Училището за бременни и полезните автори

Периодът преди бебето да проплаче за първи път е време на трепет, очакване и оптимизъм, но също и на страх, несигурност и съмнения.
Тя е емоционално преживяване с много въпроси и неизвестни. Точно поради тази причина, още през 1999 година започват да се организират първите у нас училища (курсове) за бъдещи мами и новоизлюпени татковци.

училище за бременни

Днес във всички по-големи градове функционират такива училища. Това са места, където с подкрепата на екип от специалисти, бременната жена ще получи разяснения по всички въпроси свързани с бременността, раждането, отглеждането и грижите за бебето. Важно за бъдещата майка е да се образова относно бременността, да знае подробности за самото раждане и да успокои всичките си „страхове”.

Някои училища са безплатни към съответните болници и институции и включват беседи от подготвени специалисти по поредица от теми: видове контракции, видове раждания, раждане без болка, симптоми за раждане, кърменето, първи грижи за новороденото, депресия след раждането и други съществени теми.

Специализираните училища за бременни обикновено всеки месец провеждат курсове по модули, разделени на сесии от лекции и практическа част.
Бъдещите татковци често са поканени безплатно. За тях е подходящо да присъстват на практичните занятия като къпане на бебето, масаж, гимнастика.

Цените са различни в зависимост от модула или пакета. Може да се посети само един или всички модули. При посещение на целия курс се ползва отстъпка, има и някои безплатни лекции, също и подаръци. Може да се посети и само определена лекция по желание.

Предлагат се и форми за индивидуално обучение, както и платени услуги като посещение на дома и помощ в първите дни след раждането. Всички занятия се провеждат от подготвени специалисти – старши акушерки, психолози, терапевти, педагози и дерматолози.
Организират се и по-изчерпателни програми, в които са включени още и упражнения за бременни, техники за дишане, масажи.

Независимо какво обучение ще изберат бъдещите майки, ще останат удовлетворени от информацията и придобитите умения, ще бъдат изслушани и ще имат отговорите на всички свои въпроси. В училищата за бременни ще преодолеят страховете и напрежението и спокойно ще очакват раждането на бебето.

Друг полезен начин по който бъдещите родители могат да научат какво им предстои са печатните издания. На книжния пазар има над сто книги и ръководства от различни автори, свързани с бременността, раждането и отглеждането на бебето.

И до днес много родители се справят с отглеждането на бебето с помощта на основното ръководство на д-р Бенджамин Спок. С промените на съвременния свят се налага непрекъснато обновяване и разширяване на информацията. Новите преработени издания са изготвени от компанията „Д-р Спок”.

Едни от последните български издания са „Най-важното за бебето” от 2015 г. с автор д-р Робърт Нийдълман и „Най-важното за бременността” от 2014 г. с автор Марджъри Грийнфийлд .
Друг търсен автор е Мари-Клод Дьолае , известна с книгата си „Аз съм бременна: Всичко за бъдещата майка” , последно издание от 2014 г.

Класика в този жанр са книгите на Ан Бакюс – „Моето бебе от 1 ден до 3 години” и на Елизабет Фенуик – „Книга за майката и бебето”.

Отричани днес от много родители са строгите методи за отглеждане на бебета и деца на Джина Форд, известен акушер-гинеколог с издадена енциклопедия от 4 тома .

От по-старите автори ще отбележим Лоранс Перну („Аз чакам дете”), при който по-новите издания на книгите не са съвсем осъвременени.

Предпочитани и леки за четене книги са „Близо до бебето” от Василена Доткова и „40 седмици или бременността от А до Я” от П. Панайотова.
Известен български автор е Проф. д-р Христо Михов с книгата „Грижи за бебето и малкото дете” от 2007 г.

От съвременните книги можем да споменем също „300 въпроса за бременността” от д-р Бригите Холцгреве и „Аз съм бременна” от Американската асоциация по акушерство и гинекология.
Имайте предвид, че понякога година или две са напълно достатъчни да се отрече една практика и тя да бъде заместена от по-нова.

Отделните автори често предлагат съвети и „шаблони”, които понякога се различават от действителността, но всяка информация може да бъде пречупена през собствената гледна точка и интуиция.

f | Сподели с приятели