Малко повече за така нареченото Лотосово раждане

Лотосово раждане – що за вид раждане е това? Може ли да се практикува в България? В болницата ли се извършва, у дома ли?

Лотосово раждане

Истината е, че Лотосовото раждане е един много особен вид раждане. Защо? При него, когато бебето се роди по естествен път или чрез Секцио, ако се налага – то остава свързано с пъпната връв в утробата на майка си, докато тя не изсъхне и падне по естествен път.

Тоест при раждането пъпната връв не се отрязва веднага, защото при Лотосово раждане това е забранено! Една доста налудничава идея за днешната действителност, в която има доза логика и истина.

Принципно привържениците на този тип практика и раждане въобще – твърдят, че в пъпната връв има множество важни имунозащитаващи новороденото вещества. Отрязването на връзката бебе-майка единствено унищожава този така важен за бебето имунитет, който би получило. При това отрязаната пъпна връв след раждането често се ползва за извличането на стволови клетки за лечение на болни. Това още по-яростно затвърждава убеждението на привържениците на Лотосово раждане, че рязането на пъпната връв е вид бизнес и то съвсем не е необходимо. В статията ще разгледаме, от къде идва този вид раждане, кога може да се осъществи, какви са критиките срещу него и плюсовете му?

Преди това, обаче прочетете материала ни за стволовите клетки и как те могат да спасят живота на вашето дете или вашият например.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Лотосово раждане – за какво става дума и откъде видът раждане води произхода си

Както вече накратко ви запознахме, Лотосовото раждане е това раждане, при което пъпната връв свързваща майката и бебето ѝ не се отрязва. Има един период на изчакване, при който самата пъпна връв изсъхва по естествен начин и така пада. Подобно е на падането на пъпчето на бебето, когато тя бива отрязана и вързана. Дали докато пъпната връв не падне сама родилката трябва да остане в болница под наблюдение с бебето? Дали останалото свързано с плацентата бебе, може да се развива нормално? Истината е, че постоянно се появяват нови и все по-нови теории, какво трябва да се прави при самото раждане!? Така станахме свидетели на раждането с Дула. Раждането във вода. Раждането у дома и други.

Всъщност нещата, които преоткриваме днес, са добре забравени практики от миналото. Днес Лотосовото раждане ползва методи и подходи, при които безопасността на майката и бебето са на първо място. Теоретичната база на този тип раждане е изцяло фокусирана над здравето на бебето и майка му, както при самото раждане така и после. Практиката не винаги, обаче се оказва така ясна, като самата теория! Затова Лотосово раждане има колкото привърженици, толкова и яростни критици.

Независимо, къде и от коя страна ще застенете вие по въпроса – важно е да бъдете максимално информирани. Затова и си позволихме да ви занимаем с тази малко необичайна тема. Този тип раждане, при който бебето излиза от майчината утроба и остава свързано с плацентата ѝ в последствие се нарича още раждане с плацента или неразделно раждане. Обикновено изсъхването на плацентата и естественото падане на пъпната връв се случва в рамките на до два, три дни след раждането. Точно толкова, колкото горе-долу родилките биват държани в следродилните отделения с бебетата си, за да са сигурни наблюдаващите ги лекари, че всичко протича нормално.

В болница, обаче у нас или по света, едва ли ще ви позволят да раждате по този начин. На първо място, за да изсъхне плацентата по-бързо и да падне пъпната връв – тя се поръсва със сол – не знаем някой акушер-гинеколог да практикува това у нас. Освен, за да изсъхне плацентата, солта помага и да се неутрализира поне малко миризмата от нейното разлагане. Навярно ще си кажете – нещата започват да стават малко зловещи, но истината е, че много жени по света раждат по този начин! Всъщност за пръв път една медицинска сестра с американски произход прави цялостно изследване точно върху този тип раждане. Тя се казва Клеър Лотос и в последствие самото раждане носи името ѝ.

За Клеър Лотос отрязването на бебешката пъпна връв е една много жестока процедура, която травмира прекалено много идващото на бял свят бебе. Разбира се медицинската сестра сериозно е изследвала научната страна на въпроса и самата тя ражда с Лотосово раждане през 74-та година. Бебето й остава свързано за плацентата в утробата, чрез пъпната връв и след време тя пада по естествен път.

Лотосово раждане – кога може да стане факт, положителни и отрицателни страни

Реално погледнато, както вече ви споменахме, Лотосово раждане в болница едва ли ще ви позволят. Най-често жените раждащи по този начин, раждат в домашни условия – по-често по естествен път, макар и при Цезарово сечение Лотосовото раждане да е възможно. Най-важното условие да може да се извърши този тип раждане – е плацентата да няма никакви малформации и по време на бременността родилката да е нямала проблеми с нея. След, като раждането стане факт и бебето се появи на бял свят, нужно е плацентата да се съхранява в среда изолирана от околната ни. Това прави малко дискомфортно движението на родилката през следващите няколко дни и възможността тя да обслужва добре бебето.

За специалистите Лотосово раждане е пълна лудост, понеже риска за здравето и живота на бебето и майката е твърде голям. Възможността за поява на инфекции у новороденото свързано с плацентата е много по-голям, отколкото при бебетата с отрязана пъпна връв. Специалистите отчитат факта, че веднъж родилото се бебе, вече няма нужда от плацентата и е напълно нормално връзката му с нея да бъде прекъсната. Освен това много прости и лесни неща, като кърмене, взимане на бебето на ръце от майката и грижите по него не могат да бъдат направени – понеже пъпната връв не бива да бъде местена или опъвана.

Привържениците на Лотосово раждане пък опонират специалистите с факта, че когато отрязват пъпната връв на бебето при раждането – те го лишават от богатата на стволови клетки кръв в нея. Така бебето не може да си изгради силен собствен имунитет и е много по-уязвимо на външните условия. Факт е, че повечето специалисти признават – съхранената пъпна връв може да лекува надеждно болести на кръвта.

В крайна сметка, както всичко така и Лотосово раждане си има своите преимущества и опасности. Дано ви беше полезно и интересно, а сега се запознайте с уникалната роля на плацентата за нашите бебета в утробата.

f | Сподели с приятели