Що е то „Повишен тонус на матката“ по време на бременността

Повишен тонус на матката по време на бременността е по скоро медицинско понятие, което специалистите използват, за да диагностицират определено състояние на самата матка.

Повишен тонус на матката по време на бременността

Навярно много малко бременни жени са чували това понятие, докато не се сблъскат със самата диагноза. В този материал ще ви разясним какво означава повишеният тонус на матката, защо е опасен, какви са факторите влияещи върху него и каква може да бъде евентуалната превенция?

Бременността несъмнено е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат на една жена, затова изживейте я пълноценно и се стремете да бъдете максимално спокойни.

Преди да се впуснем в описание на споменатото състояние, препоръчваме ви да обърнете внимание и на материала ни за втвърдяването на корема по време на бременността. Ще ви бъде полезен и донякъде ще успокои притесненията ви по този въпрос, който засяга почти всяка бременна!

Какво е повишен тонус на матката по време на бременността, защо се появява и опасно ли е

Буквално повишеният тонус на вашата матка докато сте бременни означава едно – тя, като мускулатура е прекалено напрегната и това до голяма степен пречи за нормалното развитие на бебето в утробата ви. Най-опасното при това състояние, което няма точни белези или характеристики – е възможността да доведе до спонтанен аборт и загуба на бебето.

Това е много неприятно за бременната, може да доведе до психологически последствия и определено да загубиш бебето си не е приятно, но се случва и то често за съжаление. Когато забременеете вашето тяло се променя, най-големите промени в него обаче настъпват в матката. Тя се преобразува, разтяга и максимално се стреми да предложи на закрепената в нея яйцеклетка – добра среда за развитие на плода и оформящото се бебе.

Когато специалистите диагностицират у една бременна повишен тонус на матката, те обикновено предписват препарати съдържащи магнезий, който да успокоят мускулатурата на матката. Могат да ви предпишат още лекарства овладяващи спазмите в мускулатурата на матката или хормонални препарати.

Каквото и да ви предпише лекуващият ви гинеколог и то дори да действа временно – по-добре е до повишен тонус на матката да не се стига въобще. По време на самата бременност, за да се отпусне максимално маточната мускулатура и да не се стяга, като така бъде благоприятна среда за развитието на плода – организма на бременната произвежда прогестерон в големи количества.

Именно него наричаме хормон на бременността и благодарение на действието му не се достига до повишения тонус на матката. Действайки на мускулатурата и маточните сухожилия, хормонът предпазва матката от предварително силно контактиране. Плодът на бебето се запазва в утробата по този начин, докато не дойде време за раждането.

От казаното до тук най-голяма превенция за повишен тонус на матката се крие не в лечение на самата матка, защото проблема не се заражда в нея. Превенцията е по скоро на мозъчно ниво, където бременната оформя всички свои страхове и тревоги. Така се стига до пренапрягане на цялото и тяло, а оттам и на самата матка. Затова нашият безценен съвет към вас мами – е бъдете спокойни по време на бременността си и изпитайте цялото щастие от това да носите бебето си в утробата си.

Забравете за главоболието, дискомфорта, подутите крака и се съсредоточете на щастливите моменти, които ви предстоят. Естествено, че в ежедневието има много фактори, които пречат за безпроблемното развитие на бременността, но когато се почувствате зле, усетите стягане в корема или матката – направете така: седнете или легнете, дишайте дълбоко и се успокойте, слушайте музика, пийте вода, поговорете си с приятелки.

Повишен тонус на матката – какво да избягваме в ежедневието си на бременна, за да се предпазим от него

Като цяло не само докато сме бременни, но и преди и след това – мобилните телефони, телевизора, силният стрес, компютрите са източник на вредни емисии върху нервната ни система. Докато сме бременни в нас бушуват урагани от хормони.

Колкото по-малко седим пред компютъра, на телефона или гледайки телевизор – толкова по-добре за спокойната ни психика. Разходките навън, спокойствието на природата до голяма степен ще ни помогнат да избегнем повишен тонус на матката и да имаме безпроблемна бременност. Когато гледате телевизор високият звук в комбинация с бързо променящите се кадри – напряга максимално нервите ви и повишава нивата на стрес в организма.

Колкото повече се движите, храните се здравословно, пиете повече вода, толкова здравето ви докато сте бременна и това на растящият във вас плод са по-добри.

За да имате адекватна превенция срещу повишен тонус на матката е добре да плувате, да практикувате водна аеробика, йога, често да си взимате успокояваща вана с масла от лавандула или роза например. Да се освежавате ежедневно с душ от хладка вода.

Относно храната някой полуфабрикати и храни, като вафлите, шоколада, чипса, газираното и други – действат за напрягането на нервната система и съдържат съставки повишаващи тонуса на матката. Добре е да избягвате тези храни и да заложите повече на зелена храна и плодове.

Като цяло повишен тонус на матката е предимно състояние, което е в следствие на съвременния начин на живот, високите дози напрежение в него и вредните храни и навици обграждащи ни отвсякъде. Подарете си една безпроблемна бременност, бъдете позитивни, щастливи и активни. Така ще родите едно щастливо и здраво дете в последствие. Дано всичко, което споделихме с вас, ви беше от полза.

Сега прегледайте и статията ни за полът на бебето ви и кога можете да го разберете – ще бъде полезна за всички нетърпеливи родители чакащи да узнаят пола на бебчето си.

f | Сподели с приятели