Кога ни се налага да родим с вакуум и какво представлява това раждане

Да родим с вакуум – една опция за естествено раждане, което в даден момент изисква намесата на лекарите.

раждане с вакуум екстрактор

Макар и да сме говорили вече за рисковете на раждането с форцепс и вакуум екстрактор – днес ще ви запознаем по-подробно със самото раждане с вакуум, защо може да ви се наложи, какви са възможните рискове и кога лекарите го препоръчват.

Тази информация ще е изключително полезна за бременните, на които им предстои раждане, понеже понякога нещата са идеални до последния момент, но накрая се налага определена интервенция, която да спаси живота и на майката, и на бебето.

Да родим с вакуум – какво представлява това раждане, кога може да ни се наложи и в кои случаи гинеколозите го препоръчват

Започваме материала си малко противоречиво, понеже раждането с вакуум екстрактор се отрича вече от много специалисти и в редица страни не се практикува. Този тип раждане може да ви се наложи, когато раждате по естествен път вагинално. Налага се понеже дълго време бебето не може да намери пътя към родовия канал и в борбата си за това все повече отмалява и тоновете му намаляват.

С вакуум екстрактора лекаря придърпва главата на бебето към родовия канал. Самата вакуумна помпа се направлява ръчно с дръжка. Лекарите ползващи този метод рядко прибягват до него, понеже крие редица рискове за самото бебе. Обикновено посягат към вакуума, когато родилния процес е навлязъл във втората си фаза и родилката има силни контракции, но раждането на бебето не напредва.

Просто бебето трябва да бъде извадено незабавно, защото здравето му и живота зависят от това! Защо може да ни се наложи да родим с вакуум? Към това раждане се прибягва при определени фактори. Сред тях са настъпило раждане във втора фаза. Тоест родилката има напълно разкритие на шийката на матката. В повечето случаи налице са и разкъсвания, но слязлото бебе в родовия канал не може да бъде избутано навън. Защо? Защото родилката вече е прекалено изтощена от дългите часове на естествено раждане. Защото бебето също е изтощено и не може да се изтласка навън.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Вакуум процедурата се прави само и единствено в болнична среда, където специалистите могат да преминат към Секцио, ако се наложи.

Кога израждащият ни специалист ще препоръча да родим с вакуум? На първо място, ако напъвате и имате силни контракции поне час, два или три, разкритието е налице, но самото израждане не напредва въобще. Когато мониторингът на пулсът на бебето показва отслабване и проблем за здравето му. Когато родилката има сериозни заболявания, на сърдечната дейност най-вече и раждането не бива да се проточва.

Рисковете на това да родим с вакуум, кога специалистите отричат практиката на този метод и до колко бебето ни е в безопасност

Както вече споменахме раждането с вакуум екстрактор се забранява от редица специалисти. Когато родилката не е влязла в поне 34-та гестационна седмица, това раждане не е позволено. Още, когато вашето бебе страда от състояния, като хемофилия или остеогенезис, когато лекарите са взимали фетална проба от скалпа му – раждане с вакуум не може да бъде осъществено.

Да родим с вакуум не може също и когато бебето е разположено в родилния канал седалищно, когато се придвижва по него напред с раменете, ръцете или хълбоците. Още, когато специалистите не локализират главичката му в родовия канал или тя не е преминала поне половината от него. Когато родилката има тесен таз или бебето ѝ е прекалено голямо също не е добре да се използва раждане с вакуум.

Какви са възможните рискове за едно раждане посредством вакуум екстрактор

Тук рисковете се разделят на две групи. Едната група рискове са основно за майката, докато втората засягат главно бебето ѝ. Като родилка, да родим с вакуум е опасно, понеже това може да засегне нормалното ни изхождане по малка или голяма нужда. Тоест вакуума засяга пикочния мехур и дебелото черво. Така се получава неволно изпускане на урина или фекалии, поради невъзможността да ги задържим.

Освен това след самото раждане болките и разраняванията в областта между вагината и ануса са доста осезаеми и болезнени. Да родим с вакуум носи риск за родилката от придобиването на анемия, поради голяма кръвозагуба по време на раждането. Още от пропадане на органите в таза.

Всички изброени рискове до тук за майката са валидни и при естествено раждане без вакуум, но все пак рискът от тях се увеличава, когато добавим употребата на вакуум екстрактора.

Рисковете за бебето от раждането с вакуум са следните: рисковете са ориентирани главно в увреждане на скалпа на бебето – черепна фрактура, изкривяване формата на главата, кръвоизлив, фрактури в областта на рамото и нарушаване на нервите около гръбнака в раменната област. Сериозните травми за бебето от раждането с вакуум са рядкост според статистиката, но все пак те са факт.

Как евентуално ще се чувствате по време на раждането с вакуум и след него

Да родим с вакуум не може да се сравни с Цезаровото сечение, понеже не е операция. И все пак процедурата не е никак лека и приятна за родилката. Накратко вие ще сте легнали на гърба си и максимално трябва да разтворите краката си, за да може гинеколога да вмъкне вакуум помпата във вагината и да се опита да засмуче главата на бебето ви.

Засмукването се увеличава точно по време на пика на контракцията. Ако обаче опитите са неуспешни, може да се прибегне и до срязване с форцепс или Секцио. След раждането с вакуум родилката е подложена на процедури по зашиването на разкъсаните участъци, а бебето е под лекарско наблюдения за евентуални усложнения. Ако всичко мине сравнително гладко ще се възстановите от раждането с вакуум бързо, както при нормално естествено раждане.

Въпреки, че този тип раждане се практикува доста рядко в България, дано сме ви били полезни и донякъде сме ви подготвили за самата процедура, ако тя ви се наложи.

Прочетете и материала ни за раждането, което е предизвикано от лекарите – ще разберете за всички рискове, ползи и процедури.

f | Сподели с приятели