Що е то „Повишен тонус на матката“ по време на бременността?

Повишен тонус на матката по време на бременността е по скоро медицинско понятие, което специалистите използват, за да диагностицират определено състояние на самата матка. Навярно много малко бременни жени са чували това понятие, докато не се сблъскат със самата диагноза. В този материал ще ви разясним именно, какво означава повишеният тонус на матката, защо е опасен, какви са факторите влияещи върху него и каква може да бъде евентуалната превенция?

Повишен тонус на матката по време на бременността
Бременността несъмнено е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат на една жена, затова изживейте я пълноценно и се стремете да бъдете максимално спокойни. Преди да се впуснем в описание на споменатото състояние, препоръчваме ви да обърнете внимание и на материала ни за втвърдяването на корема по време на бременността. Ще ви бъде полезен и донякъде ще успокои притесненията ви по този въпрос, които засяга почти всяка бременна!

Повишен тонус на матката по време на бременността – какво е това, защо се появява и опасно ли е?

Буквално повишеният тонус на вашата матка докато сте бременни означава едно – тя, като мускулатура е прекалено напрегната и това до голяма степен пречи за нормалното развитие на бебето в утробата ви. Най-опасното при това състояние, което няма точни белези или характеристики – е възможността да доведе до спонтанен аборт и загуба на бебето. Това е много неприятно за бременната, може да доведе до психологически последствия и определено да загубиш бебето си не е приятно, но се случва и то често за съжаление. Когато забременеете вашето тяло се променя, най-големите промени в него обаче настъпват в матката. Тя се преобразува, разтяга и максимално се стреми да предложи на закрепената в нея яйцеклетка – добра среда за развитие на плода и оформящото се бебе.

Когато специалистите диагностицират у една бременна повишен тонус на матката, те обикновено предписват препарати съдържащи магнезий, който да успокоят мускулатурата на матката. Могат да ви предпишат още лекарства овладяващи спазмите в мускулатурата на матката или хормонални препарати. Каквото и да ви предпише лекуващият ви гинеколог и то дори да действа временно – по-добре е до повишен тонус на матката да не се стига въобще! По време на самата бременност, за да се отпусне максимално маточната мускулатура и да не се стяга, като така бъде благоприятна среда за развитието на плода – организма на бременната произвежда прогестерон в големи количества. Именно него наричаме хормона на бременността и благодарение на действието му не се достига до повишения тонус на матката. Действайки на мускулатурата и маточните сухожилия, хормонът предпазва матката от предварително силно контактиране. Плодът на бебето се запазва в утробата по този начин, докато не дойде време за раждането.

От казаното до тук най-голяма превенция за повишен тонус на матката се крие не в лечение на самата матка, защото проблема не се заражда в нея. Превенцията е по скоро на мозъчно ниво, където бременната оформя всички свои страхове и тревоги. Така се стига до пренапрягане на цялото и тяло, а оттам и на самата матка. Затова нашият безценен съвет към вас мами – е бъдете спокойни по време на бременността си и изпитайте цялото щастие от това да носите бебето си в утробата си. Забравете за главоболието, дискомфорта, подутите крака и се съсредоточете на щастливите моменти, които ви предстоят! Естествено, че в ежедневието има много фактори, които пречат за безпроблемното развитие на бременността, но когато се почувствате зле, усетите стягане в корема или матката – направете така: седнете или легнете, дишайте дълбоко и се успокойте, слушайте музика, пийте вода, поговорете си с приятелки.

Повишен тонус на матката – какво да избягваме в ежедневието си на бременна, за да се предпазим от него?

Като цяло не само докато сме бременни, но и преди и след това – мобилните телефони, телевизора, силният стрес, компютрите са източник на вредни емисии върху нервната ни система. Докато сме бременни в нас бушуват урагани от хормони. Колкото по-малко седим пред компютъра, на телефона или гледайки телевизор – толкова по-добре за спокойната ни психика. Разходките навън, спокойствието на природата до голяма степен ще ни помогнат да избегнем повишен тонус на матката и да имаме безпроблемна бременност. Когато гледате телевизор високият звук в комбинация с бързо променящите се кадри – напряга максимално нервите ви и повишава нивата на стрес в организма. Колкото повече се движите, храните се здравословно, пиете повече вода, толкова здравето ви докато сте бременна и това на растящият във вас плод са по-добри.

За да имате адекватна превенция срещу повишен тонус на матката е добре да плувате, да практикувате водна аеробика, йога, често да си взимате успокояваща вана с масла от лавандула или роза например. Да се освежавате ежедневно с душ от хладка вода. Относно храната някой полуфабрикати и храни, като вафлите, шоколада, чипса, газираното и други – действат за напрягането на нервната система и съдържат съставки повишаващи тонуса на матката. Добре е да избягвате тези храни и да заложите повече на зелена храна и плодове.

Като цяло повишен тонус на матката е предимно състояние, което е в следствие на съвременния начин на живот, високите дози напрежение в него и вредните храни и навици обграждащи ни отвсякъде. Подарете си една безпроблемна бременност, бъдете позитивни, щастливи и активни! Така ще родите едно щастливо и здраво дете в последствие. Дано всичко, което споделихме с вас, ви беше от полза.

Сега прегледайте и статията ни за полът на бебето ви и кога можете да го разберете – ще бъде полезна за всички нетърпеливи родители чакащи да узнаят пола на бебчето си!

Ако Ви е харесала тази статия споделете я с Вашите приятели: