Резус-фактор по време на бременност – защо е важен и какво представлява?

Резус-фактор по време на бременност се изследва задължително, защото има опасност от последващи усложнения за развитието на плода.

резус-фактор по време на бременност

За да бъдем по ясни, би трябвало да разясним какво е това резус-фактор, как може да бъде опасен по време на бременност и има ли превенция срещу развитието на това състояние?

В следващите редове ще се опитаме максимално ясно да ви разкажем за всичко споменато до тук, за да сте информирани относно този въпрос и да нямате притеснения за в бъдеще, ако се сблъскате с проблема.

Каква е същността на резус-фактор (Rh) и какво представлява той?

Резус-фактор по време на бременност се свързва именно с кръвните групи на родителите и развиващият се плод. Както разпознаваме кръвни групи от типа на А, В или нулева, така и разпознаваме техният резус-фактор. Всъщност резус-фактор е това, дали сме положителна или отрицателна кръвна група от типа на А, В или нулева. По своята същност Rh представлява антиген или вид протеин. Този протеин се разполага върху червените кръвни клетки и по точно върху техния мембранен слой.

И сега идва интересната част в човешката кръв има два типа кръвни червени клетки – такива имащи резус-фактор, тоест положителна кръвна група и такива, които нямат, тоест отрицателна кръвна група или отрицателен Rh. Защо положителния и отрицателен вид кръвни групи имат голямо значение по време на бременността, ще разясним след малко!

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Предава ли се резус-фактор наследствено или не?

Да, резус-фактор се предава на оформящият се в утробата на майката плод чрез комбинация от гените на двамата родители. Тоест, като пример може да се даде, че при майка с отрицателен резус-фактор в комбинация с баща, с положителен резус-фактор – бебето може да бъде или с положителен или с отрицателен Rh. Тоест то ще унаследи резус-фактора от своя баща или от своята майка. При комбинация на отрицателен резус-фактор, тоест липсата му, от страна и на двамата родители – бебето им ще бъде задължително с отрицателен резус-фактор също!

Какви опасности крие резус-фактор по време на бременност и защо е толкова важен?

Тук опасността се появява, когато двамата родители имат различни резус-фактори, тоест майката е с положителен, а бащата с отрицателен и обратното. При тази комбинация, ако бебето наследи резус-фактор (положителен или отрицателен) различен от този на майка си и като този на баща си, може да се получи конфликт. Основата на този конфликт са различните резус-фактори. Ако бебето наследи резус-фактора на майка си, то конфликт ще липсва!

Ако приемем, че една бременна е с резус-фактор отрицателен, а бебето ѝ е наследило резус-фактор положителен от баща си, то биологично и естествено бъдещата родилка създава в организма си антитела срещу своето бебе или по точно различния му Rh.

Резус-фактор по време на бременност задължително се следи именно затова! Антителата образувани от майката атакуват резус-фактора на бебето ѝ, защото го възприемат като опасност. Те могат да преминат през плацентата и да навлязат в невръстния плод, атакувайки червените му кръвни клетки.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Явлението се наблюдава дори по време на раждане, при направен пренатален тест, при тест за генетични аномалии, кървене или травми в областта на корема докато една жена е бременна. Антитела може да се образуват дори при аборт, помятане или една извънматочна бременност.

Какви точно са последствията от една резус-фактор несъвместимост между майката и бебето и как това влияе на плода най-вече?

Най-често при първа бременност това явление се наблюдава рядко. Тоест дори майката да е с отрицателен резус-фактор, а бебето с положителен – сериозни проблеми не се появяват. Това е така, защото преди в организма на майката да са се образували множество антитела срещу бебето, то се ражда и всичко приключва.

Нещата няма да стоят така при една повторна бременност обаче! Ако не се установи явлението и не се направи нужната профилактика, то се появява риска бебето да е Rh чувствително. Тоест антителата от майчиния организъм преминават плацентата и директно атакуват бебето и червените му кръвни клетки, като ги разрушават.

Разрушаването на някои кръвни клетки в невръстното бебе би довело до болест наречена хемолитична болест. При нея еритроцитите в кръвта на бебето се разрушават по-бързо, отколкото могат да бъдат възстановени. Така бебето е много чувствително и крехко, още повече кръвните клетки пренасят кислород по цялото тяло на ембриона, а разрушени от антителата те намаляват. Така се стига до липса на кислород и вероятна анемия, което би довело до заболявания, увреждания и може би смърт понякога на плода.

Превенция на резус-фактор по време на бременност и как се установява той?

За да разбере една бременна дали има подобен проблем е нужно да си направи кръвен тест. Той се нарича изследване за антитела и показва броя на антителата и наличието на положителен резус-фактор. Ако майката има отрицателен резус-фактор, а бебето може да е с положителен, то се правят най-малко три пъти кръвни изследвания по време на бременността за антитела. Като цяло при подобен риск бременната и бебето ѝ се следят доста по стриктно от наблюдаващият ги лекар. При наличие на проблема, ако бебето развие тежка анемия се предизвиква раждане, не по-рано от около 37 гестационна седмица. Ако анемията не е много тежка бебето се ражда на термина и му се прелива кръв в последствие.

При жени с отрицателен резус-фактор образуването на антитела може да бъде спряно. Това става чрез специална ваксина, която се поставя някъде към 28 седмица от бременността. Ваксината може да се постави и на бебе с положителен фактор до 3 дни след раждането или на майки имали аборт, извънматочна бременност или помятане.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Резус-фактор по време на бременност е важен за майката и най-вече за бебето. Резус-фактор по време на бременност трябва да се следи, при евентуален риск и да се търси решение.

| Сподели с приятели