Училището за бременни и полезните автори

Периодът преди бебето да проплаче за първи път е време на трепет, очакване и оптимизъм, но също и на страх, несигурност и съмнения.
Тя е емоционално преживяване с много въпроси и неизвестни. Точно поради тази причина, още през 1999 година започват да се организират първите у нас училища (курсове) за бъдещи мами и новоизлюпени татковци.

училище за бременни

Днес във всички по-големи градове функционират такива училища. Това са места, където с подкрепата на екип от специалисти, бременната жена ще получи разяснения по всички въпроси свързани с бременността, раждането, отглеждането и грижите за бебето. Важно за бъдещата майка е да се образова относно бременността, да знае подробности за самото раждане и да успокои всичките си „страхове”.

Някои училища са безплатни към съответните болници и институции и включват беседи от подготвени специалисти по поредица от теми: видове контракции, видове раждания, раждане без болка, симптоми за раждане, кърменето, първи грижи за новороденото, депресия след раждането и други съществени теми.

Специализираните училища за бременни обикновено всеки месец провеждат курсове по модули, разделени на сесии от лекции и практическа част.
Бъдещите татковци често са поканени безплатно. За тях е подходящо да присъстват на практичните занятия като къпане на бебето, масаж, гимнастика.

Цените са различни в зависимост от модула или пакета. Може да се посети само един или всички модули. При посещение на целия курс се ползва отстъпка, има и някои безплатни лекции, също и подаръци. Може да се посети и само определена лекция по желание.

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Предлагат се и форми за индивидуално обучение, както и платени услуги като посещение на дома и помощ в първите дни след раждането. Всички занятия се провеждат от подготвени специалисти – старши акушерки, психолози, терапевти, педагози и дерматолози.
Организират се и по-изчерпателни програми, в които са включени още и упражнения за бременни, техники за дишане, масажи.

Независимо какво обучение ще изберат бъдещите майки, ще останат удовлетворени от информацията и придобитите умения, ще бъдат изслушани и ще имат отговорите на всички свои въпроси. В училищата за бременни ще преодолеят страховете и напрежението и спокойно ще очакват раждането на бебето.

Друг полезен начин по който бъдещите родители могат да научат какво им предстои са печатните издания. На книжния пазар има над сто книги и ръководства от различни автори, свързани с бременността, раждането и отглеждането на бебето.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

И до днес много родители се справят с отглеждането на бебето с помощта на основното ръководство на д-р Бенджамин Спок. С промените на съвременния свят се налага непрекъснато обновяване и разширяване на информацията. Новите преработени издания са изготвени от компанията „Д-р Спок”.

Едни от последните български издания са „Най-важното за бебето” от 2015 г. с автор д-р Робърт Нийдълман и „Най-важното за бременността” от 2014 г. с автор Марджъри Грийнфийлд .
Друг търсен автор е Мари-Клод Дьолае , известна с книгата си „Аз съм бременна: Всичко за бъдещата майка” , последно издание от 2014 г.

Класика в този жанр са книгите на Ан Бакюс – „Моето бебе от 1 ден до 3 години” и на Елизабет Фенуик – „Книга за майката и бебето”.

Отричани днес от много родители са строгите методи за отглеждане на бебета и деца на Джина Форд, известен акушер-гинеколог с издадена енциклопедия от 4 тома .

От по-старите автори ще отбележим Лоранс Перну („Аз чакам дете”), при който по-новите издания на книгите не са съвсем осъвременени.

Предпочитани и леки за четене книги са „Близо до бебето” от Василена Доткова и „40 седмици или бременността от А до Я” от П. Панайотова.
Известен български автор е Проф. д-р Христо Михов с книгата „Грижи за бебето и малкото дете” от 2007 г.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

От съвременните книги можем да споменем също „300 въпроса за бременността” от д-р Бригите Холцгреве и „Аз съм бременна” от Американската асоциация по акушерство и гинекология.
Имайте предвид, че понякога година или две са напълно достатъчни да се отрече една практика и тя да бъде заместена от по-нова.

Отделните автори често предлагат съвети и „шаблони”, които понякога се различават от действителността, но всяка информация може да бъде пречупена през собствената гледна точка и интуиция.

| Сподели с приятели