Ах тези стрии!

Стриите са видими белези (розови, бели или червени), които се появяват в следствие на рязко повишаване или намаляване на теглото, когато кожата има липса на достатъчна хидратация или ако наследствено имате склонност към “нацепване”.

стрии при бременност

Физически това е подкожно разкъсване, което се регенерира със съединителна тъкан и след време червения им цвят избледнява. Обичайната им поява е в областта на гърдите, ханша, бедрата и корема.

Причините, които могат да предизвикат появата на тези неприятни кожни “дефекти” са много. Тук ще споменем конкретно как бременността може да се превърне в предпоставка и какви мерки трябва да вземем преди да са се появили, а и след това.

Козметичните продукти, които може да срещнете в редица магазини не дават 100% гаранция. Всъщност изключително надежден крем, масло или балсам за тяло няма. Една консултация с лекар би могла поне да Ви помогне към кой тип продукт да се насочите в зависимост от спецификата на кожата Ви и до колко тя е еластична и поддатлива.

Много добър метод за втриване е масажът с леки кръгообразни движения в коремната област и ханша и внимателно преминаване към гърдите. Не използвайте сила, не притискайте. Грижете се за оросяването на кожата с четков масаж след душ, преди да прибегнете към употребата на мазила. Ако можете да си позволите посещавайте  масажни студия, където специалистите ще се погрижат за правилното и равномерно разнасяне на кремовете и същевременно ще се почувствате релаксирани в техните ръце.

След раждането следва възстановителен период на организма. Има много терапии, от които може да се повлияете добре и да възвърнете гладкостта и свежия вид на Вашата кожата.

Микродермабразио

Процедура, която се изпълнява със специална апаратура. Премахването на най-горния слой и стимулирането на растежа на клетките в дълбочина става чрез издухване на микрокристали към кожата. Много ефективен метод, при който резултатите се забелязват след 5-6 процедура.

Крем с третиноин

Достъпен без рецепта. При редовна употреба първите признаци на подобрение на кожата са видими след 3 месец. Тогава кожата е обновена с около 20% .

Лазер

Изключително модерен метод залечение на стрии. Пулсовият лазер се използва за премахване на отдавна появили се белези. Слабите лазери, които имат леко и меко въздействие и се използват само за повърхностния слой се наричат неаблативни. По-силните, които могат да бъдат сравнени с микродермобразията са аблативните и те проникват и работят в дълбочина.

Химически пилинг

Може да бъде повърхностен, среден и дълбок в зависимост от това какво ще прецени Вашият дерматолог. Това е унищожаване на повърхностния слой на кожата под влияние на приложен химически агент. Недостатъчно ефективен при стрии.

Предлагат се доста медикаменти за перорален прием. Ако решите да прибегнете към тях непременно четете листовките. В по-големия процент имат множество странични ефекти и за това не са най-добрият избор.

В домашни условия може да си приготвите пилинг от кафе и зехтин, с който да се масажирате преди душ. Използвайте утайката от сутрешното си кафе и я смесете с няколко лъжици зехтин (по Ваша преценка), докато получите средно гъста каша. С нея третирайте засегнатите зони от тялото поне 2-3 пъти в седмицата. Кафето има антиоксидантно действие и същевременно стимулира циркулацията на кръвта, премахва мъртвите повърхностни клетки ,а зехтинът прави кожата Ви мека като коприна. Вместо зехтин може да ползвате бадемово масло или масло от гроздови семки).

Над 75% от жените получават стрии, особено през последните седмици на бременността. Единственото, с което може да си бъдете полезни е да контролирате качването и свалянето на килограми да не става рязко и драстично.

f | Сподели с приятели