Бременността и семейните конфликти свързани с нея

Бременността и семейните конфликти – какво ли може да помрачи този най-щастлив период от живота на жената и семейството ѝ? Понякога да имаш бебе е върховното щастие, докато друг път е неочаквано, притеснително, не си подготвен.

Бременността и семейните конфликти свързани с нея

Но, днес и в тази статия ще си поговорим малко повече за едни „дреболии“ около раждането, като например – как ще се казва бъдещият ни наследник, къде ще живеем и с кого, да купуваме ли всичко ново за бебето, как ще възпитаваме нашето все още неродено бебе и дали таткото ще стане свидетел на раждането му?

Купища наглед елементарни и дребни неща, на фона на растящият в жената нов живот, но пък оформящи малки семейни скандали с непредвиден край понякога.

За да бъдат спокойни мамите и татковците днес ще им споделим полезни съвети по темата за бременността и семейните конфликти. Преди това ви предлагаме една интересна статия за името на бебето. Сега нека се потопим в ядрото на семейните спорове около бебето и да видим, как можем да се справим с тях безпроблемно?

Бременността и семейните конфликти – как да ги решим без да вбесяваме бременната и дали винаги тя е права?

В спора се ражда истината, както един мъдрец беше казал, но когато в спора едната страна е бременна с бушуващи в тялото ѝ хормони, трябва да пипаме с кадифени ръкавици. Много е важно, когато искаме да разрешим семейните дрязги да осигурим нужния споен тон на спора и да го направим градивен, а не разрушителен. За да бъде един семеен спор полезен трябва на първо място да не отклонявате темата му и да не се обвиняваме взаимно. Понякога в разгорещените спорове решаването на проблема се измества от това, кой ще надвие другия и ще стане на неговата. За каквото и да спорите мили мами и татковци около бъдещият наследник, не позволявайте да изгубите взаимното си уважение. Обидите няма да помогнат да спечелите спора, както и постоянните намеци за семейството на другия (всеки си има родители и те не са перфектни, но определено ще ви бъдат упора в отглеждането на бебето).

Около спора за името на бебето, за възпитанието, мястото където семейството ще живее – не бързайте да критикувате мнението на другия и да му пречите да изкаже такова. Това е доста унизително, така че опазвайки добрия тон на семейните си спорове, всъщност опазвате целостта на здравото си семейство!!!

Много млади бъдещи родители спорят често около бъдещето образование на бебето, неговото възпитание и изграждане на навици в семейството. В този спор, ориентиран изцяло към бъдещето на мъника има много градивни неща. Самите родители се опознават по-добре, защото всеки има свое мнение по въпросите свързани с възпитанието. Важното е да стигнете до най-доброто решение за бебето, а не да се инатите. Много майки им се къса сърцето, когато бебето заплаче и веднага търчат да го вземат на ръце – те очакват същото от партньорите си, но мъжете са по-рационални. Не винаги бебето трябва да се взима веднага, защото се разглезва и двойката ще намери златната среда по въпроса, стига да спори градивно.

Големи скандали се завихрят в младото семейство, когато зачеването стане факт, а финансовата готовност на младите бъдещи родители е недостатъчна. Става въпрос за това – КЪДЕ ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ С БЕБЕТО? Досега двамата партньори са били самостоятелни, работещи и свободни, но в един момент се оказва, че с една заплата и майчинство нещата няма да се получат, при положение че вече са трима. Дали ще живее снахата със свекървата или бъдещият татко с тъщата – положението е равносилно сложно. При подобен род спорове е важно да се оценят възможностите – кога ще може семейството да стане самостоятелно, дали отношенията между двете поколения са прекалено обтегнати и съжителството е по скоро грешка, отколкото полза! Отглеждането на бебе трябва да става в мирна, спокойна и изпълнена с обич среда – така че и двете страни трябва да направят крачка в страни, за доброто на бъдещият наследник. Вицове за тъщи и свекърви има много, но факт е че всеки трябва да загърби гордостта и предразсъдъците си в името на своите деца и бъдещето им.

Голямата въпросителна и критичната точка за много млади семейства очакващи бебе се оказва факта – ЩЕ ПРИСЪСТВА ЛИ ТАТКОТО НА РАЖДАНЕТО ИЛИ НЕ? Жените понякога реагират твърде остро на отказа на мъжа си, че не желае да стане свидетел на раждането. Мъжете са изградени от „друга материя“ и не всички имат „гащи“ да видят, как бебето се ражда. Понякога само пречат, а друг път направо внасят такава паника, че по-добре да ги няма на самото раждане. Мнението на бременните се разделя почти наполовина, когато им се зададе въпроса – искат ли бащата на детето да присъства на раждането? – в 50% от случаите отговора е НЕ, докато другите 50% са твърдо убедени, че таткото трябва да е там при всякакви обстоятелства. Така имаме разгневи майки и обидени татковци налице.

Всъщност от опит, можем да кажем, че не винаги таткото реагира адекватно на раждането, така че обсъдете заедно спокойно страховете си и желанията – за да вземете най-доброто решение в този семеен спор. Посещаването на курсове за израждане с таткото на бебето или семейно училище много ще помогне за решаване на казуса, така че имайте го предвид! Когато стане дума за името на бъдещето бебе, нещата излизат извън рамките на контрола и културния спор. КАК ЩЕ СЕ КАЗВА БЕБЕТО? Всяка страна клони към своите си родители или пък напълно отричат приемствеността в имената ( за сравнение това не е само приумица на българите в много развити страни, традиция е бебето да се кръщава на дядото или бабата).

И все пак… Започва се имената на твоите родители са отживелица, как детето ни ще се казва така? Или забрави бебето ще носи името на моите родители и ти нямаш право на мнение. И двете ситуации са адски неприятни и нарушават правата на единият от партньорите – понякога бебето си идва на бял свят с името, друг път когато го видите разбирате, че от избраните 5 варианта за имена, точно един му приляга. Въпроса е да не стигате до укори, взаимни обвинения и инати в избора на име за бебето и все пак да отчетете, че това дете ще живее в 21 век, а не в миналото.

ДА КУПИМ ЗА БЕБЕТО ВСИЧКО НОВО – това е голям препъни камък по време на бременността и семейните спорове за бебето. Обикновено бременната така се запъва по темата, че трудно може да се спори с нея. Това се случва най-вече при очакването на първа рожба. На всяка жена и се иска да купи поне няколко нови неща, да обзаведе детска стая – но истината е, че трябва да се мисли за бъдещето и парите да не бъдат разхищавани без мярка и напразно. Татковците обикновено с готовност приемат използвани вещи за очакваното бебе, но трябва да се намери една междинна позиция и компромис по темата – понеже не бива родилката да бъде огорчавана, но и не бива да се угажда на всеки неин каприз и фантазия.

Общо взето именно по време на бременността и как спорят семейните двойки по това време, и взимат ОБЩИ решения – показва дали те се сплотяват и напасват или тотално се разминават (което е много трудно за в бъдеще). Дано вие и партньора ви мили дами имате градивни спорове по време на бременността и се уважавате взаимно – все пак бебето се отглежда от двамата и това е най-добре за него.

Вижте и темата ни за ролята на бащите в отглеждането на бебетата – ще ви бъде от полза.

f | Сподели с приятели