Фалшиви контракции Бракстън Хикс – какво трябва да знаем

Фалшиви контракции Бракстън Хикс – какво представляват? С какво са по-различни от контракциите непосредствено преди самото раждане и как да ги разпознаем? И най-важния въпрос – опасни ли са те или не?

Фалшиви контракции Бракстън – Хикс

На всичко това сметнахме, че е необходимо да ви отговорим и да ви разясним въпроса, защото ако сте бременни за първи път – въпросите около самото раждане и настъпване на времето му са много.

Мамите заченали и очакващи бебе за първи път, а и тези които изпитват фалшивите контракции за първи път по време на бременността си са притеснени. Това е нормално, но не бързайте да се тревожите. Контракциите Бракстън–Хикс са нещо като генерална репетиция преди фактическото предстоящо ви раждане. И така нека видим за какво става дума.

Фалшиви контракции Бракстън Хикс – какви са те и защо се появяват

Бременни сте и с всеки изминал ден корема ви натежава, умората и тежестта в краката нарастват, а сюблимния момент сякаш чука на вратата – ще видите за първи път рожбата си. Но все пак още е рано. И тогава усещате стягане в матката. Още не сте готови, нито физически, нито психически. Не сте купили комплект за изписване, не сте оформили перфектната стая за бебето си, не сте му избрали дори име.

Спокойно, тялото ви физически се подготвя за големия ден с Бракстън Хикс контракции, както вие подготвяте психически ума си. Всеки път, когато матката ви се стяга, тялото ви се подготвя всячески за предстоящото раждане.

За първи път фалшиви контракции Бракстън Хикс може да почувствате още по средата на бременността си, около 4-тия, 5-тия месец. Тези практически лъжливи контракции са нередовни и непоследователни. Те не са и толкова силни като истинските контракции и силата им не градира с времето, нито пък честота на времевите интервали намалява.

По правило специалистите споделят, че контракциите наречени лъжливи с напредването на бременността се усилват. Тяхната сила и продължителност постепенно градира, колкото повече се доближавате до датата на термина си.

Реално погледнато фалшиви контракции Бракстън Хикс има всяка бременна жена. Те са суха тренировка преди самото раждане и мускулите на матката тренират своето свиване и отпускане, за да гарантират раждането на по-късен етап.

Много е важно да се отбележи, че фалшивите контракции са трудни за разпознаване, особено когато сте неопитна жена раждаща за първи път. Със сигурност обаче те не са достатъчно силни и няма как да стартират едно раждане и разкритие, нито пък изтласкване на плода през детеродния канал.

Относно притеснението кога тези контракции ще ви връхлетят, то специалистите отговарят еднозначно – след 20-та гестационна седмица Бракстън Хикс контракциите могат да започнат по всяко едно време. Това е така, защото тялото на бременната жена много бавно и сигурно се подготвя за предстоящото раждане. То произвежда хормони изпращащи сигнали, че скоро процеса на раждане ще стартира. Това – скоро е относително понятие, защото много бременни имат по-дълго фалшиви контракции още от начало, докато други ги усещат съвсем леко и за кратко.

Първите фалшиви контракции Бракстън Хикс са едвам забележими и почти нито една бременна не ги усеща, докато след около 32-ра гестационна седмица – те са значително по осезаеми. След тази седмица фалшивите контракции са почти ежедневни за някои бременни и продължават до самия момент на настъпилото раждане, превръщайки се в истински контракции с много по-голяма сила и честота.

Как да усетите разликата между фалшивите подготвителни контракции и истинските такива

За да си отговорите на тези въпроси, първо е нужно да обясним какво е усещането при една Бракстън Хикс контракция. Обикновено всичко започва с едно леко и съвсем доловимо стягане в мускулите на матката и по-конкретно в тяхната горна част. С течение на времето стягането се разпростира надолу, като понякога може да наподобява и стягане от разтегнато сухожилие в бедрата близо до половите органи.

Освен стягането на маточната мускулатура, корема ви също се стяга и втвърдява, като често придобива леко заострена форма. В началото това става веднъж в месеца, но с наближаването на термина фалшивите контракции стават по-чести и интензитета им расте.

Най-основното, което ще ви помогне да различите фалшиви контракции Бракстън–Хикс от истинските родилни контракции е тяхната сила и продължителност. Фалшивите контракции са много по-нередовни и слаби, но за една жена бременна с първа рожба индикациите са доста объркващи. По правило Бракстън–Хикс контракцията трае от 15 до 30 секунди и ако промените позата на тялото си спира.

Истинските контракции са градивни. Те започват полека и с времето не спират, каквото и да правите. Колкото повече наближава моментът на раждането, толкова са по-силни контракциите. Те стават много близки една след друга и траят значително по-дълго. Чрез свиване и отпускане матката ви получава необходимото разкритие, за да премине бебето ви през родовия канал.

Освен това при истинските контракции времетраенето е в рамките на от 30 до 70 секунди и често са придружени от спукване на околоплодните води, бледо розово течение или малки количества кръв. Основно специалистите съветват бременните жени, че когато в рамките на един час получат най-малко поне 4 контракции една след друга и продължителността им е минимум 30 секунди – това е фактическо раждане, а не подготовка и фалшиви контракции Бракстън Хикс.

В такъв случай веднага трябва да се свържете с наблюдаващият ви лекар или да се обадите в родилното отделение на болницата, в която ще раждате. Ако всичко се случва преди 37 гестационна седмица, реагирайте бързо, защото вероятно ви очаква преждевременно раждане.

Фалшиви контракции Бракстън Хикс определено не са опасни, ако не изпитвате силна болка и нямате кръвотечение. Те не бива да ви смущават, защото са вашия шанс да се подготвите за истинските контракции и раждането. Важното е да следите състоянието и си и при всяко съмнение за опасност да се свържете с лекаря си.

Леко бременеене мили дами и ако искате може да прочетете още за предимствата и рисковете на водното раждане.

f | Сподели с приятели