Да използваме ли колан след раждане

След 9 месечното износване на бебето в тялото на жената настъпват много промени. Наред с хормоналните такива не може да не споменем и промените във външния вид и особено в областта на корема, която е понесла най-голямото натоварване.

Да използваме ли колан след раждане

Дори и след свалянето на излишните килограми, прибирането на корема и връщането в предишната му форма може да се окаже трудна задача. Колкото и да ви се иска по-скоро да влезете в старите си дънки, заредете се с търпение.

Коремът изглежда отпуснат месеци след раждането вследствие разтягането на мускулите и кожата по време на бременността. Мускулите на предната коремна стена се раздалечават и това може да стане причина за диастаза, която да се запази трайно след раждането. Наличието ѝ още повече усложнява прибирането на корема.

Колко дълго време ще е нужно за да влезете във форма зависи главно от това до колко податлива на разтягане е вашата мускулна тъкан. Колкото по-еластична е тя, толкова по-бързо ще възстанови предишната си форма.

Разбира се, начинът на живот също има значение – правилното хранене и движението ще окажат сериозно влияние върху фигурата ви след раждането. Още нещо, което може да помогне за по-бързото прибиране на корема е коланът за след раждане.

Какво представлява коланът за след раждане

Това е вид стягащо бельо, което поддържа коремните мускули и подпомага прибирането им. Мненията дали е удачно да се ползва стягащ колан са противоречиви. Много жени успяват бързо да влязат във форма, но противниците на идеята са на мнение, че притискайки коремните органи, коланът може да доведе до дискомфорт, киселини и нарушено храносмилане.

Преди да закупите колан се консултирайте с вашия лекар, тъй като има различни видове, а периода на използване зависи и от начина на раждане. Жените с нормално раждане могат да започнат употребата на колан още няколко дни след като бебето се е появило на бял свят. ако сте раждали със секцио обаче е нужно да изчакате повече време, поне месец, заради зарастването на разреза.

Какви видове колани има

Предлагат се основно два вида колани – тип бельо и колан. Първият вариант е сравнително нов модел, който представлява бельо, подобно на боксери, започващо непосредствено под бюста и стигащо до средата на краката.

Втория вариант представлява широк ластичен пояс, започващ под бюста и обхващащ областта под корема. Повечето модели имат възможност за регулиране на стегнатостта.

Да използвам ли колан след раждането

Най-правилния отговор на този въпрос ще получите от вашия гинеколог. Коланът може да ви помогне много за по-бързото възвръщане на фигурата, но носенето му трябва да е съчетано с подходящ хранителен и двигателен режим.

Също така не бива да е прекалено стегнат за да не притиска силно коремните органи и да доведе до стомашен дискомфорт и проблеми с храносмилането.

f | Сподели с приятели