Раждането, липсата и предизвикването на контракции – какво е добре да знаете

Раждането и липсата на контракции. Дали въобще е възможно да се роди едно бебе, ако няма контракции, разкритие и въобще стандартните признаци за раждане?

Раждането и липсата на контракции

Да, ще кажат специалистите по оперативен път, чрез Цезарово сечение. Но дали това въобще е нужно?

Много често бременната е информирана за индукцията (предизвикването на раждането) едва, когато е приета в родилното. На нея предварително не ѝ се обяснява защо преносва примерно, защо няма контракции и разкритие. Единствено се поставя пред факта, че раждането трябва да се предизвика по така да се каже „насилствен“ начин.

Може това да стане чрез медикаменти, чрез система с лекарство – но често родилният процес спира донякъде и се налага използването на вакуум, форцепс или в крайна сметка операция.

Прочетете още за индукция на раждането – ще ви бъде полезно.

Понеже процесът на раждането си има предистория и не само медиците могат да предизвикат раждане – ние ще ви разясним малко повече за естествените средства предизвикващи контракции и раждане съответно.

Раждането и липсата на контракции – какво може да направи една бременна

Най-често липса на контракции има, когато маточната шийка на майката е оперирана, бебето има някакъв проблем в утробата или в 90% от случаите прескачате датата на термина си – на бебето не му е време да излезе, защо не се знае.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Разбира се, че акушер-гинеколозите си имат определен период на толеранс – преди да пристъпят към предизвикване на раждането, но след като премине термина ви и вие можете да направите нещо по въпроса. Не забравяйте да обсъждате всичко обаче с лекуващият ви лекар, защото е опасно да действате на своя глава.

Като цяло самото раждане е процес породен от поривите на бебето да излезе, но предварително контракциите са тези, които му проправят пътя към външния свят, за да може да премине през родовия канал.

Липсата на контракции по време на раждане е много опасна, защото може бебето да се заклещи в родовия канал на определена позиция, може въобще да не тръгне по него и така да се появи липса на кислород. Именно тези опасности се появяват при медицински предизвиканите раждания. Бебето тръгва, но спира донякъде, защото няма контракции достатъчно силни да го изтласкат навън.

За да избегнете тези усложнения, стрес и дори понякога фатален край – можете да се позовете на някой полезни и безопасни упражнения предизвикващи раждане или на силата на билките в народната медицина. Запомнете обаче, че всяко нещо действа индивидуално на всяка бременна, затова това което е помогнало на приятелка, може да не помогне на вас.

Народните методи за предизвикване на контракции и раждане

В миналото медицината не е била толкова напреднала и акушерките са разчитали почти изцяло на силата на природната медицина и билките, за да предизвикат родилния процес, когато е било нужно.

От тези отминали вече времена са останали билки, които се славят като полезни да помогнете на бебето си да се появи на бял свят. Сред тях са босилека – пресен в салата действа най-добре. Още рициново масло, което действа разхлабително, дразни дебелото черво и предизвиква контракции следователно. Чаят от черен кохош пък се приема със същата цел.

Етеричното масло от градински чай се ползва за масаж и Арома терапия, която да стимулира родилния процес. Дяволската уста, женското биле и вечерната иглика са билки известни с действието си да предизвикат контракции. Те са много силни, така че не ги приемайте без професионален съвет.

Чаят от мащерка и листа на малини също е полезен при липса на контракции, също както и ригана за подправяне на гозби.

Психологическата страна на въпроса и леки физически упражнения

Когато става въпрос за психологическата страна на въпроса с раждането – тя е необятна и строго индивидуална. Има установени практики за успокояване на ума и тялото, които съответно ще ви помогнат да се отпуснете и да се отдадете на природните процеси, като така предизвикате самото раждане на бебето.

Йогата е една от най-полезните практики не само за предизвикване на раждането, но и по време на цялата бременност. Тук обаче задължително правете пози и упражнения препоръчани ви от професионалисти в областта.

Качването и слизането по стълби, както и умерените разходки, са едни от честите упражнения помагащи на бебето да слезе ниско в таза и да започне пътя си към родилния канал. Просто плода пада надолу, когато сте във вертикална позиция и така разширява таза, което води и до контракции. Плуването е спорта, които е помогнал на много жени да предизвикат раждане по естествен път, както и умерените танци, стимулацията на зърната или леките подскоци.

Акупресура в определени точки, като тези между палеца и показалеца, в областта на петата или ниско в кръста – помагат да се предизвика раждане. Едно малко съмнително твърдения е, че правенето на секс помага за предизвикване на раждането – поради предизвиканите от оргазма контракции в матката, а и спермата спомага за разширяването на маточния канал.

Раждането и липсата на контракции са проблем, но винаги ако подходите към проблема информирано и спокойно – решение винаги ще се намери. Така че умната мами и щастливо раждане.

Прочетете и статията ни за рисковете от използването на форцепс и вакуум – екстрактор.

f | Сподели с приятели