Въпросът задаван от хиляди майки – за колко време ще родя, колко продължава раждането и от какво зависи това

За колко време ще родя? – това е въпрос задаван от хиляди майки към тях самите, към лекарите, към приятелки и прочие.

за колко време ще родя? Колко трае раждането и от какво зависи това?

Всяка жена инстинктивно се пита – колко време може да трае едно раждане и дали ще се справи с него.

По форуми в мрежата, из групи на майки във Фейсбук и сред жените въобще общо мнение по въпроса няма – понеже няма и универсален отговор, искаме да ви кажем още в началото на материала си.

И все пак днес ще се опитаме максимално отговорно да ви отговорим на този въпрос, доколкото е възможно. За целта ще ви представим факторите, от които зависи продължителността на раждането.

Как правилно да различавате ранната родилна фаза от същинската? Кога е сигурно, че бебето вече се движи по родовия канал? И още куп важни неща, за да разберем заедно – колко може да продължи едно раждане обобщено.

Преди да разберете всички тези интересни и важни за вас неща, хвърлете поглед и на статията ни за спадането на корема – това е един от белезите, че бебето скоро ще иска да излезе навън от утробата ви.

От какво зависи продължителността на раждането и как да разберем, че наистина бебето идва

С риск да се повторим ще ви кажем, че всяка бременна е индивидуална, всяко раждане също, както и всяко новородено бебе. Като цяло и най-големият специалист по гинекология не може да ви каже, колко точно ще раждате докато бебето не излезе на бял свят. Това зависи от прекалено много фактори, сред които вида раждане (Секцио или естествено раждане), физическото състояние и здраве на родилката, това на бебето, общото протичане на бременността и много други неща.

Ако попитате жени раждали два, три или повече пъти – колко време е траяло всяко раждане за тях? Те ще ви отговорят всяко раждане е различно и може първият път да родиш бързо, докато втория или третия раждането да се проточи значително.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Специалистите са свели до няколко най-важните фактори, от които зависи продължителността на едно раждане. Тези фактори са следните и пак повтаряме те не са универсални, понеже всяка родилка е строго индивидуална.

Раждането може да бъде удължено, ако например родилката е поискала да и се сложи Епидурална упойка. Защо? Защото това до голяма степен притъпява усещанията ѝ за контракциите и тя не усеща, кога точно трябва да напъва по-силно и кога да си почива.

Времето, за което ще родите много зависи и от това дали раждате за първи път или за втори? Ако раждате за първи път по правило раждането е около няколко часа по-дълго, но това не означава, че  родилки не раждат и за 10 минути. Важно е, колко време е минало между двете ви раждания ( не е добре, нито прекалено малко, нито прекалено много време да мине).

Позицията на бебето е сред определящите фактори за времетраенето на раждането. Ако бебето е обърнато седалищно или се е завъртяло странично с лакът – много трудно ще промени позицията си и понякога се стига след доста мъки до така нареченото Цезарово сечение.

Физическото здраве на майката също е много важно за намаляване времето за раждане, понеже родилката ще има силата да издържи на силните напъни и да не се изтощи до крайност. Силата на контракциите има не по-малка роля за бързото израждане на бебето – ако те са силни и чести, бебето е с правилна позиция и в добро здраве, би трябвало да родите сравнително бързо.

Спокойствието на родилката също значително може да ускори процеса на самото раждане, понеже така се отпуска маточната и тазова мускулатура, набляга се на правилното дишане и напъване – така скоро бебето ще се появи. Ако, обаче шийката на матката на родилката трудно се разтваря нагоре, времето за раждане може значително да се удължи, понеже бебето трудно ще достигне до тесния отвор и ще премине през него.

При това много е важно, от кога отмерваме времето за раждане? – дали от самото му започване в начална фаза или от момента, когато вече е настъпила активната фаза на раждане. Понякога родилките раждащи за първи път имат значително по-дълга подготвителна фаза на раждане – понеже контракциите бавно и плавно се усилват, за да се появи нужното разкритие.

Друг път подготвителната фаза е значително по-къса, но пък активното раждане е обвързано с усложнения и така се проточва по-дълго. Затова и за едни родилки времето за раждане е по-дълго, докато за други по-късо – зависи кое наричат раждане. Навярно сте слушали истории на баби и майки около вас, които са ви разказвали, че раждат по два, три дни даже. Спокойно те включват в понятието раждане началната и дори латентна фаза на родилния процес, когато маточната шийка се отваря само до 4 см и става значително по-къса.

Активната фаза на раждането се бележи от много чести, изключително силни и разбира се болезнени контракции. По правило повечето акушер-гинеколози измерват времето на раждането от Активната му фаза, като въобще не включват началния етап на разкритието. Изтичането на околоплодните води е признак за раждане, но не винаги бебето се появява веднага след това. При първо раждане изминава доста повече време от изтичането на водите до пълното разкритие и раждане, докато при второ и трето от изтичането на водите до пълно разкритие може да минат само десетина минути.

За колко време ще родя? – разбирате, че няма как точно да ви кажем, но поне малко може да се ориентирате в това, какво ви очаква и да се подготвите по въпроса най-вече зареждайки се с търпение и спокойствие. Проучванията сочат, че жените раждащи за първи път могат да бъдат в Активна фаза на раждане от 8 до цели 24 часа. Тоест вие може да родите за два, три часа ако сте късметлийка – но пък може да раждате и цяло денонощие, ако изтеглите късата клечка на съдбата.

Фактическото раждане настъпва едва след Активното раждане – тоест маточната ви шийка вече има разкритие около 10 сантиметра и в тази фаза е нормално да родите по естествен път за около час, ако сте първескиня или за 5 минути ако сте майка за втори път. Проучванията сочат, че горе-долу майките на второ бебе са в Активна фаза на раждане не повече от 12 часа, но често тази фаза не продължава повече от 5 часа.

Раждането си има и трети етап и при него е нужно да се изроди плацентата, за да няма опасност за родилката в последствие. Този трети етап трае също различно, но най-често плацентата бива изхвърляна за около 15 минути. Ако има усложнения и родилката е изтощена от дълго раждане, изхвърлянето на плацентата може да стигне до 1 час, но е прекалено опасно, затова и лекарите се намесват като подпомогнат процеса.

Раждането със Секцио е твърде индивидуално също. То обикновено трае не повече от час, но пък може да бъде по-кратко или по-дълго ако възникнат усложнения.

Е, в крайна сметка – за колко време ще родя? – е въпрос зависещ от много неща и всяка родилка усеща нещата различно. Като цяло главните неща, които трябва да знаете за времетраенето на раждането, вече ги знаете. Просто бъдете спокойни и търпеливи мили бременни.

Прочетете и материала ни за предлежанието на бебето – именно заради него времето на раждане значително може да се скъси или увеличи.

f | Сподели с приятели