фактора на бебето ѝ, защото го възприемат като опасност. Те могат да преминат през плацентата и да навлязат в невръстния плод, атакувайки червените му кръвни клетки.

Явлението се наблюдава дори по време на раждане, при направен пренатален тест, при тест за генетични аномалии, кървене или травми в областта на корема докато една жена е бременна. Антитела може да се образуват дори при аборт, помятане или една извънматочна бременност.

Какви точно са последствията от една резус-фактор несъвместимост между майката и бебето и как това влияе на плода най-вече

Най-често при първа бременност това явление се наблюдава рядко. Тоест дори майката да е с отрицателен резус-фактор, а бебето с положителен – сериозни проблеми не се появяват. Това е така, защото преди в организма на майката да са се образували множество антитела срещу бебето, то се ражда и всичко приключва.

Нещата няма да стоят така при една повторна бременност обаче. Ако не се установи явлението и не се направи нужната профилактика, то се появява риска бебето да е Rh чувствително. Тоест антителата от майчиния организъм преминават плацентата и директно атакуват бебето и червените му кръвни клетки, като ги разрушават.

Разрушаването на някои кръвни клетки в невръстното бебе би довело до болест наречена хемолитична болест. При нея еритроцитите в кръвта на бебето се разрушават по-бързо, отколкото могат да бъдат възстановени. Така бебето е много чувствително и крехко, още повече кръвните клетки пренасят кислород по цялото тяло на ембриона, а разрушени от антителата те намаляват. Така се стига до липса на кислород и вероятна анемия, което би довело до заболявания, увреждания и може би смърт понякога на плода.

Превенция на резус-фактор по време на бременност и как се установява той

За да разбере една бременна дали има подобен проблем е нужно да си направи кръвен тест. Той се нарича изследване за антитела и показва броя на антителата и наличието на положителен резус-фактор. Ако майката има отрицателен резус-фактор, а бебето може да е с положителен, то се правят най-малко три пъти кръвни изследвания по време на бременността за антитела.

Като цяло при подобен риск бременната и бебето ѝ се следят доста по стриктно от наблюдаващият ги лекар. При наличие на проблема, ако бебето развие тежка анемия се предизвиква раждане, не по-рано от около 37 гестационна седмица. Ако анемията не е много тежка бебето се ражда на термина и му се прелива кръв в последствие.

При жени с отрицателен резус-фактор образуването на антитела може да бъде спряно. Това става чрез специална ваксина, която се поставя някъде към 28 седмица от бременността. Ваксината може да се постави и на бебе с положителен фактор до 3 дни след раждането или на майки имали аборт, извънматочна бременност или помятане.

Резус-фактор по време на бременност е важен за майката и най-вече за бебето. Резус-фактор по време на бременност трябва да се следи, при евентуален риск и да се търси решение.

f | Сподели с приятели