Най-често срещаните кожни неразположения при новородените

Кожни неразположения при новородените – те са доста и най-разнообразни.

кожни неразположения при новородените

На фона на всички тревоги свързани с храненето, съня на бебето, пълноценното му развитие и растеж – кожните неразположения са допълнителна тревога. Те са познати в голямата си част на опитните родители, но младите майки и бащи, често не ги разпознават и се притесняват.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Понеже мисията ни е да ви бъдем максимално полезни, така че периода по отглеждането на мъника ви да е максимално положително преживяване – днес сме събрали за вас едни от най-често срещаните кожни състояния при новороденото и различни екземи на нежната му кожа.

Всеки кожен проблем изисква поредица от мерки и действия, ако не го разпознавате ще се паникьосате, но ако сте добре информирани, ще постъпите логично и спокойно. Затова да започваме, а междувременно прочетете и материала ни за хъркането при бебетата по време на сън – ще ви изясни много неща!

Кожни неразположения при новородените – какво най-често можем да забележим по кожата на бебето си?

На първо място, при кожните неразположения на новороденото, можем да поставим родилните петна. Макар и вид белези, те са често признак за притеснение, понеже са много различни и приличат в голямата си част на някакъв кожен проблем.

Ако забелязвате по кожата на новороденото си червеникави, леко лилави, розови или кафяви петна – това най-често са родилни петна. Те могат да са вследствие на пигментация на кожата или поради струпване на кръвоносни съдове. Комбинираните белези по рождение са освен пигментирани и оформени от струпване на активни кръвоносни съдове. Формата, размера, разположението на родилните петна са изключително разнообразни.

Какво е добре да знаете за родилните белези при новороденото? Педиатрите ще ви посъветват, че кафеникавите и розови белези на бебето ви най-често изчезват до навършването му на година и половина. Така наречените хемангиоми често активно растат в първите месеци от живота на бебето и по-късно намаляват размера си докато детето ви навърши поне седем години.

Така наречените белези-портвайн са обикновено за цял живот и е нужно да обсъдите тяхното развитие и поддръжка с педиатъра на бебето си. Често неприятните белези на видими места по кожата на бебето ви могат да се коригират, ако навреме им се обърне внимание. Това става най-често с помощта на специализирана козметика! И все пак белезите са само част от кожните състояние при едно новородено.

Сред кожни неразположения при новородените се причислява и така нареченият жълт изрив по носа на вашето невръстно бебе. Това е симптом на така наречената бебешка жълтеница, през която всяко новородено преминава. Малките жълти мехурчета по носа на мъника ви се срещат и по челото му, в зоната на горната устна и бузите!

Тогава говорим за три състояния – това са разширени мастни жлези, разширени потни жлези (Милиария;Милия). И трите състояния са характерни за началните месеци от живота на бебето ви и не изискват лечение! Те изчезват сами с времето, но ако не ги разпознавате са силно притеснителни за родителите-новобранци.

Просто на мъника му трябва време да започне добре да регулира температурата на тялото си и когато успее да го направи напълно, разширените потни и мастни жлези се нормализират. Могат и да останат в редки случаи, тогава е задължителна консултация със специалист!!!

Макар и рядко срещано у нас следващото кожно неразположение е доста екзотично по вида си. То представлява голямо петно на гърба на бебето и то със син до лилав цвят. Нарича се Монголско петно и не е характерно за Европеидната раса, а по скоро за Азиатската и Африканската. Лекарите сочат, че петната от този тип изчезват до навършването на 5 годинки на детето.

Говорейки за безобидни кожни неразположения при новороденото, нека споменем, че има и сериозни екземи, като стафилококовата инфекция. Тя се изразява в изрив от кожни мехури изпълнени с течност. При нея веднага потърсете лекар, защото е опасна!

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Меланозата е кожно състояние при новородените, което представлява кожен обрив от малки мехури. Те се пукат почти веднага след появата си, а на тяхно място се появява пигментирано петънце. Състоянието не е опасно и изчезва скоро след самото раждане.

Екзема е друго широко понятие за кожен изрив при новородени бебета. Често то е признак на алергия и то не каква да е, а към белтъка на кравето мляко. Екземата е силно зачервяване в областта на бузките или по меките части на тялото. Тя е суха и се лющи. Болезнена е за бебето. Забележите ли я, веднага посетете педиатър.

При новородените е трудно родителите да различат себореен дерматит по кожата на главата на бебето от млечните кори! И двете представляват струпей с мазна основа по кожата на скалпа и често зад ушите на бебето. Ако до няколко месеца корите не изчезват и кожата не се заздравява от специалната бебешка козметика, която педиатъра ви е изписал – проблема може да е по-дълготраен и да говорим за кожен дерматит тип себорея.

Сред често срещаните кожни неразположения при новородените се нарежда и обрива по седалището. Той по скоро се дължи на твърде нежната кожа на бебето и подсичането ѝ, но в по-редки случаи е признак на гъбична инфекция, псориазис или себорея например. Това, което можете да направите вие, като родители за облекчаването на този кожен изрив е по-често да сменяте пелените, да миете бебето всеки ден и да мажете зачервената кожа със специализирана бебешка козметика за целта!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Това бяха едни от най-често срещаните кожни неразположения при новородените. Повечето от тях не са опасни, изчезват сами с времето и няма нужда от лекарска намеса. Все пак, за да сте спокойни следете кожата на мъника си отблизо и когато прецените, че става въпрос за нещо сериозно (дори и да не е така), по-добре потърсете педиатър си. От малко предпазливост глава не боли.

Надяваме се да ви бяхме полезни и четете и статията ни за подсичането при бебето в подробности. Тя ще отговори на всичките ви въпроси по този така стандартен и често срещан проблем!

| Сподели с приятели