Най-често срещаните кожни неразположения при новородените

Кожни неразположения при новородените – те са доста и най-разнообразни.

кожни неразположения при новородените

На фона на всички тревоги свързани с храненето, съня на бебето, пълноценното му развитие и растеж – кожните неразположения са допълнителна тревога. Те са познати в голямата си част на опитните родители, но младите майки и бащи често не ги разпознават и се притесняват.

Понеже мисията ни е да ви бъдем максимално полезни, така че периода по отглеждането на мъника ви да е максимално положително преживяване – днес сме събрали за вас едни от най-често срещаните кожни състояния при новороденото и различни екземи на нежната му кожа.

Всеки кожен проблем изисква поредица от мерки и действия, ако не го разпознавате ще се паникьосате, но ако сте добре информирани, ще постъпите логично и спокойно. Затова да започваме, а междувременно прочетете и материала ни за хъркането при бебетата по време на сън – ще ви изясни много неща.

Кожни неразположения при новородените – какво най-често можем да забележим по кожата на бебето си

На първо място, при кожните неразположения на новороденото, можем да поставим родилните петна. Макар и вид белези, те са често признак за притеснение, понеже са много различни и приличат в голямата си част на някакъв кожен проблем.

Ако забелязвате по кожата на новороденото си червеникави, леко лилави, розови или кафяви петна – това най-често са родилни петна. Те могат да са вследствие на пигментация на кожата или поради струпване на кръвоносни съдове. Комбинираните белези по рождение са освен пигментирани и оформени от струпване на активни кръвоносни съдове. Формата, размера, разположението на родилните петна са изключително разнообразни.

5.50лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какво е добре да знаете за родилните белези при новороденото? Педиатрите ще ви посъветват, че кафеникавите и розови белези на бебето ви най-често изчезват до навършването му на година и половина. Така наречените хемангиоми често активно растат в първите месеци от живота на бебето и по-късно намаляват размера си докато детето ви навърши поне седем години.

Така наречените белези-портвайн са обикновено за цял живот и е нужно да обсъдите тяхното развитие и поддръжка с педиатъра на бебето си. Често неприятните белези на видими места по кожата на бебето ви могат да се коригират, ако навреме им се обърне внимание. Това става най-често с помощта на специализирана козметика! И все пак белезите са само част от кожните състояние при едно новородено.

Сред кожни неразположения при новородените се причислява и така нареченият жълт изрив по носа на вашето невръстно бебе. Това е симптом на така наречената бебешка жълтеница, през която всяко новородено преминава. Малките жълти мехурчета по носа на мъника ви се срещат и по челото му, в зоната на горната устна и бузите.

Тогава говорим за три състояния – това са разширени мастни жлези, разширени потни жлези (Милиария; Милия). И трите състояния са характерни за началните месеци от живота на бебето ви и не изискват лечение. Те изчезват сами с времето, но ако не ги разпознавате са силно притеснителни за родителите-новобранци.

Просто на мъника му трябва време да започне добре да регулира температурата на тялото си и когато успее да го направи напълно, разширените потни и мастни жлези се нормализират. Могат и да останат в редки случаи, тогава е задължителна консултация със специалист.

Макар и рядко срещано у нас следващото кожно неразположение е доста екзотично по вида си. То представлява голямо петно на гърба на бебето и то със син до лилав цвят. Нарича се Монголско петно и не е характерно за Европеидната раса, а по скоро за Азиатската и Африканската. Лекарите сочат, че петната от този тип изчезват до навършването на 5 годинки на детето.

Говорейки за безобидни кожни неразположения при новороденото, нека споменем, че има и сериозни екземи, като стафилококовата инфекция. Тя се изразява в изрив от кожни мехури изпълнени с течност. При нея веднага потърсете лекар, защото е опасна.

Меланозата е кожно състояние при новородените, което представлява кожен обрив от малки мехури. Те се пукат почти веднага след появата си, а на тяхно място се появява пигментирано петънце. Състоянието не е опасно и изчезва скоро след самото раждане.

Екзема е друго широко понятие за кожен изрив при новородени бебета. Често то е признак на алергия и то не каква да е, а към белтъка на кравето мляко. Екземата е силно зачервяване в областта на бузките или по меките части на тялото. Тя е суха и се лющи. Болезнена е за бебето. Забележите ли я, веднага посетете педиатър.

При новородените е трудно родителите да различат себореен дерматит по кожата на главата на бебето от млечните кори! И двете представляват струпей с мазна основа по кожата на скалпа и често зад ушите на бебето. Ако до няколко месеца корите не изчезват и кожата не се заздравява от специалната бебешка козметика, която педиатъра ви е изписал – проблема може да е по-дълготраен и да говорим за кожен дерматит тип себорея.

Сред често срещаните кожни неразположения при новородените се нарежда и обрива по седалището. Той по скоро се дължи на твърде нежната кожа на бебето и подсичането ѝ, но в по-редки случаи е признак на гъбична инфекция, псориазис или себорея например. Това, което можете да направите вие, като родители за облекчаването на този кожен изрив е по-често да сменяте пелените, да миете бебето всеки ден и да мажете зачервената кожа със специализирана бебешка козметика за целта!

Това бяха едни от най-често срещаните кожни неразположения при новородените. Повечето от тях не са опасни, изчезват сами с времето и няма нужда от лекарска намеса. Все пак, за да сте спокойни следете кожата на мъника си отблизо и когато прецените, че става въпрос за нещо сериозно (дори и да не е така), по-добре потърсете педиатър си. От малко предпазливост глава не боли.

Надяваме се да ви бяхме полезни и четете и статията ни за подсичането при бебето в подробности. Тя ще отговори на всичките ви въпроси по този така стандартен и често срещан проблем!

f | Сподели с приятели